Filistin kanıyor: İsrail askerleri arkadaşımı öldürdü

Umutsuzuz çünkü Beyta'nın ana caddelerindeki duvarlar İsrail'in işgal güçlerince öldürülenlerin resimleriyle doldu

Burada, Beyta'da ölümün bizi yetim bıraktı (AFP)

Filistinli şair Mahmud Derviş vakti zamanında şöyle yazmıştı:

Eve canlı dönersen, kafiye misali, incinmeden, kendi kendine teşekkür et!

Ne yazık ki sen, dostum Fawaz Hamayel, evine canlı dönemedin. Aksine, şehit olup dönerek arkadaşlarının ve ailenin omuzlarında taşındın. Fotoğrafın memleketin Beyta'nın duvar resimleri arasındaki yerini almak için sırasını beklerken dağları kucaklıyor bedenini, üzerlerinde de ruhun kanatlarını çırpıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Umutsuzuz çünkü Beyta'nın ana caddelerindeki duvarlar İsrail'in işgal güçlerince öldürülenlerin resimleriyle doldu; aralarında bir öğrenci, bir öğretmen, bir üniversite hocası ve bir mühendis var.

Uzun bir mücadele geçmişine sahip Beyta, yerleşimcileri savuşturmak ve topraklarını (buna Eviatar yerleşimci karakolunun kurulmasıyla el konma riskiyle karşı karşıya kalan Sabih Dağı çevresi de dahil) korumak için en iyi gençlerini seferber etmekten çekinmedi.

Geçen temmuzda Beyta gençlerinin faaliyetleri ve halk direnişine adanmışlıkları sonucunda İsrail ordusu Eviatar karakolu çevresindeki yerleşimcileri tahliye etmeye zorunda kalmıştı fakat yerleşkenin binaları duruyor ve İsrail ordusu bunları koruyor.

Beyta'nın 17 bin sakini, işgalcilere karşı halk olarak direndikleri için ağır bir bedel ödedi. BM rakamlarına göre en az 180 kişi gerçek mermiyle, 1000 kişi "plastik" mermi ve sünger bombalarıyla yaralanmış, 4 bin 200'den fazlası da göz yaşartıcı gaz solumaya bağlı sorunlar yaşamıştı.

Toplu cezalandırma politikaları arasında kitlesel tutuklamalar ve çalışma izinlerinin iptali de yer almış, İsrail'in askeri buldozerleri tarımsal yolları tahrip edip zeytin ağaçlarını devirmişti.

Dostum Fawaz Hamayel, göz açıp kapayıncaya kadar büyüdük. Okulda sınıf arkadaşım, üniversitede meslektaşımdın. Seninle toprak, doğa ve zeytin sevgisini paylaşırdık. Herhangi bir hizbe veya siyasi partiye mensup olma pahasına yurda aidiyeti de paylaşırdık.
 


Hayatının 46 yılını üç oğlunla birlikte kararlı bir şekilde Beyta'nın dağlarında ve bu dağları koruyarak geçirdin. Yurt sizin tüm hayatınız ve davanızdı. Dağlarda şiirini ve nesrini duyduğum Derviş'ten bir kez daha alıntı yapmak gerekirse:

Yurt, gerçeği ve toprağı geri kazanmak için ölmek özlemi. Yurt toprak değil, hem toprak hem de hakikatin birliği. Hakikat sizinle, topraksa onlarla.

Bugün Fawaz'ı özlüyorum. Başkalarının yüzünde onunkini arıyor ve eskiden gördüğüm yerlerde onu bir anlığına görecekmiş gibi hissediyorum. Fawaz'ın şehit olduğuna ve geri dönmeyeceğine hâlâ inanamıyorum, ki bu duyguyu Fawaz'ı tanıyan herkes paylaşıyor. Belki de çevresindekilerin onun erken ölümünü kabullenmemesinin nedeni güçlü varlığı, kişiliği, özgünlüğü ve etkin olmasıdır.

Fawaz'a şunu söylemek isterim: Hafızan, sözcüsü olduğun kasabanın, Filistin'in ve dünyanın dokunaklı bir arşiviydi. Herkesin dostu oldun ve herkese kendini sevdirdin. Senin gidişinle gerçek ve meşru bir halk liderini kaybettik.

Üstelik, merhametsiz infazının ardından yeni nesil Filistinlileri, savunduğun, inandığın ve kasabanın gençleri arasında ön ayak olduğun halk direnişi seçeneğini benimsemeye nasıl ikna edeceğiz?

Burada, Beyta'da ölümün bizi yetim bıraktı. Görünürde biz yaşıyoruz ve sen ölüsün. Fakat gerçek şu ki biz ölümün hayatını yaşıyoruz; bir hayalin peşinde koşuyor, eğleniyor, gülüyor, ağlıyor, tasalarımızı omuzluyor ve dünyanın enkazı üzerine tartışıyoruz.

Beyta'nın, tek başına direnen bu kentin akan kanını kim durduracak?

Dr. Amjad Abu el Ezz, Ramallah'taki Arab American University'de Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı'dır

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU