Spermler düşük yer çekimine dayanabiliyor: Kadınlar Mars'ı tek başına kolonileştirebilir

Gelecek araştırmalar spermlerin uzayda hayatta kalabildiğini doğrularsa, kadın astronotlar daha önce hiçbir erkeğin adım atmadığı yerleri kolonileştirebilir

Fotoğraf: NASA

Bilim insanları düşük yer çekimli ortamların donmuş spermlerin canlılığına zarar vermeyeceğini düşünüyor. Bu, gelecekte Mars’ta kurulacak insan kolonileri için Dünya’dan sperm gönderilebileceği anlamına geliyor.

Türünün ilk örneği olan çalışmada, Dünya atmosferinin sınırında yer çekimsiz ortama maruz kalan sperm örneklerinin yeryüzü koşullarında saklanan sperm örnekleri kadar canlı olduğu ortaya çıktı.

Düşük yer çekiminin etkileri üzerine bilimsel çalışma boşluğunu kapatmak için örnekler bir uçağa yerleştirildi ve uzayın etkilerini canlandırmak için uçak her seferinde 8 saniyelik serbest düşüşler gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, henüz kesin konuşmak için erken olsa da bu bulguların ‘‘Erkek eşey hücrelerini güvenle uzaya gönderip dünya dışında bir insan sperm bankası kurma ihtimalini düşünmeyi’’ mümkün kıldığını söylüyor.

Araştırmanın sonuçlarını Barselona’daki Dexeus Kadın Sağlığı Merkezi’nden Dr. Montserrat Boada, Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Topluluğu’nun Viyana’daki yıllık toplantısında sundu.

Önceki araştırmalar düşük yerçekimi ortamında bulunmanın insan hücresinin yapı ve işlevini bozabileceğini göstermişti.

Bu nedenle üreme hücrelerinin bu ortamdan nasıl etkileneceğini sınamanın önemli olduğunu söyleyen Boada sözlerine şöyle devam etti:

Gelecek yıllarda uzay görevleri ve uçuşları artarsa insanın uzaya uzun süre maruz kalmasının etkilerini araştırmak önemli hale gelecek ve büyük ihtimalle dünya dışında üreme olanaklarını değerlendirmek gerekecek.

Deney, kısa süreli düşük yer çekimi etkisi sağlayan küçük bir akrobasi eğitim uçağı kullanılarak gerçekleşti.

Uçak, 20 parabolik dönüş yaparak her birinde 8 saniyelik yer çekimsiz ortam oluşturdu.

Sağlıklı donörlerden alınan 10 sperm örneği uçuşun öncesinde ve sonrasında analiz edildi.

Bilim insanları üreme sağlığı alanında sperm testlerinde kullanılan ölçümleri (yoğunluk, hareket kabiliyeti, canlılık, biçim ve DNA hasarına dair ölçümler) yaptı.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, Mars üzerinde yürüyen ilk kişinin yüksek olasılıkla bir kadın olacağını ve gezegende 2033’e kadar bir koloni kurmayı hedeflediklerini söylemişti.

Araştırmacılar daha fazla sperm örneğini yer çekimsiz ortama daha uzun sürelerde maruz bırakmak ve bu ilk araştırmanın sonuçlarını doğrulamak istiyor.

Sheffield Üniversitesi’nden doğurganlık uzmanı Profesör Allan Pacey araştırmayı şöyle yorumladı: 

Bunun gerçekten ilginç bir fikir olduğunu düşünüyorum. Mars’a giden kadın astronotların spermleri yanlarında götürmelerine ve böylece bu yeni dünyayı kolonileştirmelerine imkan tanıyor. Daha önce hiçbir erkeğin adım atmadığı bir yere gidecekler ve spermler taşınabildiği sürece hiç bir erkeğin gitmesine de gerek olmayacak.

Öte yandan Pacet, araştırmanın yer çekimsizliği ne ölçüde taklit edebildiği konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Buna göre söz konusu araştırma Mars’a sperm götürülebileceğini kanıtlamak için yetersiz kalabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU