Böcek Charlie'nin yarı erkek yarı dişi olduğu doğrulandı

"Genellikle sopa böceklerine bağlanmam ama Charlie farklı"

Charlie'nin şaşırtıcı bir örneği olduğu sopa böcekleri esaret altında sadece bir yıl yaşıyor (Doğa Tarihi Müzesi)

Birleşik Krallık'taki Doğa Tarihi Müzesi, Charlie adlı bir sopa böceğinin yarı dişi yarı erkek olduğunu doğruladı.

Latince adı Diapherodes gigantea olan sopa böceklerinin dişileri yeşil ve parlak gövdelere, erkekleriyse kahverengi gövde ve kanatlara sahip.

Birleşik Krallık'ın Suffolk bölgesindeki bir evde bakılan Charlie, uzun süre erkek zannedilmişti. Ancak deri değiştirdiğinde yeşil gövdesi ve kahverengi kanatları ortaya çıktı.

Bu manzara karşısında şaşkına dönen, Charlie'nin sahibi Lauren Garfield, evcil hayvanı bilimsel araştırma için Londra merkezli Doğa Tarihi Müzesi'ne bağışladı.

Evinde çok sayıda sopa böceği besleyen ve Charlie'nin özel olduğunu fark eden Garfield, şöyle konuştu:

Genellikle sopa böceklerine bağlanmam ama Charlie farklı.

Garfield, oğlunun çok heyecanlandığını ve diğer çocuklara göstermek için böceği okula götürdüğünü de ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Garfield daha sonra Doğa Tarihi Müzesi'nden böcek uzmanı Paul Brock'la temasa geçti ve böceğin fotoğraflarını onunla paylaştı. Bunun ardından incelenmesi için Charlie'yi onlara göndermeyi kabul etti.

Müze yetkilileri Charlie'yi burada inceledi ve sonunda "ginandromorfizm" tanısını koydu. Bu, canlıların bir yarısının dişi, diğer yarısının erkek karakteri göstermesi anlamına geliyor.

Uzmanlara göre hermafrodit diye bilinen çift cinsiyetli canlılarda ikilik cinsel organlarla sınırlıyken, bu canlılarda tüm vücudun bir tarafı erkek, diğer tarafı dişi olmak üzere ikiye ayrılmış gibi görünüyor.

Brock, "Diapherodes gigantea türünde ginandromorfizm ilk kez belgelendi" ifadelerini kullandı.

Çoğu sopa böceği yetiştiricisi bunu hiç görmez.

Brock'a göre böceğin sağ tarafı büyük ölçüde kahverengi ve arka kanatları da tam uzunlukta. Sol tarafıysa tipik bir dişi kadar geniş değil ama tipik bir erkekten daha geniş. Bu bölümün rengiyse tipik dişilerdeki gibi elma yeşili.

"Ginandromorfizm'in görüldüğü canlılarda, bu birey de dahil, cinsel organlar düzgün oluşmamıştır" diyen Brock, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu nedenle erkek gibi olmasına rağmen, bir dişiyle tam anlamıyla çiftleşemeyecek.

Diapherodes gigantea böcekleri, aslında Karayip adalarına özgü. Yaban hayatında yağmur ormanlarındaki bitki ve ağaçların yapraklarıyla besleniyor.

Bu canlılar esaret altında bakımı nispeten kolay evcil hayvanlar olarak kabul ediliyor. Evde bakılanları böğürtlen, okaliptüs veya meşe yapraklarıyla besleniyor.

Erkeğin vücut uzunluğu genelde 9 santimetre ve 13 santimetre arasında değişiyor. Dişiler ise 14 ila 18 santimetreye ulaşabiliyor.
 

_123252079_stick1.jpg
Dişi ve erkek sopa böceklerinin fiziksel görünümleri arasında önemli farklılıklar var (Lauren Garfield)


Müzenin Yaşam Bilimleri bölümünden Judith Marshall, Charlie'nin boyutlarına dair şunları söylüyor:

Bu özellikle etkileyici bir örnek. Bacak ve vücut boyutu açısından epey standart bir yetişkin dişi gibi görünüyor ama sağ tarafında yetişkin bir erkeğin uzun kanatlarına sahip.

Öte yandan böceğin üzerinde yeteri kadar çalışılabilmesi için Charlie'nin uyutulması gerekiyor. Zira bu böcekler doğal yollarla öldüğünde buruşuyor ve renklerini kaybediyor.

 

Independent Türkçe, BBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU