Erken uyuyan erkekler daha kaliteli spermlere sahip

Uzmanlar, çocuk sahibi olmakta zorlanan erkeklerin geceleri e-postaları kontrol etmekten ve Netflix izlemekten vazgeçmelerini söylüyor

Gecede yaklaşık 8 saat uyuyan erkekler 7 saatten daha az uyuyan erkeklere göre daha sağlıklı spermlere sahip / Fotoğraf: The Independent

22.30’dan önce uyuyan erkeklerin spermlerinin kalitesinin dört kat daha iyi olduğunu ortaya koyan bir araştırma yayımlandı. Bu çalışmaya göre, erken yatmak erkeklerin çocuk sahibi olmasına yardımcı olabilir.

Danimarka’nın Aarhus Universitesi’ndeki araştırmacılara göre, gecede yaklaşık 8 saat uyuyan erkekler 7 saatten daha az uyuyan erkeklere göre daha sağlıklı spermlere sahip.

Doğurganlık uzmanları, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin gece e-mailleri kontrol etmek ve Netflix’ten herhangi bir şey izlemek gibi meşgul eden aktiviteleri sınırlamayı düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Danimarka’da yapılan çalışma, doğurganlık kliniklerine gönüllü olarak katılan 48’i sağlıklı sperme 56'sı da düşük kaliteli sperme sahip 100 erkeğin uyuma örüntülerini inceledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yatağa 22.30’dan önce giren erkeklerin sağlıklı spermlere sahip olma ihtimali 23.30’dan sonra uyuyanlara göre dört kat daha fazla.

Yeterli uyku uyumamak çok daha zararlı olabilir. Yapılan araştırma gecede 7 saatten az uyuyan erkeklerin zayıf spermlere sahip olma ihtimalinin 6 kat daha fazla olduğunu söylüyor.  

Uyku, doğurganlığı etkileyen hormonların ve stres seviyesinin düzenlenmesinde anahtar rol oynuyor. Uykusuzluğun sebep olduğu stres bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesine ve aşırı sperm üretilmesine neden olabilir.

Aarhus Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın yazarlarından Profesör Hans Jakob Ingerslev, “Buradaki erkekler yaklaşık iki senedir çocuk sahibi olmaya çalışıyor ve daha fazla uyumalarına yardımcı olacak erken uyku saati onlar için önemli. Uykusuz kalan erkekler daha fazla stres yaşadığından sorunlar psikolojik olabilir ve bu da doğurganlığı etkiliyor olabilir” dedi.

Profesör Ingerslev ve meslektaşları ayrıca bütün bir uyku kalitesini de inceledi. Ancak, örneğin gece tuvalete kalkmak gibi, bozulmuş uyku düzeni ve sperm kalitesi arasında bir ilişki bulamadılar.

Araştırmanın bulguları Viyana’da her yıl düzenlenen European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) konferansında sunuldu. Fakat henüz hakemli bir dergide yayımlanmadı.

Bağımsız araştırmacılar çalışmanın çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere iyi bir öneri sunduğunu söyledi.

Manchester Üniversitesi NHS Foundation Trust’tan uzman jinekolog Dr. Raj Mathur, “Erkekler kendilerini neyin ayakta tuttuğu düşünmeli ve Netflix izlemek veya e-mail göndermektense alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmalı. Erken yatmak çocuk sahibi olma ihtimalini artırabilir” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU