Dünya şampiyonu bisikletçiden sırt ve boyun ağrılarına iyi gelecek 6 egzersiz

Holden hareketlerin hem bisiklet sürenler hem de oturarak çalışanlar için faydalı olduğunu söylüyor

Holden bisiklet sürerken ve masa başında çalışırken vücudun benzer pozisyonlar alabildiğini söylüyor (Unsplash)

Koronavirüs pandemisi toplu taşımaya rağbetin dünya genelinde azalmasına neden olmuş ve bisiklet kullanımı artmıştı. Ancak deneyimli ya da acemi olmaktan bağımsız olarak bisiklet kullanmak pek çok kişide sırt ve boyun ağrılarına neden olabiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya'nın başkenti Sydney'de düzenlenen 2000 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan ABD'li bisikletçi Mari Kim Holden, eğer iyi bir kondisyon tutturulmazsa bisiklet sürmenin ağrılı olabileceğine işaret ediyor. Holden aynı yıl zamana karşı bisiklette de dünya şampiyonu olmayı başarmıştı. 

Wall Street Journal'ın haberine göre 50 yaşındaki Holden, "Herkes güçlü bir gövdenin bisiklet sürmenin anahtarı olduğunu düşünüyor. Pelvis, kalça ve karın çevresindeki güçlü kaslar da aynı ölçüde önemli" diye belirtiyor. 

Bisiklet sürerken vücudun aldığı şeklin bilgisayar karşısında otururkenki pozisyona benzediğini ifade eden Holden yeni yaşam koşullarının sırt ve boyun ağrısına neden olmasının bu açıdan şaşırtıcı olmadığını söylüyor. 

Holden aralarında 30 ile 60 saniye ara vererek üçer set halinde bir dizi egzersizin bu ağrılara iyi geleceğini söylüyor.

Dengeyi ve kas gücünü artırmak için deneyimli bisikletçinin önerdiği ilk hareket "Plank Superman". Plank pozisyonunu aldıktan sonra ters yöndeki el ve ayakları yukarı-aşağı hareket ettirerek hareket gerçekleştirilebilir. Eğer hareket zorlayıcı olursa el ve ayakları ayrı ayrı kaldırmak bir alternatif olabilir. 

 

 

Duruşu düzeltecek ve kasları kuvvetlendirecek bir diğer hareketse "side plank". 

 

 

"Split squat" ise vücuttaki güç dengesini dengelemek için yapılabilir. Bisikletçilerin bir bacağının diğerinden daha kuvvetli olabileceğini ifade eden Holden bu hareketin işe yarayacağını söylüyor. 

 

 

Öte yandan "back extension" sırt kaslarını çalıştıracak ve rahatlatacak hareketlerden biri. Bu hareketi pilates topuyla yapmak da bir alternatif olabilir. 

 

 

Güçlü bir üst karnın eğimli yollarda bisiklet sürerken fayda sağlayacağını söyleyen Holden, "triceps dips" hareketinin işlevli olacağını söylüyor. Bu hareket vücudun ağırlık merkezini kontrol etmeye de yardımcı oluyor. 

 

 

Holden'ın önerdiği son hareketse "incline push-up". Bisikletçi bu hareketin hem kasların gelişiminde hem de iyi bir form tutmak için faydalı olduğunu söylüyor. 

 

 

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU