Mafya-siyaset-medya tartışmasındaki iddialar niçin soruşturulmuyor? Hakim Ertekin: Türkiye, son 4-5 yıldır artık yasa devleti bile değildir

Tartışmalar ve iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Videolara her gün bir yenisi eklenirken soruşturma başlatılmaması tepkilere yol açıyor. Hukukçular, ivedilikle bir soruşturma başlatılması konusunda hemfikir

Mafya-siyaset tartışmasındaki iddialar niçin soruşturulmuyor? / Fotoğraf: Twitter

Türkiye günlerdir organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker'in gündeme getirdiği iddiaları tartışıyor. 

YouTube'dan paylaştığı videolarda suçlanan kişiler cevap veriyor. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, suç duyurusunda bulunmasına rağmen şimdiye kadar bir savcının harekete geçerek soruşturma açtığına ilişkin resmi bir bilgi verilmedi. 

Her yayımlanan videoda yeni suçlama ve iddialarda bulunulmasına rağmen yasal bir işlemin başlatılmamış olması tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Muhalefet partileri ısrarla "cesur" savcıların harekete geçip gerekli soruşturmayı yapmaları gerektiğini savunuyor. 

Türk adalet sisteminde görev yapan kimi hakim ve savcılar da bu görüşte. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gündeme getirilen iddialara ilişkin ivedilikle soruşturma başlatılması gerektiğini savunanlardan biri de Demokrat Yargı Derneği Başkanı Hakim Orhan Gazi Ertekin.

Independent Türkçe'ye konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ertekin, "Neden yasal işlem başlatılmıyor?" sorusuna, "Aslında Türkiye'deki herkes bunun cevabının ne olduğunu biliyor" diye cevap verdi. 

Herkesin olup bitenleri gündelik ve toplumsal hayatında gözlemleyebileceği kadar açık ve net gördüğünü belirten Ertekin, "Bir defa Türkiye bir hukuk devleti değildir. Son 100 yıldır Türkiye hiçbir zaman bir hukuk devleti olmadı. Fakat son 4-5 yıldır artık yasa devleti de değildir. Yasalara ve kurumlara dayanan bir devlet de değildir" dedi. 

"Yargı bakımından tarihi bir trajedi yaşıyoruz" 

"Artık hukuk ve yargı hatta tüm devlet kurumları bakımından oldukça trajik bir döneme girdik" diyen Ertekin, "Son 5 yıldır girdiğimiz süreç gerçek anlamda tarihi bir trajedidir, Türkiye yargısının kendi fikirli tarihi bakımından bakıldığında bile. Çok basit bir örnek vermek istiyorum. Osman Kavala 3 yıldır tek bir somut delil ve makul şüphe olmadan tutuklu olarak yargılanıyor. Suça dair tek somut şüphe ve delil yok. Tamamen spekülasyon. Buna rağmen 3 yıldır tutuklu yargılanıyor" şeklinde konuştu. 

Ertekin'e göre ciddi adaletsizlikler yaşanmasına rağmen oldukça makul şüpheler, yani somut atıfların olduğu suç iddialarında tek bir soruşturma dahi yapılmıyor. Bu Türkiye'de devletin ve kurumların yasalardan bile koptuğunun bir gösterisi. 

Hukuk devletinde olması gerekenin bu tür bir suç iddiası olduğunda ciddi bir soruşturma yapmanın lazım geldiğini vurgulayan Ertekin, "Cumhuriyet savcılığının soruşturma yapmasıdır. Şu an böyle bir soruşturma yapılıyor mu yapılmıyor mu? Bilmiyoruz. Belki bir gizli soruşturma da vardır ama herkesin önünde yapılan gösteriye dönüşen soruşturma davaları göz önünde bulundurursak bunların saklanmış olması pek mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı. 

 

Orhan Gazi Ertekin
Orhan Gazi Ertekin / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yapılan paylaşımlar hem itiraf hem de suçtur"

Ortaya atılan iddia varsa, somut delil ve makul şüphe de sözkonusu ise bunların dikkate alınarak soruşturma yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Ertekin, "Bir defa yapılan paylaşımlar hem itiraf hem de bir suç ihbarıdır. Ülkedeki kurumlar görevlerini yerine getirmek zorundadır. Yargı ve savcılar harekete geçip delilleri toplamak durumdadır. Bu bir görev ve zorunluluktur. Bu mesleki konumun kaçınılmaz gereğidir" değerlendirmesinde bulundu. 

"Kurumlar artık yasaları dahi hiçe sayan bir sürecin içerisine girdi"

"Türkiye son 100 yılda hukuk devleti olamadı" cümlesini tekrar eden Demokrat Yargı Derneği Başkanı Hakim Orhan Gazi Ertekin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdiye kadar hukuk devletinin icaplarını yerine getirmedi. Kurumlar hukuk devletinin taşıyıcısı olmadı. Burası tamam ama son 4-5 yıllık süreçte maalesef kurumlar artık yasaları dahi hiçe sayan bir sürecin içerisine girdi. Bu son derece tehlikeli bir durumdur. Bunun önüne geçip engellemek gerekir. Türkiye'yi daha ilk planda hukuk devleti hedefi oldukça zor ve uzak görünüyor. Özellikle bunun altını çizerek söylüyorum, Türkiye yasa devleti olmak zorundadır. İlk yapılması gereken şey budur. Bu anlamda ülkenin kurumları, yasaları, toplum ve hükümetler bunu asgari bir alt yapıya dönüştürmek zorundadır. Asgari siyasi yapıya dönüştürmedikleri müddetçe hukuk sürekli bir potaya dönüşerek birbirlerine karşı kullanılan bir araç olacaktır." 

 

Talat Şalk
Talat Şalk, by abdulhakim.gunaydin

 

"Herkes neden soruşturma başlatılmadığını biliyor"

Ortaya atılan iddialar üzerine savcıların harekete geçmesi gerektiğini dile getiren hukukçulardan biri de Talat Şalk. 

Talat Şalk, bir dönem Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde savcılık yaptı ve birçok önemli dosyaya baktı.

Şalk, bu konuda kısa, açık ve net konuştu:

"Neden yasal işlem başlatılmadığı açık. Normalde hakim ve savcıların soruşturma başlatması gerekir ama başlatmıyorlar. Herkes neden başlatmadığını biliyor." 

 

Cavit Tatlı
Cavit Tatlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Soruşturma başlatılmış olması gerekiyor"

Eski Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı da diğer iki hukukçuyla aynı fikirde. 

Tatlı, konuyla ilgili soruşturma açılmış ve bunun da gizlenmiş olabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. 

"Şu an bir hüküm verip yorum yapmak için erken" ifadesini kullanan Tatlı, "Belki soruşturmanın selameti için bilgi vermiyor olabilirler. Soruşturmanın da kendine has bir tekniği, gizli kalınması istenilen yönleri olabilir. Birtakım açıkların ortaya çıkmasını istedikleri için de bekliyor olabilirler. Onun için şu ihtimalleri göz ardı etmemek gerek: Belki söyledikleriyle alakalı inceleme yapılıyordur. Erken bilgilendirilme yapılsa belki bağlantılı insanlar kaçıp, bilgi ve belge saklayabilir" yorumu yaptı. 

Avukat Cavit Tatlı, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Hukukçu olarak bir soruşturmanın başlatılmış olması gerekiyor diye düşünüyorum"
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU