Bilim insanları 50 yıl önce dondurulan koç spermleriyle koyunların başarıyla döllendiğini açıkladı

"Bunun dünyadaki herhangi bir canlının en eski saklı spermleri ve kesinlikle üremek için kullanılan en eski sperm olduğuna inanıyoruz"

50 yıldan uzun süredir laboratuvarda saklanan koçun spermleri, çığır açıcı bir projede düzinelerce koyunu döllemede başarıyla kullanıldı.

Araştırmayı yapan ekip bunun yavru üretmek için başarıyla kullanılan en eski dondurulmuş sperm örneği olduğuna inanıyor.

1960'larda yaşayan ve içlerinden biri “Sir Freddie” olarak da bilinen 4 Merinos koçuna ait sperm örnekleri, hayvanlar yıllar önce ölmelerine rağmen baba olabilmeleri için dondurulmuştu.

56 dişi koyundan 34'ü onlarca yıllık sperm sayesinde başarılı bir şekilde döllendi ve bu da söz konusu dondurulmuş spermlerin bir yıl önce alınmış numuneler kadar etkili olduğunu gösterdi.

 

 

Sidney Üniversitesi'ndeki projenin arkasındaki bilim insanlarından Dr. Simon de Graaf, “Bu, uzun süre dondurulmuş spermlerin işe yarayacak şekilde depolanmasının mümkün olduğunu göstermektedir. Sonuçlar sperm verimliliğinin sıvı nitrojen içerisinde 50 yıllık depolanmaya rağmen korunduğunu gösteriyor” dedi.

Bilim insanları, bu yöntemle doğan kuzuların, geçen yüzyılın ortalarındaki Merinos koyunlarına has vücut kırışıklıklarına sahip olduğunu gözlemledi.

Bu özellik, koyunların deri yüzey alanını genişletmek ve dolayısıyla yün verimini en üst düzeye çıkarmak için yapılan özel çiftleştirmeler sonucu edinilmiş, ancak yün kırpma işlemindeki zorlukların ve hastalık riskinin artması nedeniyle de verimsiz bulunmuştu.

 

 

Uzun süreli dondurulmuş spermlerin kullanılabilirliğini göstermesinin yanı sıra, bilim insanları deneylerinin hayvan soyları tarihine bir pencere de açabileceğini belirttiler.

Dr. de Graaf konuyla ilgili şunları söyledi:

“Artık yün endüstrisinin geçen 50 yıl boyunca seçici üreme yöntemindeki genetik ilerlemesini inceleyebiliriz. O zamanlar daha iyi ve daha verimli koyunlar üretmeye çalışıyorduk.”

Dr. Jessica Rickard, sıvı nitrojen içinde topak olarak depolanan spermlerin, dölleme için gerekli etkinlik ve sağlıklı DNA'yı gösterip göstermediğini değerlendirmek adına çalışmanın ilk testlerini yürüttü.

Rickard, “Bunun dünyadaki herhangi bir canlının en eski saklı spermleri ve kesinlikle üremek için kullanılan en eski sperm olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU