Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Weerasinghe: İstikrarlı bir yönetim kurulmazsa ülke çökecek

"Büyük belirsizlik var"

Sri Lanka'da halk, yönetimdeki Rajapaksa ailesinin görevi bırakmasını ve yeni bir hükümetin kurulmasını talep ediyor (Reuters)

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, yakın zamanda istikrarlı bir hükümet kurulmazsa ülkenin çökebileceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Weerasinghe, istikrarlı bir yönetim kurulmadan halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasının mümkün olmadığını belirtti. 

Weerasinghe, "Bu ayın sonuna kadar en az üç kargo dizel ve bir ya da iki kargo benzin satın alabilecek durumumuz vardı. Fakat bunun ötesinde, ülkede temel ihtiyaçlar için kullanılan akaryakıtı sağlayabilecek yeterli dövizimiz olacak mı ondan bile emin değiliz. Büyük belirsizlik var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez Bankası başkanı durumun acil olduğuna işaret ederek, "Eğer bunu başaramazsak, o zaman büyük ihtimalle tüm ülke çökecek. Dolayısıyla karar alabilecek bir devlet başkanına, başbakana ve kabineye ihtiyacım var. Bu olmadan tüm halk acı çekecek" ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşayan Sri Lanka'nın toplamda 51 milyar borcu var.

Bu yılki vadesini ödeyemeyeceğini açıklayarak borcunu temerrüde düşüren Güney Asya ülkesi, IMF'yle kredi görüşmelerine de devam ediyor.

Weerasinghe, istikrarlı bir yönetimin yokluğunun IMF'yle görüşmeleri olumsuz etkilediğini belirterek, bunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini söyledi. Merkez Bankası başkanı, yönetim problemi aşıldığında ülkenin üç ila 5 ayda krizden çıkabileceğini ifade etti. 
 


Devlet başkanı e-postayla istifa etti

Sri Lanka'da halk, günde 13 saati bulan elektrik kesintileri ve akaryakıt kıtlığı nedeniyle mart sonuna doğru protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Başbakanlık ofisinin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericilerle hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekiliyle iki polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybederken, en az 250 kişi yaralandı.

9 Temmuz'da da hükümet karşıtı göstericiler, başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Yönetim olağanüstü hal (OHAL) ilan ederken, Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, aynı gün Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Öte yandan 13 Temmuz'da istifayı kabul ettiğini açıklayan Rajapaksa'nın aynı gün askeri uçakla ülkeden kaçarak Maldivler'e gittiği ortaya çıkmıştı. 

Buradan Singapur'a geçen Rajapaksa, daha sonra e-posta yoluyla istifa ettiğini duyurmuş, parlamento da istifayı kabul etmişti. 

Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin geçici devlet başkanı olarak atandığı ülkede, 20 Temmuz'da parlamentoda yeni bir devlet başkanı seçilmesi planlanıyor.



Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU