Sıkıntılı anlarda çay içmek ne işe yarar?

"Beynin çalışma belleğiyle ilgili bölgelerinde bağlantının arttığını tespit ettik"

Türkiye, en çok çay tüketen ülke konumunda (Reuters)

Dünyanın dört bir tarafındaki kişiler çay içerek rahatlıyor veya kendine bir tazelik katıyor.

Yeşil, siyah veya oolong gibi bütün çay çeşitleri Camellia sinensis adlı bitkiden geliyor.

Bilim insanları, vücutta daha farklı şekilde işlenen ve bu yüzden bazı bileşikleri daha yüksek seviyelerde olan yeşil çayın, insan sağlığı üzerindeki etkilerini uzun süredir araştırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN International, konuyla ilgili bazı çalışmaları inceleyip uzmanlarla görüşerek bu içeceğin yararlarını yazdı.

Beyne iyi geliyor

Almanya'daki Lübeck Üniversitesi Psikiyatri ve Psikoterapi Bölümü Başkanı Stefan Borgwardt, yeşil çayın sağlıklı insanlarda beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini söyledi. Borgwardt, 2014'te yaptığı bir çalışmada 12 sağlıklı gönüllüye bir veya iki fincan yeşil çaya denk gelen yeşil çay ekstresi verdiğini söyledi. Bunun ardından katılımcıların beyninde meydana gelen değişiklikler takip edildi. Akademisyen bulgular hakkında "Beynin çalışma belleğiyle ilgili bölgelerinde bağlantının arttığını tespit ettik" dedi.

Başka bir bulguysa Borgwardt'ın da imza attığı 2017 tarihli bir araştırmadan geldi. 100'den fazla çalışmanın incelendiği bu araştırmada, yeşil çayın beyni üç şekilde etkileyebileceği ortaya kondu. Bunlardan ilki, bahsi geçen içeceğin anksiyeteyi azaltma gibi psikopatolojik semptomlara iyi gelmesi. Bir sonraki, dikkati artırarak bilişi olumlu etkilemesi. Sonuncusuysa özellikle hafıza olmak üzere beyin fonksiyonlarına tesir etmesi.

Araştırma ekibi, her gün en az 100 mililitre yeşil çay tüketiminin "nörobilişsel işlevi korumaya" yarayabileceğini bildirdi. Ancak Borgwardt, etkilerin büyük olmadığı ve mevcut kanıtların çoğunlukla küçük ölçekli çalışmalarla elde edildiği konusunda uyardı.

Farklı bileşikler

Yeşil çayda epigallokateşin gallat, teanin ve kafein gibi bileşikler var. Ancak bu bileşiklerin tek başlarına mı yoksa birlikte mi fayda sağladığı muallak. Borgwardt, bahsi geçen bileşiklerin muhtemelen hep birlikte çalıştığını düşünüyor.  

Haberde bazı uzmanların, yeşil çayın depresyona, demansa ve Down sendromu semptomlarına iyi gelebileceğini düşündüğü de yazıldı. Örneğin Güney Kore'de 2018'de yapılan bir araştırma, daha çok yeşil çay içen katılımcıların yaşamları boyunca depresyona yakalanma ihtimalinin yüzde 21 daha düşük olduğunu göstermişti. Öte yandan bu çalışma gözlemsel. Yani bir neden sonuç ilişkisi kurulamıyor.

 

 

Borgwardt, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda yeşil çayın beyindeki gri maddede değişikliklere yol açtığını, bu etkilerin depresyon ve demans gibi hastalıklarda kullanabileceğini öne sürdü. Ancak araştırmacı, çalışmanın henüz çok erken bir aaşamada olduğunu ve daha ileri araştırmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Zararsız

CNN International, çayın kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalıkların bazı risk faktörlerini azalttığını yazdı. İçeceğin yağ yakıcı etkisine de dikkat çekti.

Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi Gıda ve Beslenme Bilimi Bölümü'nde doçent olan Gunter Kuhnle, geçen yıl yayımlanan bir araştırmasında, çayda da bulunan flavanolu inceledi. Bulgular, flavanol zengini yiyecekleri tüketen kişilerin tansiyonunun daha düşük seyrettiğini ortaya koydu.

Öte yandan Kuhnle, çayın farklı ülkelerde farklı şekillerde tüketildiğine işaret ederek faydalarını doğru şekilde incelemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söyledi. Bilim insanı, karaciğer hasarıyla ilişkili olan yeşil çay ekstresi ve yemek borusu kanseriyle ilişkili olan çok sıcak çay içilmesi haricinde, bu içeceğin başka bir olumsuzluğu bulunmadığını sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU