2021 Oscar Ödülleri: Bu yılki törende kimler kazanacak ve kimler kazanmalı?

Hafızalardaki en öngörülemez ödül sezonunun ardından Clarisse Loughrey bu yılın ödül töreni için tahmin ve umutlarını paylaşıyor

Hedefte ödül var: (sol üstten itibaren saat yönünde) "Yetenekli Genç Kadın", "Borat Subsequent Moviefilm", "Judas and the Black Messiah" ve "Metalin Sesi" filmlerinin her biri Oscar adayı (Focus Features/Amazon Studios/Warner Bros Pictures)

Hafızalardaki en öngörülemeyen ödül sezonu, planlanandan iki ay sonra 25 Nisan'da (Türkiye'nin yer aldığı saat dilimine göre 26 Nisan'ın ilk saatlerinde -ed.n.) gerçekleşecek bu yılın Akademi Ödülleri'yle sona yaklaşıyor. Aday listesindeki çığır açan farklılık sayesinde şimdiden kutlanacak çok şey var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarihte ilk defa En İyi Yönetmen kategorisinde birden fazla kadın aday gösterildi: Yetenekli Genç Kadın’la (Promising Young Woman) Emerald Fennell ve Nomadland’le Chloé Zhao. Metalin Sesi'nde (Sound of Metal) izlediğimiz Riz Ahmed, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday gösterilen ilk Müslüman oyuncu olurken Minari'de oynayan Steven Yeun ise aynı kategoride aday gösterilen ilk Asya kökenli Amerikalı aktör oldu. Ma Rainey: Blues’un Annesi'ndeki performansıyla dördüncü kez Oscar'a aday gösterilen Viola Davis, şu ana dek en çok aday gösterilen siyahi aktris olmasının yanı sıra En iyi Kadın Oyuncu kategorisinde iki adaylığı bulunan tek siyahi kadın.

Geçen yıl En İyi Film ödülünü Parazit’in (Parasite) (bunu başaran ilk İngilizce olmayan film) kazanması havada değişim kokusu olduğunun işaretiydi, birçok kişi Akademi’nin seçim kurulunu farklılaştırma çabalarının çoktan köklü değişimlerle sonuçlandığını ummuştu.

Fakat bu aynı zamanda pandeminin şekillendirdiği ve Zoom üzerinden yapılan kabul konuşmaları, teknik aksaklıklar ve pijamaları içinde gördüğümüz ünlü yıldızlarla dolu bir ödül yarışı oldu. Oscar ödülleri tüm zorlukları (ve sağduyuyu) yok sayarak hâlâ yüz yüze bir etkinlik olmaya kararlı.

Tören Los Angeles’taki iki ayrı mekanda gerçekleşecek: Ödül töreninin geleneksel evi Dolby Tiyatrosu ve Union Garı. Bu yılki etkinliğin resmi yapımcısı Steven Soderbergh, muhtemel katılımcıların hepsine katı test ve sosyal mesafe önlemlerinin alınacağına dair güvence verdi.

Wes Anderson'ın The French Dispatch'i ve Aretha Franklin'in biyografik filmi Respect dahil aday gösterilmesi muhtemel bazı filmlerin vizyona giriş tarihleri pandemi nedeniyle ertelendiğinden bu yılki yarışın her zamanki güçlü "Oscar yemi" (Tamamen Akademi Ödülleri’nde aday gösterilme amacıyla yapılmış filmlere verilen isim -ç.n.) filmlerin hakimiyetinde olduğu söylenemez. Hollywood'un eski stüdyo sisteminin romantik ama çelişkili bir tasvirini sunan David Fincher'ın Mank'i 10 adaylıkla başı çekiyor. Fakat onun dışında adeta kafa kafaya bir durum söz konusu. Nomadland, Baba (The Father), Judas and the Black Messiah, Minari ve Metalin Sesi'nin her biri 6 adaylıkla ikinci sırayı paylaşıyor.

İşte 25 Nisan'da gerçekleşecek Oscar Ödülleri'nden beklenenler.

En İyi Film
 

newFile-14.jpg
"Nomadland"de Frances McDormand (Searchlight Pictures)


Adaylar:

Baba

Judas and the Black Messiah

Mank

Minari

Nomadland

Yetenekli Genç Kadın

Metalin Sesi

Şikago Yedilisi'nin Yargılanması (The Trial of the Chicago 7)

Ödülü kazanacak film: Nomadland

Ödülü kazanması gereken film: Minari

Bir şansı hak eden film: One Night in Miami...

En çok adaylığı Mank almış olabilir ama bu illaki bu yılın birincisinin o olacağı anlamına gelmiyor. Aslında tüm göstergeler geçen eylül Venedik Film Festivali'nde bir anda ünlenen ve o zamandan beri de ödül toplamaya devam eden Nomadland'i işaret ediyor. Film daha şimdiden Oscar Ödülleri'nin en iyi öngörülerinden birini sağlayan Amerikan Yapımcılar Birliği Ödülleri'nde En İyi Film ödülünü kazandı ve Altın Küre'de Drama Dalında En İyi Film ödülünü kazanan, yönetmenliğini bir kadının yaptığı ilk film oldu.

Zhao'nun karavanında yaşayan ve ülkeyi baştan başa kateden bir mevsimlik işçinin (Frances McDormand) hayatına yarı belgesel tarzında yaklaşımı Nomadland'in geleneksel En İyi Film kazananı imajına pek de uymadığı anlamına geliyor. Fakat Ay Işığı (Moonlight), Parazit ve Suyun Sesi'nin (The Shape of Water) en büyük ödülü aldığı son birkaç yıl Oscar yeminin neye benzediği fikrinin ta kendisine meydan okumaya başladı. Akademi eski alışkanlıklarına dönerse Aaron Sorkin'in değerli konuşmalarla dolu mahkeme salonu dramı Şikago Yedilisi'nin Yargılanması'nı seçeceği neredeyse kesin. Daha iyi bir ikinci, Amerikan rüyasına dokunaklı bir atıfta bulunan ve bu özdüşünümsel zamanlara mükemmel şekilde uyduğunu hissettiren Lee Isaac Chung imzalı Minari olacaktır. Regina King'in ilk filmi, Kemp Powers'ın 1960'larda geçen oyununun heyecan verici bir uyarlaması One Night in Miami... ise yarışmadan tamamen dışlandı.

En İyi Yönetmen
 

newFile.jpg

Chloé Zhao ve yıldız oyuncu Frances McDormand "Nomadland" setinde (AP)


Adaylar:

Thomas Vinterberg, Druk (Another Round)

David Fincher, Mank

Lee Isaac Chung, Minari

Chloé Zhao, Nomadland

Emerald Fennell, Yetenekli Genç Kadın

Ödülü kazanacak kişi: Chloé Zhao, Nomadland

Ödülü kazanması gereken kişi: Chloé Zhao, Nomadland

Bir şansı hak eden yönetmen: Regina King, One Night in Miami...

En İyi Film kategorisinde kazanması beklenen favori nasıl Nomadland ise Chloé'nin de Akademi Ödülleri'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ikinci kadın olması bekleniyor. Bu onu ödülü kazanan ilk beyaz olmayan kadın da yapacak. Zhao'nun sesi filmin her köşesinde duyuluyor. Hem filmin ortak yapımcısı, hem ortak yazarı, hem de filmin kurgusunu yapmış. Bu kesinlikle takdir hak eden türden bir başarı. Elbette, film endüstrisi hakkında bir film yapan David Fincher endüstrinin favorisi ama Mank önemli senaryo ve kurgu adaylıklarını kaçırdı. Üstelik Marvel'ın süper kahramanların güçlerini birleştirdiği gündeme oturan filmi Eternals'ı yönetmesi sayesinde Zhao'nun ismi de yükselişe geçti.

En İyi Kadın Oyuncu
 

MV5BNmNkM2I2MTgtYTM5OS00NjQ4LWE5NGEtODhjOTJjMGMzODYyXkEyXkFqcGdeQWFybm8._V1_.jpg
"Yetenekli Genç Kadın"da Carey Mulligan (Focus)


Adaylar:

Viola Davis, Ma Rainey: Blues’un Annesi

Andra Day, The United States vs Billie Holiday

Vanessa Kirby, Pieces of a Woman

Frances McDormand, Nomadland

Carey Mulligan, Yetenekli Genç Kadın

Ödülü kazanacak kişi: Carey Mulligan, Yetenekli Genç Kadın

Ödülü kazanması gereken kişi: Vanessa Kirby, Pieces of a Woman

Bir şansı hak eden oyuncu: Nicole Beharie, Miss Juneteenth

Bu kategoride etkileyici performanslar var, dolayısıyla ödül için birden fazla güçlü aday mevcut. Carey Mulligan birkaç eleştirmenler birliğinden ödül aldı, bu yüzden en mantıklı seçim olduğu söylenebilir. Üstelik bu onun ikinci Oscar adaylığı ve kazanırsa cinsel saldırının karmaşık gerçekliklerini ele alan güçlü bir filmde kariyerinin en iyi performansıyla ilk Oscar ödülünü alacak. Ama bir de Ma Rainey: Blues’un Annesi'ndeki nefes kesici performansıyla epey güvenilir bir Oscar tahmini olan Ekran Oyuncuları Birliği ödüllü Viola Davis var. Peki ya bütün olasılıklara meydan okuyup Altın Küre kapan görece avantajsız durumdaki Andra Day'e ne demeli? Yıldız oyuncu Shia LaBeouf'u saran suçlamaların Pieces of a Woman'a (anlaşılır şekilde) engel olması çok üzücü. Filmle ilgili sorunlara rağmen Vanessa Kirby'nin yas tutan bir anne rolünde gösterdiği saf ve özgün performans gündeme gelmeyi hak ediyor. Ayrıca Nicole Beharie'nin Miss Juneteenth'deki performansının burada şereflendirildiğini görmek harika olurdu. Anneliğin bütün hazları ve sıkıntılarının Beharie'nin şefkatli ve hüzünlü gözlerine yansıdığı nefis ve usta bir oyunculuk bu.

En İyi Erkek Oyuncu
 

newFile-1.jpg
"Ma Rainey: Blues’un Annesi"nde Chadwick Boseman (David Lee/Netflix)


Adaylar:

Riz Ahmed, Metalin Sesi

Chadwick Boseman, Ma Rainey: Blues’un Annesi

Anthony Hopkins, Baba

Gary Oldman, Mank

Steven Yeun, Minari

Ödülü kazanacak kişi: Chadwick Boseman, Ma Rainey: Blues’un Annesi

Ödülü kazanması gereken kişi: Chadwick Boseman, Ma Rainey: Blues’un Annesi

Bir şansı hak eden oyuncu: Delroy Lindo, Da 5 Bloods

Bu da değerli performanslarla dolu bir başka zor kategori. Anthony Hopkins'in Baba'da demansıyla başa çıkmaya çalışan biri rolündeki performansı büyük ölçüde kariyerinin en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Metalin Sesi'ndeyse kariyerinin büyük bölümünde çılgınca az takdir gören bir aktör olan Riz Ahmed'in nihayet hakkını aldığını görüyoruz. Ve sonra Chadwick Boseman var. Kazanamayacağını düşünmek zor: August Wilson'ın 1920'ler Şikago'sundaki bir dizi siyahi müzisyenin hayatını işleyen oyununun beyaz perde uyarlamasındaki performansı, ateşin içindeki közler gibi çıtırdıyor. Boseman her zaman favori olurdu ama geçen ağustos sonundaki ölümü şüphesiz adaylığına ayrı bir önem katıyor. Unutulmaması gereken bir şey daha var: Spike Lee'nin Da 5 Bloods'ı Oscar Ödülleri'nden büyük ölçüde dışlandı ve bu, özellikle de Delroy Lindon'ın bu kategorideki yokluğu söz konusu olunca göze çarpıyor. Film ilk çıktığında Lindon'ın adaylığı kesin gibi görünüyordu. Fakat iş Oscar Ödülleri'ne gelince kısa sürede çok fazla şey değişebilir.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
 

newFile-5.jpg
"Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan"da Maria Bakalova (Amazon Studios)


Adaylar:

Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Glenn Close, Hillbilly Elegy

Olivia Colman, Baba

Amanda Seyfried, Mank

Yuh-Jung Youn, Minari

Ödülü kazanacak kişi: Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Ödülü kazanması gereken kişi: Yuh-Jung Youn, Minari

Bir şansı hak eden oyuncu: Jodie Foster, The Mauritanian

Oscar Ödülleri yaklaşırken En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu yarışı da birkaç kez değişti. Amanda Seyfried ve Olivia Colman seçmenlerin beğenisini kazanmış gibi görünürken şimdi ödülü ya Maria Bakalova ya da Yuh-Jung Youn'un kapması muhtemel görünüyor. Oyuncuların performanslarıysa bundan daha farklı olamazdı: Bakalova, en kabusvari duruma (evet, Rudy Guliani'yle olan andan bahsediyorum) göğüs gererek ve aynı sırada inanılmaz derecede komik kalarak herkesin saygısını kazanan görece bilinmeyen isim. Youn ise beklentileri aşan büyükanne rolüne güzellik, sıcaklık ve mizah katan tecrübeli Kore sineması oyuncusu. Fakat The Mauritanian'daki güvenilir ve kararlı performansıyla Altın Küre kazandığı düşünülürse Jodie Foster'ı bu yılın adayları arasında görmemek şaşırtıcı. Foster yılın en iyisi olmayabilir ama yine de epey kötülenen Hillbilly Elegy'deki Glenn Close'a nazaran daha bariz bir seçenek gibi görünüyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
 

newFile-13.jpg
"Judas and the Black Messiah"da Daniel Kaluuya (Warner Bros/Moviestore)


Adaylar:

Sacha Baron Cohen, Şikago Yedilisi'nin Yargılanması

Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah

Leslie Odom Jr., One Night in Miami...

Paul Raci, Metalin Sesi

Lakeith Stanfield, Judas and the Black Messiah

Ödülü kazanacak kişi: Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah

Ödülü kazanması gereken kişi: Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah

Bir şansı hak eden oyuncu: Alan Kim, Minari

Bu kategoride 8 yaşındaki Alan Kim'in Minari'deki rolü nedeniyle takdir edildiğini görmek güzel olurdu. Genç bir oyuncunun filmin duygularıyla böylesine bağ kurduğunu ve filmde  varlığını bu kadar belli ettiğini görmek her zaman etkileyicidir. Ne yazık ki bu kategori sadece "Oscar hilesi" denebilecek şeylerden mustarip. Hem Lakeith Stanfield'ın hem de Daniel Kaluuya'nın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu için aday gösterilmesi geri kalanımızı o zaman Judas and the Black Messiah'ın başrolü kimdi acaba diye düşünmeye sevk etti. Buradaki kaygı bu durumun oylarının bölünmesine yol açabileceğidir. Kaluuya'nın sivil haklar lideri Fred Hampton’ı hayranlık uyandıran canlandırışının yarışta şu ana dek bariz bir favori olmakla kalmayıp aynı zamanda yılın en iyi performanslarından biri olduğu düşünülürse bu korkunç bir hata olur.



https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU