Çevre kirliliğine "lezzetli" çözüm: Bilim insanları plastiği vaniline dönüştürdü

Araştırmacılar üretilen vanilinin gelecekte insan tüketimine uygun olacağını düşünüyor

Dr. Stephen Wallace, "Çalışmamız, plastiğin sorunlu bir atık olduğu algısına meydan okuyor" diyor (Unsplash)

İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, her geçen gün büyüyen plastik sorununa sıradışı bir çözüm geliştirdi. Araştırmacılar, plastik atıkları vanilya aromasına çevirdi.

İklim Gazetesi’nden İrem Karakaş’ın haberine göre yeni araştırma, genelde memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan E.coli (koli basili) bakterisinin, kullanılmış plastiği vaniline dönüştürmede sürdürülebilir bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koydu.

Vanilin nedir?

Vanilin, özütlenmiş vanilya çekirdeklerinin birincil bileşeni olarak biliniyor. Vanilya karakteristik tadını ve kokusunu bu bileşene borçlu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vanilin, gıda ve kozmetik endüstrilerinin yanı sıra herbisitlerin, köpük önleyici maddelerin ve temizlik ürünlerinin formülasyonunda yaygın olarak kullanılıyor. Vanilin için küresel talep 2018’de 37 bin tonu aştı.

Uzmanlara göre plastiğin vaniline dönüştürülmesi, atıkları ortadan kaldırmayı, ürün ve malzemeleri kullanımda tutmayı sağlayabilir ve sentetik biyoloji için olumlu etkileri olan döngüsel ekonomiyi destekleyebilir.

Plastik krizi çözülebilir mi?

Dünyanın plastik krizi, polietilen tereftalatı (PET / petrol ve gaz gibi malzemelerden elde edilen ve meyve suları ve su gibi gıdaları ambalajlamak için yaygın olarak kullanılan güçlü, hafif plastik) geri dönüştürmek için yeni yöntemler geliştirmeye acilen ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Yılda yaklaşık 50 milyon ton PET atığı üretilerek ciddi ekonomik ve çevresel etkilere neden olunuyor. PET geri dönüşümü mümkün, ancak mevcut süreçler, dünya çapında plastik kirliliğine katkıda bulunmaya devam eden ürünler yaratıyor.

Lezzetli bir çözüm

Edinburgh araştırmacıları işte bu sorunu çözmek için PET’ten türetilen bir molekül olan tereftalik asidi bir dizi kimyasal reaksiyon yoluyla yüksek değerli bileşik vaniline dönüştürme amacıyla laboratuvarda tasarlanmış E. coli’yi kullandı.

Ekip ayrıca, bozulmuş plastik atıklara E. coli ekleyerek kullanılmış bir plastik şişeyi vaniline dönüştürerek tekniğin nasıl çalıştığını da gösterdi.

Araştırmacılar üretilen vanilinin insan tüketimine uygun olacağını ancak daha ileri deneysel testlerin gerekli olduğunu söylüyor.


İklim Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU