Kızım bir silahlı saldırgan tarafından öldürüldü: Cumhuriyetçilerin dualarını istemiyoruz

Bu tür trajedileri önlemek için silah yasalarını ve sosyal medya yasalarını değiştirebileceğimiz açık ve kanıtlanmış yollar var. Bunlar hakkında konuşulması için 'şimdi zamanı değil' denmesinden bıktım

Teksas'taki okul katliamında hayatını yitirenler anılıyor (AP)

Ülkemiz, "silahlar ve Google" olarak adlandırdığım şeyin birleştiği noktada duruyor: silah şiddeti ve sosyal medya arasındaki şeytani simbiyotik ilişki. Şiddet içeriklerini ve cinayetleri sosyal medyada yayımlamak ifade özgürlüğü değildir; bu, toplumumuzun dokusunu baltalamaktır. Bu vahşettir. Teksas'ın Uvalde kentindeki silahlı saldırgan sık sık çevrimiçi tehditler ve kaçırma, tecavüz veya öldürme planları ve son olarak "büyükannesini vurma ve okuldaki çocukları öldürme" planları paylaşmış ve paylaşımları görenler "internetin böyle olduğunu" söylediği için görmezden gelinmişti. New York'un Buffalo şehrinde öldürülenlerin aileleri, sevdiklerinin son anlarının Facebook, Instagram ve YouTube'da paylaşıldığı gerçeğiyle yaşamak zorunda.

Sosyal medya istismarı ve silah şiddeti, yasadışı ateşli silah satın alımlarından atıcıların radikalleşmesine dek ayrılmaz şekilde bağlantılı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıllardır Facebook ve Google'ın kızım Alison Parker'ın 2015'te televizyona yansıyan cinayetinin videosundan kâr sağladığını ve platformlarında halka şiddet içeriklerine izin vermediklerini duyursalar da bunu ihlal ettiklerini savunuyorum. Her iki şirket de bunu inkar etti ama biz daha iyi biliyoruz. Frances Haugen'ın 2021'deki Senato ifadesinde yaptığı gibi içeriden bilgisi olan biri bunu doğruladığında, karşı tarafı ciddi bir şekilde savunmak zordur. Sosyal medya yanlış uygulamalarını sürdürecektir çünkü Kongre harekete geçene kadar herhangi bir sorumluluktan tamamen muaflar.

Mantıklı silah yasası mücadelesi, silah lobisinin avucundaki Cumhuriyetçi parlamenterler tarafından engellendi. Onlar, sadece alelade "niyet ve dualar" sunan veya halka "şimdi silah kontrolü hakkında konuşmanın zamanı olmadığını" söyleyen korkaklar. Sandy Hook'tan sonra silah güvenliği yasaları çıkmayınca, bu kişilerin ideolojileri için herkesi feda etmeye istekli olduklarını fark ettik. Çocuklarımızın ikincil hasar olduğunu düşünüyorlar ve katliamı gerçekten umursamıyorlar.

Görünüşte aralıksız devam eden kitlesel silahlı saldırılar (en son bu sabah [2 Haziran -ed.n.] Tulsa'da, bir hastane kampüsünde gerçekleşti) karşısında bile Cumhuriyetçilerin pek çok üyesi görmezden geliyor ve herhangi bir makul silah mevzuatının "yasalara uyan vatandaşların kendilerini savunma haklarını elinden almaya" eşdeğer olduğunu savunuyor. Bu tamamen saçma bir iddia ve bunu söyleyenlerin çok geç olmadan görevden alınması gerekiyor.
 


Eğer şimdi harekete geçme zamanı değilse, hiç bir zaman olmayacak. Yıllar boyunca, kıçlarını kaldırıp kötücülüğe karşı bir şey yapmaları için Kongre'ye yalvardım. Amerikalıların ezici çoğunluğu benimle hemfikir. Ve ben sadece genel aktivizmin belirsiz dilinde konuşmuyorum. Sağlam araştırmalara ve küresel politikaya dayalı önerilerim var.

Silahlar konusunda, önerim basit: ruhsat verirken herkesin geçmişini araştırın; ulusal uyarı yasalarını geçirin; saldırı tarzı silahların ve yüksek kapasiteli şarjörlerin satışını yasaklayın.

Sosyal medyada, her şeyden önce, Madde 230(c) (1)' de reform yapmamız gerekiyor. Bu madde, gizliliğimizin sorumlu koruyucuları gibi davranan platformlar için dokunulmazlık sağlayacak şekilde değiştirilmelidir ancak bu platformlar başkalarına zarar veren yasadışı hizmet kullanımlarını önlemek için makul adımlar atmazsa, dokunulmazlık alamaz. Ayrıca, yasadışılığı, nefret söylemini, zorbalığı, radikalleşmeyi ve şiddet içeriklerini teşvik etmek yerine bunlarla proaktif olarak uğraşmaları için bu çevrimiçi platformları teşvik etmemiz gerekir.

Bu teknoloji devlerini dizginleyecek iki antitröst mevzuatını da destekleyebiliriz. S.2992, Amerikan İnovasyon ve Seçim Çevrimiçi Yasası ve S.2710, Açık Uygulama Pazarları Yasası, Facebook ve Google'ın yanı sıra Amazon ve Apple'ın bilgi ve rekabetin bekçileri gibi davranmasını yasaklayacaktır. Bu, bu şirketlerin korkunç davranışlarına müsamaha göstermeyeceğimizi göstermek için yapabileceğimiz ilk büyük eylem.

Bu tasarılar, yeni politik eylem komitem Andy's Fight'ın (Andy'nin Mücadelesi) temellerini oluşturuyor. Bunu, iptal edilen Kongre teklifimin ardından oluşturdum. Bu fikirler uğruna savaşmak için Kongre'de olamam ama ana hatlarını çizdiğim reformlara bağlı kalacak adayların seçilmesine yardımcı olabilirim. Ülkemizin güvenliği ve sosyal dokusu buna bağlı. Mücadeleme katılmanızı istiyorum. Benim için, aileniz için ve Alison için.


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan  

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU