Şimdi bencilliği bırakıp gerçekçi olma ve hemen destekleyici dozu yaptırma zamanı

Omicron vakaları katlanarak artarken, İngiltere'de 18 yaş üzeri tüm yetişkinler bugün (15 Aralık) itibarıyla takviye doza hak kazandı. O halde daha ne bekliyorsunuz?

(Reuters)

Bugün ne yapıyorsunuz? Birazcık mantıklı biriyseniz size ne yapmanız gerektiğini söylememe izin verin: Destekleyici dozu yaptırıyorsunuz.

Haber döngüsünden kasıtlı biçimde uzak durmuyorsanız (bu hafta sonundan sonra bunun için sizi suçlamam, aşırı fazlaydı) kendimizi içinde bulduğumuz durumun aciliyetini mutlaka fark etmişsinizdir. Omicron vakaları katlanarak artarken, İngiltere'de 18 yaş üzeri tüm yetişkinler bugün (15 Aralık) itibarıyla takviye doza hak kazandı. Durumu kötüleşen ülkelerin de İngiltere'yi takip etmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha iyi bir zamanlama olamazdı. "Omicron'un ortaya çıkması halk ve sağlık hizmetlerine hızla yükselen bir ek risk yüklüyor" diyen bilim ve tıp uzmanları şimdi hükümete ulusal Kovid alarm seviyemizi 3'ten 4'e çıkarma tavsiyesinde bulundu. Boris Johnson da dün geceki (14 Aralık) ulusa seslenişinde "Dev bir Omicron dalgası geliyor" diyerek uyarıda bulundu.

Artık, hükümetin yıl sona ermeden günde 1 milyondan fazla kişiyi aşılamaya giriştiği (evet, sadece 18 günde) zamana karşı kolektif bir yarışın içindeyiz.

Fakat destekleyici doz alımı çok mantıklı gelse de, herkesin bunu kolay bulacağı manası taşımıyor. Anlatılanlara dayanan haberler, isteklerle dolup taşan Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) rezervasyon hizmetinin şimdiden çöktüğünü gösterir gibi (bir bakıma iyi haber, en azından insanların çaba sarf ettiği anlamına geliyor). Bir Independent okuru, "Randevu sistemi çöktü, yani mesele sadece yerel merkezlerin olmaması değil, randevu almak da imkansız" yorumunu yaptı.

Çok az, çok geç, acınası bir planlama.

Bir diğer okursa, randevu alamamanın sorumluluğunun önünde sonunda (haksız yere) halka yükleneceğine inandıklarını söyledi:

Merkezlere kesinlikle erişemiyorsunuz, çok uzaktalar, açık randevu yok. Halk destekleyici doz isteyip alamazken, halkı suçlayacaklar. Tipik Muhafazakar Parti saçmalığı ve aldatmacası.

Başka bir okur da, birçoklarının sosyal medyada paylaştığı deneyimden bahsetti:

Ben şahsen randevu almakta gerçekten zorlanan kişiler tanıyorum. Ben de zorlandım. Sonunda, randevusuz hizmet veren bir merkezdeki uzun kuyruğa girip, aldığım randevuya gitmeyerek amacıma ulaştım.

Yine de, yıl sonuna kadar ülkedeki 18 yaşın üzerindeki herkesin aşılanmasının hedeflenmesinde ciddi lojistik sorunlar olsa da, hepimizin durumu kabullenip gerekeni yapması gerekmez mi? Hatta bu, çevrimiçi ortamda ya da randevusuz hizmet veren bir merkezde fiilen çok uzun süre beklemeyi gerektirse bile?

Anlatılanlara dayalı bazı kanıtlar, korkulan kuyrukların o kadar da kötü olmadığını gösteriyor gibi. Bir Independent yazarı dün Twitter'da şunları anlattı: "Dün sabah destekleyici dozumu yaptırmaya gittim. Randevusuz merkezlerde çılgın kuyruklar olabilir diye üç saatlik park yeri ayırttım ama hepsi 30 dakikada olup bitti. Yine de iyi harcanmış bir 2,20 sterlin (yaklaşık 45 TL) oldu."

Eğer randevusuz merkezlerden birine gidebiliyorsanız ve daha önce iki doz aşınızı da olduysanız (NHS kılavuzlarına göre ikinci dozu en az 3 ay önce yaptırmış olmanız lazım) o zaman tek bir makul tavsiye söz konusu: Bunu yapın.

Bundan daha hayati (veya daha değerli) olamazdı. Neyin söz konusu olduğuna bir bakalım: Bilim insanları hükümete yeni varyantın "halka giderek yükselen bir risk" teşkil ettiği uyarısında bulunuyor. İlk kanıtlar Omicron'un Delta'dan çok daha hızlı yayıldığını ve aşının Omicron'dan kaynaklanan semptomatik hastalığa karşı koruyuculuğunun düştüğünü gösteriyor (destekleyici dozu yaptırmak virüse olan bağışıklığınızı güçlendirir).

Başbakan bize "Omicron acil durumunda" bulunduğumuzu söylüyor. Büyük 4. dalga bizi vurursa vaka sayısını kaldıramamanın ciddi tehdidi altındaki NHS'nin yükünü azaltmak için hepimizin üzerimize düşeni yapma sorumluluğu var.

Bir doktor arkadaşım bu hafta bana Kaza ve Acil Servisi bölümünden çıkmak için "insanların üzerine basmak zorunda" kalma dehşetini anlattı (söz konusu yük halihazırda apaçık görülüyor). Resüsitasyon hastalarının plastik sandalyelerde beklemeye zorlandığını, bekleme sürelerinin 17 saate kadar vardığını söyledi.

Evde ilkokul çağında aşısız iki çocuğum olmasına rağmen bir ay boyunca destekleyici dozumu alamayacağım. Neden? Çünkü geçen hafta Kovid'e yakalandım ve hangi suş olduğunu bilmesem de hiç eğlenceli değildi. 5 günü yatakta geçirdim ve tecritten tamamen kurtulmuş olmama rağmen hâlâ ciğerden öksürüyorum. Hiç aşılanmasaydım hastalığı nasıl geçirebileceğimi düşünemiyorum bile.

Sahada kaç kişinin Kovid pozitif olduğuysa net. Sanki her an daha fazla pozitif vaka duyuyoruz gibi.

Şimdi, üçüncü dozumu almama izin verilmeden önce en az 28 gün beklemem gerekiyor. Ama Noel'i biraz daha az kaygıyla geçirmemi sağlayan tek şey, en azından dört gözle beklediğim bir şey olduğu gerçeği.

Ben randevumu aldım. Ya siz?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU