"Merkeziyetsiz Twitter" uygulaması milyarlarca kullanıcının beğenisine sunuldu

Mastodon’un Android uygulaması, diğer platformlar için gizlilik, veri toplama ve sansürle ilgili endişelerin dile getirilmesinden sonra çıktı

Mastodon kullanıcılarına "istedikleri her şeyi" paylaşma olanağı tanıyor (Mastodon)

"Merkeziyetsiz Twitter" diye tanımlanan sosyal ağ, Google'ın Play Store'unda piyasaya sürüldükten sonra artık milyarlarca Android kullanıcısı için ulaşılabilir hale geldi.

Açık kaynaklı yazılımla oluşturulan Mastodon, kullanıcıların reklamlara ya da algoritmalara maruz kalmadan "istedikleri her şeyi" paylaşmalarına olanak sağlıyor.

2016'da piyasaya sürüldüğünden beri Mastodon, önceden kendi platformu için Android uygulaması olmamasına rağmen yaklaşık 4,5 milyon kullanıcı elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, Twitter'ın yaklaşık 330 milyonluk kullanıcı sayısının hâlâ çok gerisinde ama gizlilik, veri toplama ve sansürle ilgili endişeler sonucunda kullanıcıların alternatifler araması platformun büyüme hızının yavaşlamasına sebep oldu.

Mastodon'un Android uygulaması, Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey'nin interneti daha merkezileşmiş bir yer haline getirmedeki rolünden duyduğu pişmanlığı ifade etmesinden sadece birkaç hafta sonra piyasaya çıktı.

Dorsey bu ay attığı tweette, "Usenet, IRC, internet... hatta e-posta (PGP ile)... günleri bile harikaydı" demişti.

İnterneti keşfetmek ve kimlikleri depolamak şirketlerde merkezileştirilince, internet gerçekten zarar gördü. Kısmen bunun suçlusu olduğumun farkındayım ve bundan pişmanım.

Twitter o zamandan beri Elon Musk'ın saldırgan devralma teklifiyle karşı karşıya kaldı. Dorsey'le aynı değerlerin bir kısmını paylaşıyor gibi görünen Musk, platformu kârdan ziyade ifade özgürlüğünü ön planda tutan bir yer haline getirmeyi umuyor.

Musk geçen hafta Vancouver'da düzenlenen 2022 TED konferansında, "Benim kuvvetli ve sezgisel algım şu ki, maksimum güvene sahip ve kapsamlı bir şekilde herkesi kabul eden kamusal bir platformun olması uygarlığın geleceği için son derece önemli" dedi.
 


Twitter ve diğer sosyal medya platformlarına benzer şekilde Mastodon kullanıcıları da resim, video ve metin paylaşımı için profil oluşturup diğer kullanıcıları takip edebiliyor. Ne var ki, Twitter'ın aksine Mastodon'u farklı sunuculardaki bağımsız topluluklar yönetiyor. Bu da bir kişinin veya şirketin bu platformu kontrolü altına alamayacağı anlamına geliyor.

Platformun internet sitesinde, "Mastodon, Twitter veya Facebook gibi tek bir internet sitesi değildir. Farklı kuruluş ve bireylerin yönettiği binlerce topluluktan oluşarak kusursuz bir sosyal medya deneyimi sağlayan bir ağdır" açıklaması yer alıyor.

Size bir şeyler satma gayretine girmeyen Mastodon, zevk aldığınız içerikleri kesintisiz olarak tüketmenize olanak sağlar. Akışınız kronolojiktir, reklamsızdır ve algoritmik değildir; ne görmek istediğinize siz karar verirsiniz.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU