Keir Starmer, gençliğindeki anti-kapitalizminden bu yana çok yol kat etti

İşçi Partisi liderinin iki biyografisi, düşünce gelişimine dair ipuçları sunuyor

(AFP)

Keir Starmer gençliğinde biraz solcuydu. Bu kadarı zaten biliniyor ve İşçi Partisi liderine dair bu yaz yayımlanan iki biyografi, Starmer'ın 80'lerde ve 90'larda Socialist Alternatives (Sosyalist Alternatifler) ve Socialist Lawyer (Sosyalist Avukat) adlı dergilere yazdığı anti-kapitalist yazılardan bazı ayrıntılar sunuyor. 20'li yaşlarda ve 30'larının başlarında dünyadaki adaletsizliğe utanç duyulacak kadar sövüp saymayanların kalbi yoktur, peki ama bu iki kitap gelecekteki muhtemel başbakanımız hakkında bize ne söylüyor?

Öncelikle iki kitap da Starmer'ın herhangi bir alakası olduğunu reddetmesi sebebiyle umut vaat eden bir görüntü vermiyor. Kitaplardan biri, Michael Ashcroft'un kaleme aldığı Red Knight (Kızıl Şövalye) için gururla Yetkilendirilmemiş Biyografi olduğu reklamı yapılıyor. Starmer'ın, arkadaşlarının "bu kitaba dahil olmamalarını tercih edeceğini" söylemesi pek şaşırtıcı değil. Eski Muhafazakar Partili ve partinin eski başkan yardımcısı Ashcroft, David Cameron hakkında da Call Me Dave (Bana Dave De) isimli, kendisiyle eski başbakan arasındaki husumetin devamı gibi duran düşmanca bir biyografinin ortak yazarlığını yapmıştı; yani Starmer'ın neden ihtiyatlı olduğunu anlayabilirsiniz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci Nigel Cawthorne tarafından yazılan diğer kitap, kısmen yazarın Starmer'la aynı okula, Reigate Grammar'a gitmesi sebebiyle yazılmış gibi görünüyor. Fakat bu da Starmer'ı Cawthorne'la işbirliğine ikna etmişe benzemiyor. Bununla birlikte, her iki yazar da araştırmalarını yapmış ve bize özneleriyle ilgili önemli şeyler anlatıyorlar.

Ashcroft tartışmalı bir isim olabilir fakat son 10 yılda fazla miktarda kamuoyu yoklaması gerçekleştirerek siyasete değerli bir hizmet sundu ve bu kitap Starmer hakkında sahici bir merakın ürünü gibi duruyor. Ashcroft, hangi notları aldığını bilmesek de Starmer'ın fizik, kimya ve matematik derslerinde çok iyi olduğunu tespit ediyor. Her iki kitap da, epey anlamsızca, Starmer oradayken Reigate Grammar'ın özel bir okul haline gelmesi üzerinde duruyor fakat Starmer ve arkadaşları baştan sona devletin okuttuğu öğrenciler olduğu için bu durum alakasız görünüyor. Starmer özel okul eğitimine karşı ve çocukları için de bu yolu tercih etmedi.

Starmer'ın gençlik sosyalizmi eğlenceli ve bu kitaplar, partinin seçilebilirlik yolundaki uzun yürüyüşünde onun yerini belirlemeye yardımcı oluyor. Socialist Alternatives'i yöneten ve 23 yaşındaki Starmer'ın da dahil olduğu 7 kişilik editör ekibinin lideri Ben Schoendorff, "Radikal anti-emperyalist ekososyalistlerdik" diyor. Dergi, Pablo ismiyle bilinen eski bir Yunan Troçkist olan Michalis Raptis'ten etkilenmişti. Raptis'in fraksiyonu Pablocular, sosyalizmi feminizm ve çevreci siyaseti de kapsayacak şekilde genişletmek istiyordu. İlk sayısı Temmuz 1986'da yayımlanan dergi, sosyalizm vizyonunun "toplumun bir bütün olarak genelleştirilmiş özyönetimi" olduğunu ilan ediyordu. Dergi, geleneksel işçi hareketini "yeni toplumsal hareketler"le bütünleştirerek "zenginlik ve iktidar üzerindeki halk kontrolünün radikal biçimde genişletilmesi üzerinde somut biçimde çalıştığını" öne sürüyordu.

Starmer'ın ilk sayıdaki makaleleri, sendikaların “sanayi ve topluluk” üzerinde kontrol sahibi olmasını öneriyor ve o zamanki İşçi Partisi lideri Neil Kinnock tarafından hazırlanan bir politika belgesini eleştiriyor:

Bu politika maalesef piyasa ekonomisine geri dönerek üçüncü bir alternatifi, demokratik planlamaya dayalı katılımcı sosyalizm alternatifini kaçırıyor.

Pekala, bu da bir bakış açısı, değil mi? Tony Blair bile 29 yaşındayken "imalat endüstrisini yeniden yapılandırılmak için gereken kaynakların muazzam devlet rehberliği ve müdahalesi gerektirdiğini" yazmıştı:

Bu da herhangi bir İşçi Partisi hükümetini sermayenin, özellikle de çokuluslu sermayenin gücüyle keskin bir çatışmaya sokacaktır.

Starmer'ın erken dönem siyaseti, 32 yaşında genç bir avukatken Socialist Lawyer dergisinde yayımlanan başka bir makalesinde de açıkça görülüyor. Söz konusu makalede Starmer, temel haklara dair soyut bildirgeler yoluyla değişim getirmeye çalışmanın boşa uğraş olduğu konusunda "Karl Marx elbette haklıydı" diyor. Bu konudaki daha önceki yazımda, bunun ince bir şaka olduğunu düşündüğümü söylemiştim fakat Cawthorne bana makalenin bir kopyasını gönderme nezaketinde bulundu: Starmer (a) şaka yapmıyordu ve (b) Avrupa İnsan Sözleşmesi'nin Britanya hukukuna dahil edilmesi politikasına şüpheyle yaklaşıyordu ki ilk Blair hükümetinin çıkardığı İnsan Hakları Yasası'nı doğuran politika buydu.

Fakat önemli olan Starmer'ın düşüncesinin nasıl geliştiğidir. Örneğin artık İnsan Hakları Yasası'nı güçlü biçimde savunuyor. Bu kitapların değeri, Starmer'ın daha sonraki kariyerinin hikayesini anlatmalarında yatıyor. Fakat siyasette yer almadığı için Starmer'ın evrimine hukuk işleri arasından bir bakış atılması gerekiyor. Öte yandan Blair 30 yaşında milletvekili olmuştu, bu yüzden Blair'ın sosyal demokrasi versiyonunun artan özgüveninin takibi daha kolaydı.

Kendini güçlü şekilde belli eden şey, Starmer'ın ciddiyetidir. Starmer, eşitliğe ve mazlumların haklarına bağlıydı fakat başsavcılık görevini üstlendiğinde, düzeni dışarıdan yıkmak isteyen birinden ziyade açıkça düzenin içinde bir reformcu olmuştu.

Starmer'ın milletvekili olduğu zamanki talihsizliği, aksi yönde hareket etmek isteyen liderlerin altında görev yapmaktı. Blair'ın muhalefet lideri olduğu dönemde kendi partisinden milletvekilleri için şöyle dediğini hatırlıyorum:

Buraya gelmeden önce ciddi işleri olanları ayırt edebilirsiniz.

Starmer bunlardan biriydi ancak ne yazık ki ikisi de "buraya gelmeden önce ciddi işleri olmayan" ve Starmer'ın gençliğindeki idealist "demokratik planlamaya dayalı katılımcı sosyalizm" fikrinden beri gerçekten geliştiğini kanıtlamasını zorlaştıran Ed Miliband ve Jeremy Corbyn'in altında zirveye çıktı.

Red Knight: The Unauthorised Biography of Sir Keir Starmer, Michael Ashcroft, Biteback; Keir Starmer: The Reluctant Politician, Nigel Cawthorne, Gibson Square Books.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU