Myanmar'da 642 milyon dolar değerindeki uyuşturucu törenle yakıldı

"Batı da inanıyormuş gibi yapıyor"

Uyuşturucuların kontrollü şekilde yakıldığı törende itfaiye ve polis ekipleri de yer aldı (AFP)

Myanmar'da ele geçirilen 642 milyon dolar değerindeki uyuşturucu maddeler yakılarak imha edildi.

Yetkililer, 26 Haziran'da kutlanan ve Birleşmiş Milletler'in belirlediği Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü'nde yaklaşık 2 ton eroin ve 630 milyondan fazla metamfetamin hapının yakıldığını duyurdu.

Öte yandan bazı analistler, ülkenin en büyük kenti ve ticaret merkezi konumundaki Yangon'da düzenlenen törende yakılan uyuşturucuların, ülkedeki darbe yönetiminin bir göz boyama hamlesi olabileceği değerlendirmesini yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağımsız analist David Mathieson, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında, "Ordu, uyuşturucuların ortadan kaldırılması için ciddi adımlar atıyormuş gibi davranırken, Batı da onlara inanıyormuş gibi yapıyor" dedi.

Mathieson, ülkedeki büyük çaplı uyuşturucu üretiminin bizatihi ordu tarafından korunduğunu da savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) geçen ayki raporunda güvenlik güçlerinin 2021'de Güneydoğu ve Doğu Asya'da yaklaşık 172 ton metamfetamin ele geçirdiğini bildirmişti. Bu rakam 10 yıl öncesine göre yaklaşık 7 katlık bir artışa işaret ediyor.

BM'ye göre Myanmar'ın Şan eyaleti, Güneydoğu Asya bölgesinin en büyük metamfetamin kaynağı niteliğinde.

Analistler, geçen yılki darbeden bu yana söz konusu bölgede cunta yönetimine karşı çok az olay yaşandığına da dikkat çekti.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve siyasi gerilimin yükselmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing liderliğinde 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

BM verilerine göre darbe yönetiminin protestoculara ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucunda şimdiye dek 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken, 10 binin üzerinde kişiyse halen hapiste tutuluyor.

Askeri mahkemelerse tutuklulardan ikisi çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti. BM, kararın insanlığa karşı suç veya savaş suçu olabileceğini bildirmişti.



Independent Türkçe, Arab News, Bangkok Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU