Erkekler artık spermlerini evde dondurabilecek

Yakın zamana kadar hassas sperm hücrelerinin korunması için özel bir ekipmanla dondurulması gerektiği düşünülüyordu

Sperm bankalarında spermler genellikle sıvı nitrojen içinde bulunduruluyor / Fotoğraf: The Independent

Erkekler artık spermlerini evde dondurmalarını sağlayacak kitleri kullanabilecek. Bununla beraber doğurganlık kliniklerinin rahatsız ortamında örnek doldurmaya gerek kalmayacak.

İspanyol araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre muhtemel kısırlığa karşı laboratuvar ortamında döllenmeye (IVF) uygun ya da sperm bankalarında korunan sperm örnekleri profesyonel ekipman olmadan da sağlanabilecek.

Bu kanser hastası ve klinik ortamında sperm örneği üretmekte zorlanan erkekler için iyi haber.

Yakın zamana kadar hassas sperm hücrelerinin etkinliklerini ileride de koruması için özel bir ekipmanla dondurulması gerektiği düşünülüyordu.

Barcelona’daki Institut Marques’te yapılan araştırmada benzer sonuçların basit bir yönlendirmeyle evde de elde edilebileceği ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmayı yöneten Barbara Freijomil, “Erkekler daha önceden belirlenmiş bir ortamda, genellikle kliniklerde, uygun zamanda sperm örneği üretmeye mecbur kalıyor. Pek çoğu bunu stresli bir durum olarak deneyimliyor” dedi. 

Freijomil ayrıca, “Bizim dondurma kitimiz spermleri IVF merkezleri dışında da saklama imkanı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

41 erkekten alınan örneğin incelendiği araştırma European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) konferansında sunuldu. 

Sheffield Üniversitesi’nde profesör Allan Pacey “Bir doğurganlık kliniği çekici olmayan yerlerin başında gelir. Sheffield’daki kliniğime erkeklerin gelmesini ve spermlerinin test edilmesini sağlamakta zorlanıyoruz. Bunun için hoş dergiler ve sevecen çalışanlar bulundursak bile” diye konuştu. 

Pacey bunun “İspanya'nın her yanında hastanelere sıkışmış” kanser hastaları için de önemli bir fayda sağlayabileceğini söyledi. Fakat ileri bir zamanda dölleme yapmak amacıyla toplanan spermlerle ilgili yakın zamanda İngiltere’de olduğu gibi ayrıntılı yasa değişiklikleri gerekiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU