Birleşik Krallık Başbakanı'nın özrü: "Gerçekten daha sıkı parti yapmalıydım"

Başbakan'ın parlamentoda dileyeceği bir sonraki aleni özrün kopyası elime ulaştı ve bunu şimdi yayımlamam doğru olacak

(Reuters)

"Partygate" hakkında çok fazla sızıntı gerçekleşti ve şimdi benim de kendi özel haberim var. Başbakan'ın parlamentoda dileyeceği bir sonraki aleni özrün* kopyası elime ulaştı ve Resmi Sırlar Yasası'na lanet olsun, bunu şimdi yayımlamam doğru olacak. Değişiklik olsun diye, bize doğruyu söyleyecek. Umarım bomba gibi olduğuna katılırsınız.

***

"Sayın Meclis Başkanı, bir özür dilemek istiyorum. 2020 ve 2021 tecritleri sırasında Downing Sokağı'nda ben orda yokken veya haberim dışında toplantılar ve içkili partilerin düzenlendiği birkaç gün olabileceği (henüz daha net konuşamıyorum) dikkatimi çekti."

"Sayın Meclis Başkanı, öncelikle şunu kabul etmek isterim ki birçok kişi benim, yani her zaman yanlış şeyi yapacağına güvendikleri adamın böyle hareket ettiğini görünce sinirleniyor. İnsanlar benden sahtekar ve dürüstlükten yoksun, büyük bir ikiyüzlü olmamı bekliyor ve hayal kırıklığına uğramış olabileceklerini kabul ediyorum. "

"Sayın Meclis Başkanı, NF1 Sendromuyla yakından ilişkili Fırsatı Kaçırma Korkusu (FOMO) modern dünyada önemli bir stres kaynağı olarak kabul görüyor. Son günlerde bende bundan mustaribim. Dolayısıyla bu üzücü durumun nasıl ortaya çıktığını araştırması için FOMO Korkusu Soruşturması'nı başlattım."

"Bu aşamada Meclis'e, içkili partilerin planlamasında fiilen katılmadığım, partilerin varlığından haberdar olmadığım ve muhtemelen hepsinden daha kötüsü, neredeyse canavarca davranışlar sergileyen körkütük sarhoş katılımcılardan oluştuğu görülen bu partilerde bulunmadığım için derin üzüntü duyduğumu söyleyebilirim. Partilerden biri, bunun cenaze töreninden önce, tören esnasında ve tören sonrasında olması ve ben gelene kadar başlamaması gerektiğini özellikle belirtmeme rağmen ekselansları Edinburgh Dükü Prens Philip'in cenaze töreni arifesinde gerçekleşmiş. Utanç verici bir vaka."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Benim için çalışmayan ve hiçbir partide yer almayan birinden bu olayların ayrıntılarını araştırmasını istemek gibi alışılmadık bir adım atmaktan başka seçeneğim yok."

"Fakat bu aşamada bile, sevdiğim güçlü İtalyan kırmızı şarabına, gerçekten kötü dans için kaçan fırsatlara, popolarının fotokopisini çeken insanlara ve hepsinden daha üzücüsü konuşacak bol miktarda gösterişli afete sahip anlar yüreğimi burkuyor. Bu tür ifşaatlar benim için çok acı verici oldu."

"Bir kez daha Meclis'e yapılan hatalar ve tüm bu durumlarda olağan yanlış davranış kurallarıma uyulmadığı için samimi ve derin üzüntümü dile getirmeliyim. Ancak şunu ekleyebilirim ki, bu tür olayların olduğunu anlayınca bir şişe Faith Labrador ekşi maltıyla etrafta koşturdum ve elimden geldiğince çabuk içlerine daldım."

"Gerçekten de bir miktar bunlardan olacağını düşündüğüm bir an vardı ama bunun bir iş etkinliği olduğu anlaşıldı. Alkol yoktu ve insanlar hesap çizelgeleriyle falan uğraşıyorlardı ve aşılar hakkında konuşup canımı sıkarlarken orada 25 dakika oyalanmak zorunda kaldım. Ancak o zaman en yakın şarap soğutucusuna döndüm. Artık biliyorum ki, bir iş etkinliğine girdiğimi fark eder etmez onlara Bolly duşu yaptırmam gerekirdi."

"Tecrit kurallarının ruhunu ve lafzını her zaman görmezden gelmeye çalıştığım konusunda Meclis'i temin edebilirim. Gerçekten de bu karanlık günlerde, tecritler esnasında ulustan uymasını istediğim yasa ve rehberliğin temelde gülünç olduğuna ve bunların en iyi Downing Sokağı ve Kabine Ofisi'nde uygulanmadığına derinden inandım. Bizatihi kendim ciddiye almadığım için Kovid'e yakaladığımda ve neredeyse ölüyorken bile, iyileştikten sonra mümkün olan en kısa sürede kayıtsızlık örneği teşkil etmek için geri döndüm. Bilim mümkün olduğu kadar takip edilmedi, umarım en yakınımdakiler de bunu hemen onaylayacaktır."

"Yine de, bazı durumlarda 10 Numara'da (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) tecrit edilmiş bireylerin yüzlerini kapattığı, sosyal mesafeyi koruduğu, politika oluştururken ayık kaldığı ve hatta işlerini bitirdikten sonra virüsü kapma ve yayma kapsamını görmezden gelerek eve döndükleri açık. Hatta bazıları, gelip herkesin üstüne hapşırmak için sağlanan her türlü teşvike rağmen evden çalıştı. "

"Sayın Başkan, bu halk sağlığı kurallarına uyma vakaları örnek biçimde ele alınacaktır. Ayrıca bazı özel danışmanların, yanlış bir şekilde, binaya kaçak yollardan şarap valizleri sokamadığı ve bodrumda ekibin diğer üyelerine yumulma görevlerini ihmal ettiğine dair haberler de duydum. Bazılarının gerçekten kendi pisliklerini temizlediğine dair gazete haberleri beni de dehşete düşürdü. Her zaman örnek biri olarak liderlik ettim ve pisliği halletme işini temizlikçilere bıraktım. Ya da kabine bakanlarına. Veya bir eşe."

"Şimdi bu meclisteki arkadaşlarımdan onlara ihanet ettiğim, kamuoyunu yanlış yönlendirdiğim, Majesteleri Kraliçe'yi kandırdığım, manifesto taahhütlerinden ve uluslararası anlaşmalardan (eşlerden bahsetmiyorum bile) caydığım, ciddiyetle girişilen sözleri yerine getirmek için asla hiçbir niyet taşımadığım birçok zamanı düşünmelerini istiyorum. Bu, bir miktar Olimpik bedavacılıkla birleşen, asla içki ısmarlamamış olma yönünde ender ayrıcalık taşıyan birine ait uzun bir liste."

"Sayın Başkan, size ve parlamento kurumuna mümkün olan en büyük saygısızlığı ve nezaketsizliği göstermek için sürekli çaba gösterdiğime eminim siz de katılacaksınızdır. Bu hususta kasıtsız biçimde doğruyu söylemiş olabileceğim herhangi bir izlenim verdiysem tekrar özür dileyebilirim."

"Dolayısıyla, birkaç olay sırasında tecrit yasalarına uyarak karakterime epey aykırı davranış gösterdiğim gerçeğinin, aylak bir şarlatan, aşağılık, ahlaksız ve hilebaz itibarıma gölge düşürmemesi gerektiğine inanıyorum. Hiç kimse, hatta selefim David Cameron bile (aslında kız çocuğu gibi çalışkandır), bu fantastik Birleşik Krallık'a liderlik ederken ayaklarını uzatmak, erkenden devrilmek ve hiç umursamamak noktasında benden daha fazla çabalamamıştır. Meclise özrümü iletiyorum."

Böylesine bir samimiyet gösterisi varken, herhangi biri liderine nasıl karşı olabilir ki?

*Sean O'Grady'nin hayal ettiği üzere



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU