Pablo Escobar'ın "kokain suaygırlarını" kısırlaştıran veteriner: "Ödüm kopmuştu"

Kolombiya'ya yasadışı yollardan getirilen ve uyuşturucu baronunun özel hayvanat bahçesinde tutulan hayvanların soyunun kontrol altına alınması gerektiği düşünülüyor

Pablo Escobar'ın Kolombiya'daki hayvanat bahçesine yasadışı yollardan getirttiği suaygırlarının asıl yaşam alanı Afrika (AP)

Kolombiya'da ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın eski çiftliğindeki suaygırlarını kısırlaştıran veteriner Gina Paola Serna, The Guardian'a konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkeye yasadışı biçimde getirilen ve uzmanların Kolombiya'nın ekosistemini tehdit ettiğini belirttiği suaygırları için Sena kısırlaştırma sürecini şu şekilde anlatıyor:

Bir suaygırıyla ilk çalıştığımda çok korkmuştum. Bunlar Kolombiya'da çalışmaya alışkın olduğumuz hayvanlardan çok daha büyük. Devasa ve belirli bir bölgeye ait hayvanlar olduğu için onlarla çalışmak karmaşık.

Öte yandan suaygırlarının üreme organlarının iç kısımda yer alması nedeniyle veterinerlerin detaylı bir işlem yapması gerekiyor.

Hayvanları 5 cm kalınlığındaki sakinleştirici iğneler kullanarak bayıltan ve sürüden 6 suaygırını hadım eden  Serna şunları söylüyor:

En karmaşık kısım ameliyatın kendisi değil.  Zor olan onları uyuşturmak. Bu, bir ekip dolusu kişi gerektiriyor ve Kolombiya'da bu tip devasa hayvanlar için ilaçlara sahip olmadığımızdan pahalıya mal oluyor.

Suaygırlarını hadım etmek yerine kısırlaştırma kararının paradan ve zamandan tasarruf sağladığı belirtiliyor. Bir suaygırını hadım etmenin yaklaşık 7 bin dolara (yaklaşık 67 bin TL) mal olduğu ifade ediliyor. 

Escobar 1980'lerde kendisine hayvanat bahçesi kurmuştu

Escobar, kendine ait Hacienda Nápoles adlı mülkünde 1980'lerin sonlarında yasadışı yollardan ülkeye getirttiği flamingo, suaygırı, kanguru, zürafa, aslan, fil ve diğer birçok hayvanın yer aldığı özel bir hayvanat bahçesi kurmuştu. Hayvanat bahçesinde başlangıçta sadece 4 suaygırı bulunuyordu. 

Söz konusu hayvanlar basında “kokain suaygırları” diye adlandırılmıştı. 

 

ap3.jpg

Hacienda Nápoles Park'ın girişinde pembe bir suaygırı heykeli bulunuyor (AP)

 

Ancak Escobar'ın ölümünden bu yana geçen 26 yılda suaygırlarının sayısı istikrarlı biçimde arttı. Sürüde şu anda yaklaşık 80 suaygırı bulunuyor ve hayvanların Kolombiya'nın ekosistemini tehdit ettiği düşünülüyor. 

Şubatta BBC'ye konuşan Kolombiyalı biyolog Nataly Castelblanco şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu hayvanlara üzüldüğümüz açık ama dürüst olmalıyız. Suaygırları Kolombiya'da işgalci bir tür ve bir kısmını şimdi öldürmezsek, 10 ila 20 yıl içinde durum kontrolden çıkabilir.

1993'te düzenlenen baskında polisin vurarak öldürmesinin ardından Escobar'ın mülküne el konmuştu. Bölge daha sonra bir tema parkına dönüştürülmüş, ardından da suaygırları hariç tüm hayvanlar hayvanat bahçelerine satılmıştı.

Şu ana kadar 24 suaygırı geçici etki gösteren ama kalıcı kısırlığa da neden olabilen Gonacon aşısıyla kısırlaştırıldı. İlk başta suaygırı popülasyonunun itlaf edilmesine yönelik çağrılar yapılsa da kısırlaştırmanın daha insani bir seçenek olduğuna karar verildi. 

"Suaygırlarının üremeyi sürdürmesine izin verilemez"

Kolombiya'nın başkenti Bogotá'da bulunan Kolombiya Ulusal Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Enrique Zerda şu ifadeleri kullanıyor:

Açıkçası bu suaygırlarının üremeyi sürdürmesine izin veremezsiniz, cennette oldukları için yapmaya devam edecekleri şey bu. Her zaman suya, yemek isteyebilecekleri tüm bitkilere sahip olacaklar ve nehirden çıkıp ineklerle otlanabilirler.

Kolombiya hükümetinin ABD Tarim Bakanlığı'ndan 70 doz Gonacon bağışı almasına yardım eden biyolog Robin Poches ise şunları söylüyor:

Bu sadece pilot proje ancak bir şeyler yapılması gerekiyordu. Aksi takdirde birinin ciddi şekilde yaralanması veya ölmesi an meselesi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC Türkçe

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU