Japon bilim insanları fare spermlerini bozmadan mektupla göndermenin yolunu keşfetti

"Ampuller kırılır mı?" endişesine artık gerek kalmadı

Bir bilim insanı "Mutlu Yıllar" kartpostalını fare spermiyle birlikte yolladı (Daiyu Ito)

Japonya'daki araştırmacılar, fare spermini dondurarak kurutup mektupla göndermenin yolunu buldu. 

5 Ağustos'ta iScience adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre, spermler ölçme kağıdıyla plastik kullanılarak kolayca, ucuza ve şişe kırma tehlikesi olmadan taşınabilecek. 

Yamanaşi Üniversitesi'nden Daiyu Ito, başyazarlığını yaptığı makalenin konu aldığı çalışmayla ilgili şunları söyledi: 

Fare spermini dondurarak kurutma yöntemini geliştirdiğimde, kartpostalla gönderebilmem gerektiğini düşündüm. Postaladığımız mektuptaki spermler yavruya dönüşünce çok etkilendim. 
Kartpostal stratejisi, bütün diğer yöntemlerden daha kolay ve ucuz. Bizce spermler hiçbir zaman posta kutusunda olacakları zamanı görmeyi beklemiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, onlarca kilometre uzağa gönderilen kartpostaldaki spermlerin bozulup bozulmadığını test edince başarılı sonucu gördü.

Ito'nun laboratuvarında çalıştığı Teruhiko Wakayama da daha önce haberlere konu olmuştu. Wakayama, memeli spermini dondurarak kurutup korumayı başaran ilk ekibe sahip olan isim. 

Daha sonra uzay istasyonuna gönderilen spermlerden doğan bebek farelerin, uzay radyasyonundan nasıl etkilendiği incelenecekti. Ancak araştırma için çok fazla sperm gerekiyordu ve cam ampullerin kırılmaması için etraflarının da sarılması lazımdı. Bu sorunların çözümü için harekete geçen ekip, hem kırılmayacak hem de çok yer kaplamayacak çözümü bulmuş oldu.

scientists-mail-freeze-1.jpg
-30 derecede saklanan "sperm kitabı" binlerce farenin dölünü taşıyor (Daiyu Ito)​​​​​​


Bilim insanları, "sperm kitabı"nın geliştirildikten sonra alanlarında güçlü bir etki yaratacağını düşünüyor. Bir sonraki hedefleri spermleri oda sıcaklığında en az bir ay boyunca bozmadan saklayabilmek.


Independent Türkçe, Cell.com, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU