Güney Afrika-Türkiye ilişkilerinde rol model bir ilim adamı: Profesör Muhammed Haron

Dr. Halim Gençoğlu Independent Türkçe için yazdı

Sahra-altı Afrika'nın önde gelen ilim adamlarından İslam ilimleri ve Afrika Çalışmaları uzmanı Profesör Muhammed Haron Hoca, yirmi yıldır çalıştığı Botswana Üniversitesi'nden ayrıldı.

Birkaç aydır Stelenbosh Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışan Prof. Haron, aslında Türkiye üniversitelerinde İslam ilimleri ve Afrika çalışmalarında yetişen öğrenciler için bir şanstır.

Bu fırsatı değerlendirmesini bilen ve değerlendirmek isteyen üniversite idarelerine biraz Prof. Haron Hoca'dan bahsetmek istiyorum.


Muhammed Haron kimdir?

Muhammed Haron, 1955'te Cape Town'da doğdu. Babası Apartheid döneminde ırkçı rejim tarafından hapiste öldürülen meşhur din alimi Stegman Yolu (Claremont) cami imamı Abdullah Haron'un oğludur. 1

1978 yılında Arapça ve İslam ilimleri sahasında Durban-Westville Üniversitesi'nden mezun oldu. O dönemde ayrıca, Riyad Üniversitesi Enstitüsü'nde iki yıl tahsil gördü.

Haron, daha sonra Cape Town Üniversitesi'ne katıldı ve lisans eğitimini tamamladığı Güney Afrika Üniversitesi'nde Dini Araştırmalar (1984) ve Afrika'da Semitik dilleri üzerine yapılan eserler üzerine çalıştı.

Bu arada Sosyal Bilimlerde Yüksek Lisansını yaptı ve 1986 yılında Cape Town Üniversitesi'nde Teoloji üzerine doktorasını tamamladı.

Ayrıca, Amsterdam Üniversitesi'nde 1990 yılında Doktora Derecesi Arap dili eserleri ve Afrika'daki izleri üzerine çalışmalarıyla doktora derecesine layık görüldü. 2


2007 yılında Rhodes Üniversitesi'nde Güney Afrika-Malezya İlişkileri: Kimlik, Tarih, Siyaset ve Uluslararası Çalışmalar bölümünde dersler verdi.

Öte yandan Cape Town Üniversitesi'nde İslam Araştırmaları lisans dersi ve ayrıca İslam Eğitimi dersi verdi.

Akademik faaliyetlerin yanı sıra Prof. Haron, Western Cape Üniversitesi'nde bir dizi komitede aktif rol oynadı ve Senato'da Uluslararası ilişkiler fakültesini temsil etti.

Uluslararası İlişkiler Komitesi başkanı olarak aynı zamanda üniversitenin yönetim kurulu üyesidir. Aynı üniversitenin Tarihsel Araştırmalar Enstitüsü ve sırasıyla Sanat Fakültesini temsil etti.

Din ve İlahiyat Fakültesinde USAID TELP Koordinatörü olarak görev aldı. 


Haron, İlahiyat ve Din Araştırmaları Bölümü, Felsefe Öğretiminde Din, Din Sosyolojisi, Din ve Siyaset, Din & Kalkınma ve Dünya Dinleri derslerini verdiği Botsvana Üniversitesi'nden yakın zamanda ayrıldı.

Halen Cape Town Üniversitesi'nin Afrika'da İslam ve Yıllık Analiz dergisinin editörlüğünü yapıyor ve Duke Üniversitesi'nin Afrika Araştırmaları'nın genel yayın yönetmenidir. Alanında birçok kitap ve yüzlerce makalesi bulunmaktadır. 3
 

1.jpg
Profesör Muhammed Haron aile dostu Hişam Nimetullah Efendi ve dostlarıyla, Cape Town, 2014

 

Keşke Muhammed Haron'dan Türkiye'de yararlanabilsek

Şüphesiz köklü münasebetlerimizin olduğu kıta halkı ve ülkeleri ile yapacağımız kültürel alışverişler mevcut ilişkileri daha ileri bir seviyeye taşıyacaktır.  

Bunun nasıl olacağını daha önceki yazılarımızda kaleme almıştık. Bunun bir başka yolu ise Türkiye'ye Afrika'dan giden ilim adamları ile Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelip ders veren hocalarla mümkündür. 

Mesela yakın zamanda vefat eden sahasındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Sudanlı psikolog, ilim adamı Prof. Dr. Malik Bedri son yıllarda Türkiye'de dersler vermiş ve birçok öğrenci yetiştirmişti.

Aynı şekilde Prof. Haron Hoca'nın Türkiye'de bir üniversitede eğitim vermesi çok güzel bir atılım olacaktır.

Bir ülke ile ilgili devlet politikası belirlenirken bir taraftan o ülkenin dinamikleri ortaya konulur fakat diğer yandan da sahanın otoriter bir ismi danışman olarak belirlenir.

Türkiye dostu olan Muhammed Haron Hoca'nın Türkiye'de bir üniversite ders vermesi bu noktada Türkiye'nin kazancıdır.

Ümit edilir ki Muhammed Haron Hoca Türkiye'de bir üniversiteye davet edilir de Afrika'daki birikimini Türk öğrencilere aktarır. Güney Afrika-Türkiye arasında ilim köprüsü olur.  

 

 

Notlar:

1.  Haron, Muhammed. 1986. Imām 'Abdullāh Haron: life, ideas and impact. [Place of publication not identified]: [publisher not identified].

2.  Haron, Muhammed. 1997. Muslims in South Africa: an annotated bibliography. Cape Town: South African Library in association with Centre for Contemporary Islam, UCT.

3.  Haron, Muhammed. 2009. South Africa's Truth and Reconciliation Commission: an annotated bibliography [circa 1993-2008]. New York, NY: Nova Science Publishers: Muhammed Haron. 2005. "GAPENA and the Cape Malays: initiating connections, constructing images".; Muhammed Haron. 2001. "Conflict of identities: the case of South Africa's Cape Malays". Persidangan Dunia Melayu 2001: Kuala Lumpur). 8.; Haron, Muhammed, and Ardhya Erlangga Arby. 2019. Indonesia - South Africa: a South South partnership in the making.; Haron, Muhammed. 2018. Connecting South-South communities: the narrative of South African-Malaysian relations.; Muhammed, Haron. 2012. "Achmat Davids places the Cape Muslims on the South African linguistic map". Tydskrif Vir Letterkunde. 49 (1): 161-175.

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU