Suriyeli mülteciler İspanya'da ilk medya kuruluşlarını kurdular

Benzer bir girişim Almanya'da 'Amal Berlin' adlı dijital dergi ile gerçekleşti

İspanya'daki mülteciler tarafından kuruulan ilk medya kuruluşu olan 'Between us' adlı dijital derginin ofisi / Fotoğraf: AFP

Suriye'deki savaş sırasında gazetecilik alanında çalışan 4 Suriyeli, İspanya'ya taşınarak, ülkedeki mülteciler tarafından kurulan ilk medya kuruluşu olan ve Arapça ve İspanyolca yayın yapan "Between us" adlı dijital dergiyi çıkardı.

Muhammed, Ayham, Musa ve Ukba'nın yaşları 22 ile 39 arasında değişiyor. Hepsi de aslen, Beşşar Esad'a karşı 2011'de başlayan isyanının doğum yeri olan güney Suriye'deki Dera şehrinden.

Dört arkadaş 2019'un başlarında Türkiye'ye kaçtılar. Ardından aynı yılın mayıs ayında New York merkezli basın özgürlüğü izleme örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) yardımıyla Madrid'e gittiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2015 yılında yerel medya kuruluşlarında çalışmaya başlayan grubun en genç üyesi Ukba Muhammed "Savaş başladığında on iki yaşındaydım ve ne olup bittiğini gayet iyi biliyordum. Çünkü birçok insan evimin yakınında, camide gösteri yapmaya gidiyordu" dedi. Ukba Muhammed, yapılan gösterileri ve bombalamaları kaydediyordu.

Muhammed Subat'a gelince, "İspanya benim favori ülkemdi çünkü futbola tutkum var" diyor.

İstanbul merkezli muhalefet kanalı Suriye TV ile Suriye'de ve Türkiye'de çalıştığını söyleyen grubun 31 yaşındaki üyesi, "Buraya mülteci veya göçmen olarak geleceğimi  asla hayal etmedim. Kendimi hep İspanya'ya bir turist veya öğrenci olarak olarak gelmeyi hayal ederdim" diyor.

Eşi ve iki küçük kızı ile Madrid'e gelen 32 yaşındaki Ayham el-Garib'e göre 7 Nisan'da yayımlanan dijital dergi, İspanya'ya gelen göçmenlerin güzel yüzünü göstermeyi hedefliyor.

Bu amaçla, 4 muhabir, İslamafobiyle mücadele eden Fas asıllı YouTuber Ashraf Kachach'nın ve mültecilere aşçılık eğitimi veren Lübnanlı Malak Zungi'nin hikayesi gibi başarı hikayelerini anlatmayı tercih ettiler.

Bu iki kişinin yanı sıra, İspanya futbol ligindeki başarısıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika' daki pek çok gencin hayallerini süsleyen, ülkenin en iyi futbol kulüplerinden biri olan Sevilla'nın golcüsü Faslı futbolcu Yusuf en-Nesyri'nin hikayesini anlattılar.

Ayrıca İspanya'da yaşayan Araplara faydalı bilgiler sağlamak da derginin amaçları arasıda. Bunun sebebini "Örneğin oturma izni almak için, Arapça resmi işlemlerin nasıl yapılacağına dair çok fazla bilgi yok" diye açıklıyor Ayham el-Garib.

Gazeteciler sığınmacı olarak bu tür sorunlarla bizzat karşı karşıya kaldı. İspanya Mülteci Yardım Komitesi'ne göre 2011 yılından bu yana 20 binden fazla Suriyeli İspanya'ya sığınma başvurusunda bulundu.

"Neredeyse iki yıldır İspanya'dayım, ne seyahat edebiliyorum ne de ailemi görebiliyorum" diyen Ukba Muhammed, 2014'ten beri Ürdün'de mülteci olarak yaşayan akrabalarını göremediğini söylüyor.

Ayham el-Garib, İspanya'da yaşamın çok güvenli olmasına rağmen, göçmenlere ve mültecilere karşı ırkçılık olduğunu söylüyor ve kiraklık bir daire aradığınızda yaşanan sorunları örnek olarak gösteriyor.

‘Between us', İspanya'da mülteciler tarafından kurulan ilk medya kuruluşu. Benzer bir girişim Almanya'da Arapça ismi ‘Amal Berlin' olan ‘Hope Berlin' adlı dijital dergi ile gerçekleştirildi.

Dergi ofis olarak, göç hakkında araştırmacı gazeteciliği teşvik eden ve onlara lojistik destek sağlayan İspanyol Por Causa vakfının genel merkezindeki mütevazı bir odayı kullanıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

Independent Arabia

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU