Fatih Belediye Başkanı Turan "Suriyeli göçmenler" ile ilgili sözlerine açıklık getirdi: Sadece yeni ikametlere izin verilmeyecek

Fatih ilçesinde alınan yeni kararla göçmenlerin artık ikamet edemeyeceğini belirten Turan, "Burası kadim bir ilçe. Sosyal dokunun bozulmaması lazım" dedi

Fotoğraf: AA

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, ilçedeki imar ve kentel dönüşüm projelerini anlattığı Habertürk'teki programda göçmenlerle ilgili kullandığı ifadelere açıklık getirdi.

Esra Boğazlıyan’la Yerel Aktörler programına katılan Turan, ilçede hatırı sayılır göçmen nüfusun olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Bunun da altını çizeyim, bu da çok önemli. Şimdi bu sorudan normalde siyasetçiler kaçarlar. Ben kaçmıyorum. Evet doğrudur; Fatih göçmenlerden en çok etkilenen ikinci ilçeyiz biz. Biri Esenyurt biri de Fatih. Ben de bunun farkındayım. Şimdi biz klasik manada bazıları gibi göçmen karşıtlığı üzerinden konuşmuyoruz. Ama şöyle de demiyoruz; yani bir şey yokmuş da demiyoruz. Bir sorun var. Bu sorun yönetilmediği zaman sorun olur. Biz yönetiyoruz. Bir karar aldık birinci ayın 17'sinden, 2021'den itibaren Fatih'te ve Esenyurt'ta; bu bizim Bakanlıktan ricamız oldu, İstanbul'da yaşama izni olan herhangi bir yabancı, ikamet izni olan bir yabancı, Suriyeli ya da başka memleketli Fatih'te herhangi bir ev kiralayamaz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Daha fazla yabancı yerleşmemeli"

Bu kararı 2021'in Ocak ayında aldıklarını ifade eden Turan, "Fatih'te ve Esenyurt'ta. Bizim bir talebimiz oldu, işin açıkçası bu işe çok asıldık. Çünkü burada artık daha fazla yabancı yerleşmemeli. Bu sefer sosyal dokuda tahribat yapıyor. Ve bu karar için Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Fatih'te son 2021 birinci ayda sekizinci ayın sonu itibariyle 7 bin yerleşik göçmen azalması var. Yaklaşık 50 bin civarında göçmen vardı. Sadece Suriyeli değil, karma. İkamet izinleri olanlardan bahsediyoruz. Hem kayıt dışı olanlardan bahsediyoruz hem de... Mesela Fatih'in nüfusu 400 bin. Ama tabiri caizse şu anda, gündüz kapıları kapatsak içeride 3 milyon kişi var. İkamet eden sayımızda azalma var. Bu bizim için önemli bir karardır. Dolayısıyla Fatih'te göçmen sorunu büyüyen bir sorun değil; bunun altını çiziyorum, artık küçülen bir sorun haline gelmiştir" diye konuştu.

Mülk satışının olabileceğini belirten Turan, “O zaten çok az. Mülk satışı konusu büyük bir rakam değil. Aslolan şey kiralamayla gelen. Burada kaçak göçmen sorunu var. Bununla alakalı valiliğimizin çalışmaları var. Pandemi koşulları kaçak göçmenlerin çalışmalarını etkileyen şeyler" dedi.

Turan'dan yeni açıklama: Göçmenler yaşamasın demiyoruz, sadece yeni bir ikamet söz konusu olmayacak

Turan'ın sözleri Habertürk TV'de Para Gündem programında da tartışıldı. 

İletişimci Ali Saydam'ın Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın sözlerini anımsatması üzerine yayına bağlanan Turan, açıklamalarının göçmen karşıtlığı ile bağdaşmayacağını söyledi.

Turan sözlerine şöyle açıklık getirdi.

Bu İçişleri Bakanlığı'nın aldığı bir karar. Fatih kadim bir yerleşim. Buradaki sosyal dokunun ve hayatının bozulmaması gerekiyor. Çok üzüntü duydum, "bu sözlerin Bolu Belediye Başkanı'nın sözlerinden ne farkı var" deniyor. Bakanlığımızın aldığı karar doğru bir karar. Biz göçmenler yaşamasın demiyoruz. Burada sadece yeni bir ikamet söz konusu olmayacak. 7 bin kişi doğal sebeplerle göç etti ama bunları biz göçe sevk etmedik. Onların yerine yeni bir ikamet olmadı. Bir yanılgı daha var. Sadece Suriyelilerden bahsediliyor. Fatih'te yaşayan 67 bin civarı göçmen yaşıyor. Bunların sadece 25 bin civarı Suriyeli göçmen. Diğerleri farklı ülkelerden gelenler. Bu insanların çoğuda turizim sektöründe çalışıyor. Göçmen Türkiye'ye zarar veren diye algılamıyoruz biz. Ama ilçede sosyal dokuyu korumak zorundayız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU