Kenevir sandığınız kadar doğa dostu değil

Louise Boyle, yasadışı kenevir işletmelerinden kaynaklanan zehirli pestisitlerin yaban hayatı için bilinen bir risk olduğunu fakat gelişen yasal endüstrinin iklim ve çevre üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu yazıyor

(Reuters)

20 Nisan, kenevir içicilerinin gayriresmi bayramıydı ve mevzu kafanın güzel olması olunca, kutlayacak çok şey var.

Kenevirin eğlence amaçlı tüketimi 16 eyalette ve Washinton DC'de, tıbbi kullanımıysa 19 eyalette onaylanmıştır. Endüstrinin 2024 yılına kadar ABD ekonomisi için yıllık değerinin 130 milyar dolar (yaklaşık 1 trilyon 120 milyar TL) olacağı tahmin ediliyor ve şu anda her 10 Amerikalı yetişkinden biri kenevir içtiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keneviri suç olmaktan çıkarmanın yalnızca ekonomik faydaları yok; savunucuları bunu, hafif uyuşturucu suçları için beyaz olmayan topluluklara yönelik onlarca yıldır süren kitlesel hapsetmelerin ardındaki kurumsal ırkçılığı düzeltmede olumlu bir adım olarak da görüyor. Uyuşturucu suçlarından dolayı eyalet hapishanelerinde yatanların üçte ikisi beyaz olmayan kişiler ve FBI verilerine göre uyuşturucu tutuklamalarının yarısı kenevir için yapılıyor.

Ancak hâlâ nispeten incelenmemiş olan şey, hem yasal hem de yasadışı piyasalarda kenevir üretiminin çevresel maliyeti.

Bu uyuşturucunun gizli operasyonlar geçmişi, çalışmaların sınırlı olduğu ve var olan araştırmaların ABD'ye, özellikle de Kaliforniya'ya odaklandığı anlamına geliyor.

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Berkeley Kenevir Araştırma Merkezi'nden tarımsal çevrebilimci Ariani Wartenberg, The Independent'a konuştu ve "Bu konuyu ne kadar araştırırsam, bu çok geniş konu hakkında ne kadar az araştırma yapıldığına o kadar hayret ediyorum" dedi.

Ocak ayında Wartenberg, bilgi dağarcığındaki boşlukları belirlemek için, kenevir ve çevresel bozulma arasındaki bağlantıları belgeleyen çalışmaların bir incelemesinin ortak yazarıydı.

Wartenberg şöyle ekledi:

Araştırmalar ABD'de gelişmeye başlıyor ve bunun nihayetinde uluslararası olarak nasıl genişleyeceğini merak ediyorum. Bildiğim kadarıyla bu, ABD dışındaki araştırma çevrelerinde hâlâ epey yasaklı bir konu. Bu ilginç çünkü kenevir önemli bir mahsul. Hiçbir yere kaybolacağını sanmıyorum, bu yüzden bunu ele almak zorunda kalacağız.

Kenevir mahsulleri tarım sektörünün yalnızca küçük bir dilimini oluştururken, yasadışı işletmeler genellikle onları gözlerden uzak tutma arzusuyla ekolojik olarak hassas, ücra bölgelerde saklanıyor.

Keneviri yasallaştırmak, “mütecaviz sahalar” olarak bilinen yasa dışı işletmelerin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Bir çalışmaya göre, 2018'de yalnızca Kuzey Kaliforniya'daki Humboldt County'de tahmini 14 bin yasadışı yetiştirme alanı vardı. Yasadışı çiftliklerin sayısını kesin olarak hesaplamak zor çünkü pek çoğu tentelerin altında saklı, milli ormanların derinliklerine ve yerlilerin topraklarına gizlenmiş halde.

Mütecaviz sahaların yaban hayatı ve su kaynakları üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir. Bitkilere, zararlı böcekler ve küçük hayvanlar tarafından yenmelerini önlemek için genellikle kemirgen ilaçları ve böcek öldürücüler serpilir.

Kaliforniya'nın Redding kentinin kuzeyindeki Shasta-Trinity Milli Ormanı'ndaki bir alanda yetkililer, nörotoksik fare zehri Bromethalin'in ve epey zehirli, yasaklanmış böcek ilacı karbofuranın kullanıldığını keşfetti.

Integral Ekoloji Araştırma Merkezi'nden yaban hayatı ekolojisti Dr. Greta Wengert, daha önce NPR'ye, karbofuranın "çeyrek çay kaşığının, yaklaşık 270 kiloluk bir siyah ayıyı öldürebilecek kadar" zehirli olduğunu söylemişti.
 


Bulgular zehirli kemirgen öldürücü ilaçları, ormanda yaşayan ve nesli tükenmekte olan gelincik benzeri balıkçı sansar türünün ölüm oranlarının artmasıyla ilişkilendirdi. Kemirgen öldürücü ilaçlar, besin zincirinden geçtikten sonra, Kuzey Amerika benekli baykuşlarında ve çizgili baykuşlarda da keşfedildi. 2017'de yapılan bir çalışmada, yasadışı kenevir sahalarında zehirli kimyasalların kullanımının akbabaları, tilkileri ve ayıları da etkilediği ortaya çıktı.

Dağlık kenevir çiftliklerinde zehirli maddelerin kullanıldığı yerlerde, alttaki su kaynakları kimyasal akıntı nedeniyle risk altında.

Kenevir işletmelerinin kırsal alanlarda mahsulleri sulamak için akarsulardan su çektiği biliniyor; bu, özellikle çok yıllı kuraklıkla karşı karşıya olan Kaliforniya gibi bir eyalette su kaynakları için önemli bir tehdit. ABD Tarım Bakanlığı'nın bildirdiğine göre bu sahalar, yalnızca Kaliforniya'da kamu su kaynaklarından 3,5 milyar litreden fazla su çekmiş.

Her kenevir bitkisinin günde yaklaşık 22 litre suya ihtiyacı var, bu da dolu bir enerji tasarruflu çamaşır makinesini çalıştırmaktan kabaca 3,5 litre daha fazla.

Orman Hizmetleri, yasadışı sahaları saptamak için sudaki kenevir varlığını tespit etmek üzere çevresel DNA veya hassas bir test yöntemi olan eDNA kullandıklarını söylüyor. Kurum, milyonlarca dönümlük ormandaki işletmeleri tespit etmek amacıyla binlerce uydu görüntüsünü taramak için karmaşık bir algoritma kullanıyor.

Yasal kenevirin çevresel maliyeti yok değil. Kenevire yönelik artan talep, iç ortam sıcaklığını ve nemi ılımlı tutma ve günün her saati yoğun aydınlatmayla ilişkili yüksek enerji tüketimi sebebiyle kayda değer bir karbon ayak izi yaratıyor.

Kolorado Eyalet Üniversitesi'nin geçen ay yayımladığı bir çalışma, ABD'de yetiştirilen yasal kenevirin çoğunluğunu teşkil eden kapalı işletmelerin, açık alanlara göre her 1 kilogram kurutulmuş çiçek için 5 ton daha fazla karbondioksit salımına neden olduğunu tespit etti.

Bilim insanı Evan Mills ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı tarafından yapılan daha önceki bir çalışmada, kenevir üretiminin ABD elektrik tüketiminin yüzde 1'ini oluşturduğu hesaplanmıştı.

Makalede, "Ortalama bir kilogram nihai ürün, atmosfere 4 bin 600 kg karbondioksit salımıyla veya tüm ulusal üretimde bir araya getirildiğinde ortalama 3 milyon ABD arabasının karbondioksit salımıyla denktir" denildi.

Kenevir işletmeleri, bitkiler tarafından salınan uçucu organik bileşikler nedeniyle hava kirliliğini artırabilir. Yüksek yoğunluklarda, uçucu organik bileşikler, mide bulantısından ve yorgunluktan karaciğer hasarına ve kansere kadar çeşitli sağlık durumlarıyla ilişkilendirilmiştir.

The Independent'a konuşan Dr. Wartenberg, artan çevresel etkileri azaltmak için enerji tasarruflu ışık kaynaklarının kullanımını teşvik etmek ve kuraklığa yatkın alanlarda hassas sulama tekniklerini özendirmek gibi politikaların tasarlanması gerektiğini söyledi. Humboldt County'de yerel yetkililer, olumsuz çevresel etkilerle mücadele etmek üzere kenevir yetiştiricileri için bir "Emeklilik, İyileştirme ve Yer Değiştirme" programı oluşturdu.

Sorumlu yetiştiricileri ödüllendirecek sürdürülebilirlik girişimleri de faydalı olabilir. Örneğin, yeni ortaya çıkan "Güneş + Dünya Sertifikası" programı, içicilerin kenevirlerinin gerçekten çevreye zararsız olduğunu ve sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde yetiştirildiğini bilmelerini sağlıyor.



https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU