Faruk Bildirici "Zümrüt Apartmanı"nı yazdı: Pedofiliyi anlatan kitabı yerin dibine geçirelim ama...

Faruk Bildirici, hem Abdullah Şevki, hem de Elif Şafak ve Ayşe Kulin'in tepki çeken satırlarını ele aldı, her üç yazarı da eleştirdi

Gazeteci-yazar Faruk Bildirici, "Medya Ombudsmanı" adını verdiği platformunda, içeriğinde pedofili ifadeler yer alan Zümrüt Apartmanı kitabı etrafında yoğunlaşan tartışmaları ve medyanın bu tartışmaları kamuoyuna yansıtış şeklini ele aldı.

 Zümrüt Apartmanı adlı romanındaki pedofili ifadeler nedeniyle Abdullah Şevki hakkında dava açıldığını duyuran haberde hata olduğunu söyleyen Bildirici, "Yazar Abdullah Şevki’nin 'müstehcenlik', yayıncısı Alaattin Topçu’nun da 'müstehcen yayın yapmak' suçlamasıyla yargılanacağı ifade ediliyordu. Haberlerde Şevki’nin müstehcenlik nedeniyle değil, “müstehcen içerikte çocukları kullanmak” veya daha doğrudan bir ifadeyle “çocuk pornografisi” suçlamasıyla yargılanacağı vurgulanmalıydı. İkisi çok farklı…" ifadelerini kullandı.

Haberlerin bu haliyle pedofiliyi değil müstehcenliği suç olarak sunduğunu söyleyen Bildirici, "Halbuki edebiyatta müstehcenliğe yer verilmesi doğaldır. Kırmızı çizgi koymaya, sınırlamaya kalkmak da tehlikelidir. Müstehcenlik avına çıkılmasını ve sansürü tetikleyebilir. Yazarların ifade özgürlüğüne gölge düşürebilir. Abdullah Şevki’nin kitabında pedofili bir ilişkiyi bütün açıklığıyla tasvir edip övdüğü satırları yerin dibine geçirelim, eleştirelim, suçlayalım, istediğimizi söyleyelim. Ama sosyal medyada ortaya atıldığı gibi “Kitap 2013’de yayınlanmış, Kültür Bakanlığı o zaman niye engellememiş” demeyelim" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kitaplara sadece bandrol verdiğini, içerik denetimi yapmadığını ve doğrusunun da bu olduğunu söyleyen Bildirici, "Bakanlık, savcıların işini üstlenip içerik denetimine başlarsa bunun sonu alınamaz. Gazeteci ve aydınlar, sansüre dönüşecek böyle bir yöntemi savunmamalı…" dedi.

Elif Şafak ve Ayşe Kulin'e eleştiri

Faruk Bildirici yazısında 'pedofili' tartışmaları sonrasında adları gündeme gelen Elif Şafak ve Ayşe Kulin'i de eleştirdi. Bildirici'nin yazısında ilgili bölüm şöyle:

 

 

"Nitekim medyada 'Zümrüt Apartmanı' vakasının ortaya çıkmasının hemen ardından edebi kitaplarda taramaya girişildi. Ayşe Kulin’in 'Gece Sesleri' ve Elif Şafak’ın 'Mahrem' adlı romanlarından kimi sayfalar ortalığa döküldü; onların kitaplarında da pedofili övgüsü olduğu öne sürüldü.  Abdullah Şevki gibi edebi geçmişi pek bilinmeyen bir yazar, ünlü yazarlar Elif Şafak ve Ayşe Kulin ile aynı kefeye konuldu. Ayşe Kulin’in bu suçlamalara yanıtını görmedim. Elif Şafak ise BBC Türkçe’ye konuştu, kendisini üzdüğünü söylediği iddialara şu karşılığı verdi:  “Cinsel tacizler maalesef bizim toplumumuzun konuşulamayan bir gerçeği. Konuşulamadığı için de meşrulaştırılıyor, kurbanlar yapayalnız kalıyor. Ben bir edebiyatçı olarak tam da kurbanın yanında yer alıyorum. Onun hikâyesini anlatıyorum, onun gözünden anlatıyorum.  Herhangi bir şeyi teşvik etmek, hele pedofili gibi korkunç bir şeyi burada savunmak asla söz konusu değil. Tam tersine bir cinsel tacizin insan hayatını nasıl etkilediği, nasıl mahvettiği, onun hikâyesinde nasıl yer aldığı, tamamen kurbanın haklarını öne çıkararak anlatılmaktadır.

   İyi de bir pedofili kurbanının hayatının nasıl mahvedildiğini anlatmak için “Mahrem”deki gibi, çocuğun cinsel istismarı sahnesinin o kadar ayrıntılı canlandırılmasına gerek var mıydı? Gerçekten orada kurbanın hakları öne çıkarılıyor muydu?  Bu sayfalar, başarılı edebi örnekler mi?   Aynı sorular, Ayşe Kulin’in “Gece sesleri” kitabındaki “bebekle cinsel tatmin” bölümü için de geçerli."

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU