Salgın döneminde partilere katılmakla suçlanan Johnson, istifa etmeyeceğini açıkladı

Johnson, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve görevinden istifa etmeyeceğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Kovid-19 tedbirlerinin olduğu dönemde kalabalık partilere katıldığı suçlamasıyla eleştirilerin hedefinde olan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, istifa etmeyeceğini açıkladı.

Johnson'a karşı kendi partisi içinde güvenoyu yoklaması yapılması için çağrılar artarken, muhalefet de istifa etmesi çağrısında bulundu.

Avam Kamarası'nda yapılan toplantıda konuşan Johnson, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini hatırlattı.

Muhalefet “İstifa edecek misin?" sorusuna ise Jonhson “Hayır” yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson'dan savunma: Gayri safi yurt içi hasıla salgın öncesi seviyelerin üzerine çıktı

Avam Kamarası'nda yapılan Başbakana Sorular oturumu öncesi ülkenin kuzeyinde yer alan Bury South bölgesinden Christian Wakeford, iktidardaki Muhafazakar Partiden ayrılarak ana muhalefetteki İşçi Partisine katıldığını duyurdu.

Wakeford, Johnson'a gönderdiği istifa mektubunda, "Siz ve Muhafazakar Parti bir bütün olarak, bu ülkenin hak ettiği liderliği ve hükümeti sunmaktan aciz olduğunuzu gösterdiniz" ifadesini kullandı.

Parlamentodaki oturum sırasında Wakeford'un İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın arkasında oturduğu görüldü.

Starmer da Johnson'a sorular yöneltmeden önce Wakeford'un da "birçok insan gibi Başbakan ve Muhafazakar Partinin ülkenin hak ettiği liderliği sunamadığını, İşçi Partisinin gereken hizmeti vermeye hazır olduğu sonucuna vardığını" ifade etti.

İşçi Partisi lideri, konuşmasının devamında şunları söyledi:

(Johnson) Önce parti olmadığını söyledi, sonra video ortaya çıktı ve savunması çöktü. Sonra partiler olduğunu öğrendiğinde midesinin bulandığını ve öfkelendiğini söyledi. Sonra Başbakanlık bahçesindeki partide olduğu ortaya çıktı. Sonra geçen hafta bir partide olduğunun farkında olmadığını söyledi. Kimsenin ona inanmamasına şaşırdım. Bu yüzden bu hafta yeni bir savunması var. O da 'Kimse beni, bunun kurallara aykırı olduğu konusunda uyarmadı' şeklinde.

Johnson ise partiler konusunda yürütülen soruşturmanın sonucunun beklenmesi gerektiğini savunarak, icraatları sayesinde salgında önemli aşama kaydettiklerini, gayri safi yurt içi hasılanın salgın öncesi seviyelerin üzerine çıktığını belirterek konuyu hükümetin icraatlarına getirdi.

Johnson'a partisinden bir vekil "Tanrı aşkına git" dedi

Johnson, muhalefetten gelen benzer sorular karşısında yine icraatlarından bahsederek İşçi Partisini hedef aldı.

Ancak Başbakan, oturumun sonuna doğru kendi partisinden David Davis'in istifa çağrısıyla karşı karşıya kaldı.

Başbakan'ı savunmak için haftalar ve aylar harcadığını, konuştuğu kişilere Brexit ve aşılamadaki başarısını hatırlattığını söyleyen Davis, "Ancak liderlerimden yaptıkları eylemlerin sorumluluklarını üstlenmelerini beklerim" dedi.

Güvenoyu yoklaması

Muhafazakar parti içinde Johnson aleyhine güvenoyu yoklamasının yapılabilmesi için 360 parlamenterden 54'ünün talepte bulunması gerekiyor.

Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, 20 muhafazakar parlamenter Johnson'a aleyhine güven yoklaması taleplerini bildirmeyi planlıyor. Bazı parlamenterler yazılı güvenoyu taleplerini partiye ilettiklerini daha önce açıklamışlardı.

BBC siyaset muhabiri Laura Kuenssberg de 54 kişinin güvenoyu için başvuruda bulunabileceğini ifade etti.

Parti tartışmaları

Birleşik Krallık'ta, hane halkı dışında buluşmaların yasak olduğu 20 Mayıs 2020'de 100'den fazla Başbakanlık çalışanının bahçedeki bir partiye davet edildiği görülmüştü.

Elektronik postada, "Lütfen saat 18.00 itibarıyla bize katılın ve kendi içkinizi getirin" yazarken, davete aralarında Başbakan Johnson ve eşi Carrie Johnson'ın da olduğu 40 kişinin katıldığı iddia edilmişti.

Johnson, 12 Ocak'ta parlamentoda yaptığı konuşmada "iş etkinliği" sandığı partiye katıldığını doğrulayarak özür dilemişti. Ancak muhalefet, Johnson'ın görevde daha fazla kalamayacağını belirterek istifasını istemişti.

Bu arada Başbakanlık'ta sadece 20 Mayıs 2020'de değil değişik zamanlarda en az 15 parti düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU