Pfizer, Brezilya'da bir kentin tümünü aşılıyor: mRNA aşısının etkisi "gerçek hayatta" ölçülecek

Toledo Valisi Beto Lunitti, "Biz bilime inanıyoruz ve Brezilya'da Kovid-19'dan hayatını kaybeden 600 bine yakın kişinin yasını tutuyoruz" dedi

Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşı, ağustosta ABD İlaç ve Gıda Dairesi'nden tam onay almıştı (Reuters)

mRNA tabanlı Kovid-19 aşısını Alman biyoteknoloji firması BioNTech’le ortak geliştiren ABD merkezli ilaç devi Pfizer, aşının etkinliğini incelemek üzere yeni bir çalışma başlatacağını duyurdu.

Duyuruda Brezilya'daki bir kentte 12 yaşından büyük herkese Pfizer/BioNTech aşısı yapılacağı ifade edildi.

"Gerçek hayat denemesi" adı verilen araştırma için Parana eyaletindeki 143 bin nüfuslu Toledo kenti seçildi. Araştırma, Brezilya Ulusal Aşılama Programı kapsamında yerel sağlık yetkilileri, bir hastane ve üniversiteyle birlikte gerçekleştirilecek.

Pfizer bu çalışmayla 12 yaş üstü bütün kent nüfusunun aşılanmasından sonra koronavirüsün yayılımını "gerçek hayat senaryosunda" incelemeyi amaçladığını belirtiyor:

Bu girişim, şirketin gelişmekte olan bir ülkede işbirliği içinde gerçekleştirdiği türünün ilk ve tek örneği.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan benzer bir çalışma, Brezilya'nın önde gelen biyomedikal araştırma merkezlerinden Butantan Enstitüsü tarafından Sao Paulo eyaletindeki Serrana kasabasında da yapılmıştı.

Söz konusu denemede Çin merkezli Sinovac firmasının geliştirdiği, Türkiye’de de uygulanan CoronaVac aşısı test edilmişti.

Bulgularını mayısta açıklayan Butantan Enstitüsü, 45 bin 644 nüfuslu kasabada toplu aşılamanınKovid kaynaklı ölümleri yüzde 95 oranında azalttığını bildirmişti. Enstitü şimdilerde çalışmayı üçüncü doz için uzatmayı düşünüyor.

"Bilime inanıyoruz"

Pfizer'ın yeni çalışmasını basın toplantısıyla duyuran Toledo Valisi Beto Lunitti, "Biz bilime inanıyoruz ve Brezilya'da Kovid-19'dan hayatını kaybeden 600 bine yakın kişinin yasını tutuyoruz" dedi.

Yerel halk sağlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre Toledo'da aşı karşıtlığı yok denecek kadar az. Nüfusun yüzde 98'inin birinci doz aşısını yaptırdığı kentte genellikle Pfizer/BioNTech aşısı uygulandı ama AstraZeneca ve Sinovac aşıları da kullanıldı. Kent nüfusunun yüzde56'sı ise Kovid-19'a karşı tam doz aşılandı.

Çalışmaya katılan Porto Alegre'deki Moinhos de Vento Hastanesinden araştırmacılar çalışmanın aşının klinik deneylerde görülen etkinlik ve güvenliğinin gerçek hayatta da doğrulanmasını amaçladığını söyledi.

Araştırmacılar bu gözlemsel çalışmanın Kovid-19 ve yeni virüs varyantlarına karşı ne kadar süre koruduğuna dair sorulara da cevap olabileceğini vurguladı.

 

 

Independent Türkçe, Reuters, Euronews Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU