Tokyo Olimpiyatları'nda yarışamamak bana zihinsel dirence dair değerli dersler verdi

Olimpiyat elemeleri müsabakalarındaki bir maçın bitiminden iki saniye önce kafama tekme yediğimde hayatımın en önemli dövüşünü kaybetmiştim

Büyük Britanya Takımı'nın karate sporcusu Jordan Thomas, Manchester'daki evinin yakınlarında antrenman yaparken (Reuters)

4 yaşından beri tek bir hedefim vardı. Karatede dünyanın en iyisi olmak istiyordum. Ekim 2016'da, 24 yaşındayken, İngiltere'nin Dünya Karate Federasyonu (WKF) dünya karate şampiyonu olduğumda, 12 yıl sonra İngiltere'yi şampiyon yapan ilk kişi olarak bu hayalimi gerçekleştirdim.

Ama aynı yıl içinde yeni bir rüya doğdu. Karatenin, Tokyo'daki 2020 Olimpiyatları'ndaki yeni etkinliklerden biri olacağı ilan edildi. O andan itibaren, uğruna çalıştığım her şeyin bunun için, şimdiye kadar karatede hep ulaşılmaz olan bir şey için olduğunu biliyordum. Olimpiyat altını bir olasılık haline gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017'de Büyük Britanya Takımı'nın tam finanse edilen bir sporcusu oldum ve tam zamanlı antrenman yapmak için Bedfordshire'dan Manchester'a taşındım. Yedim, içtim, uyudum ve karate düşledim. Partnerim Manchester'a taşındı ve ne yapıyorsak benim olimpiyatlara zinde ve hazır olmamı sağlamak içindi. Sayısız düğünü, doğum gününü ve partiyi kaçırdım ve anlatamayacağım kadar fedakarlık yaptım.

Şimdiye gelirsek, işte buradayım, istediğimi alamamanın ne kadar yıkıcı olduğunu anlayabilmeniz için bunu ne kadar istediğimi anlatmaya çalışıyorum. Olimpiyat elemeleri müsabakalarındaki bir maçın bitiminden iki saniye önce kafama tekme yediğimde hayatımın en önemli dövüşünü kaybetmiştim. Yıkılmış kelimesi bile hissettiklerimi karşılamaya yetmiyor.

Hiçbir amacı yokmuş gibi hisseden, tamamen kırılmış bir adamdım. Bundan nasıl geri dönersiniz? Her sabah uyanıp kendinizi yataktan kalkmak için nasıl motive edersiniz ve hayallerinizin sizden koparıldığı günü nasıl atlatırsınız?

Eh, bir süre bunları yapmıyorsunuz. Kaybettikleriniz ve olabileceklerin yasını tutuyorsunuz. Bir parçanızın her zaman biraz acıyacağını ve bir daha asla eskisi gibi olmayabileceğini kabul ediyorsunuz. Ama sonra kendinizi toparlıyorsunuz.

Bunu, dünyanın dört bir yanındaki yarışmalara sizi desteklemek için gelen tüm arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize borçlusunuz; siz dövüşürken adınızı haykıran, sizinle fotoğraf çektirmek için kuyrukta bekleyen destekçilerinize borçlusunuz; bunu sizin izinizden giden, geleceğin Jordan Thomas'ı olmak isteyen gençlere borçlusunuz; ve en önemlisi, bunu kendinize borçlusunuz.

Birkaç aydan ve çokça derinlemesine düşünmeden sonra, bana çok şey veren bu spora geri vermeye hazırım. Dövüş sanatlarını okullara ve topluluklara taşımak için Jordan Thomas Karate Akademisi'ni açıyorum. Yenilgilerimden aldığım dersler ve yasımdan kazandığım becerilerle, karate disiplini ve öz savunma öğretimini farkındalık pratiğiyle birleştirecek ve insanların direnç kazanmasına yardımcı olacağım.

Gençleri beraberlerinde taşıyabilecekleri ve yetişkin yaşamları boyunca kullanabilecekleri olumlu başa çıkma stratejileriyle donatmaya söz veriyorum. Birleşik Krallık'ta her 4 kişiden biri her yıl bir akıl sağlığı sorunu yaşıyor ve intihar hala 50 yaşın altındaki erkeklerin en büyük katili.

Sadece bir kişinin bile hayatın önümüze çıkardığı kaçınılmaz zorluklarla başa çıkmasına yardım edebilirsem, herhangi bir sayıda altın madalya kazanarak başarabileceğimden daha fazlasını başarmış olacağım.

Britanyalı karate ustası Jordan Thomas, 2017'de Büyük Britanya Takımı'nın tam finanse edilen sporcusu olmuştur



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU