Sol Avrupa'da iktidara geliyor, bunu milliyetçiler için söylemeleri daha dün gibiydi

Mali krizle başlayıp Kovid pandemisiyle biten son 10 yılın paradoksu, Avrupa solunun yeniden hayata dönmesidir. İşte nedenleri

Norveç İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Støere, 13 Eylül 2021'deki seçimleri halkevinden takip etmişti. Støere'nin partisi meclisteki 169 sandalyeden 48'ini kazandı (Reuters)

Britanya'da muhalefette geçecek ikinci bir 10 yılı düşündüğünden İşçi Partisi'nin keyfi yerinde olmayabilir fakat Manş Denizi'nin karşısındaki kardeş partileri gerçekten epey iyi durumda.

Bir seçimde zirveye oturan en son merkez sol lider, Norveç İşçi Partisi'yle ülkenin merkez sağ liderliğindeki hükümetini deviren Jonas Gahr Støere oldu.

Støere, İskandinav soluna kesin zafer kazandırmak için İsveç, Danimarka ve Finlandiya'nın sosyal demokrat başbakanlarına katılıyor. Avrupa'nın daha güneyinde, sosyalistler İspanya ve Portekiz'i yönetiyor. Kamuoyu yoklamaları doğruysa, Almanya'nın bir sonraki şansölyesi sosyal demokrat Olaf Scholz olacak (27 Eylül 2021 itibarıyla Olaf Scholz'un partisi SDP, seçimlerde en yüksek oyu aldı -ed.n.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya'daysa demokratik solun, Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkanı olan teknokratlar teknokratı Mario Draghi'nin başkanlığındaki hükümette kritik öneme sahip savunma, sağlık, çalışma ve kültür bakanları var.

İsviçre kabinesinde (Federal Konsey) bile yıldız üye, Fransızca konuşan 49 yaşındaki sosyalist Alain Berset.

İngiliz akademisyenlerin Avrupa'daki milliyetçi popülist partilerin Müslüman göçüne ve Avrupa Birliği'ne düşmanlığa dayanan yükselişini ilan edişi daha dün gibi geliyor.

Bu partiler varlıklarını sürdürüyor ama mali krizle başlayıp Kovid pandemisiyle biten son 10 yılın paradoksu, Avrupa solunun yeniden hayata dönmesidir.

Fransa'da çok az kişi Emmanuel Macron'un yorgun bir Marine Le Pen tarafından yenilebileceğini düşünüyor. Macron şu anda göz önünde olan 6 sol adaydan herhangi biri tarafından da yenilmeyecek. Bununla beraber, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen Ulusal Meclis seçimlerinde seçmenler Macron'un Elysée Sarayı'nı almasına izin verebilir ancak daha sonra milletvekillerinin çoğunluğunu bir sonraki Fransız hükümetini kurmaları için merkez sol ve yeşillerden seçebilir.

Solun bu yeniden dirilmesini üç neden açıklıyor. İlk olarak, pandemi ve pandeminin ekonomileri yok etmesini durdurmak için "ne gerekiyorsa" yapma ihtiyacı, Keynesyen devleti krizle başa çıkmak için elzem olarak yeniden canlandırdı.

Kemer sıkma politikaları adına ortaya atılan ve tümü Avrupa'nın merkez sağ politikacılarıyla ilişkilendirilen mali ortodoksi, kamu hizmetlerinde, maaşlarda ve emekli maaşlarında kesintiye gidilmesi fikirleri şimdi bu politikacıların inatçılığıyla modası geçmiş görünüyor.

İkincisi, yapmacık bir laf ebeliği dışında sağdan iklim kriziyle mücadele için gerekli kararlar önerilmiyor. Araba yanlısı, yol yanlısı, petrol endüstrisi yanlısı Hıristiyan demokrat muhafazakarların yeniden seçilmesi artık bir anlam ifade etmiyor.

Üçüncüsü, büyük bir devlette Joe Biden gibi sendika yanlısı birinin seçilmesi ve milliyetçi Donald Trump'ın yenilgisi, Avrupa merkez solunun moralini ve güvenini artırdı.

Fakat bu siyasi sol, iş dünyası yanlısı ve Avrupa dışından gelen göçmenlere karşı çok sert olmaya hazır. Norveç'in yeni milyoner başbakanı, Tony Blair'ın Jeremy Corbyn'e daha yakın görünmesini sağlıyor; serbest piyasa yanlısı referansları bu şekilde.

Buna ek olarak, İskandinav ve Alman sendikaları siyasetten uzak duruyor ve ona dikte etmek yerine dostane bir hükümeti destekliyor.

Britanya İşçi Partisi'nin Avrupa'dan (ki bu kelime bugünün İşçi Partisi lügatinde yasaklı halde) herhangi bir ders almaya hazır olduğu net değil. Ama gerçekler açık. Sol, uyum sağlamayı seçerse güç kazanabilir.

Denis MacShane, Birleşik Krallık eski Avrupa Bakanı ve İşçi Partisi milletvekilidir



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU