Suriyeli mültecilerle ilgili ortaya atılan asılsız haberler ve gerçekler

Göçmenlere yönelik gerçek dışı bilgilerin yayılmasına karşı başlatılan kampanyada, asılsız iddiaların nasıl ortaya çıktığı araştırılırken, bu iddialara yanıt verildi

Aralarında akademisyen, gazeteci ve oyuncuların bulunduğu 11 farklı kişi, Suriyelilerle ilgili merak edilen soruları yanıtları / Fotoğraf: YouTube

"Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası, göçmenlerle ilgili gerçek dışı bilgilerin karşısına gerçekleri koyduğu bir dizi başlattı.

Yalan haberlerle ilişkin hazırlanan videoda aralarında akademisyen, oyuncu ve gazetecilerin de olduğu 11 farklı kişi, televizyon, gazete ve sosyal medyada dolaşıma sokulan asılsız haberleri ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriyeli mültecilerle ilgili sıkça gündeme gelen sorular ve bu sorulara verilen yanıtlar şöyle:

Deniz Türkali (Oyuncu): Suriyeliler hastanede sıra beklemiyor mu?

Hastanede muayene öncelik sırası Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelgeyle belirlenmiştir. Bu genelgeye göre Suriyelilerin bir önceliği yok. Önceliği olanlar hamileler, acil vakalar, engelli hastalar, 65 yaş üstü hastalar, şehit ve gazi yakınları, askeri personel. 

Gülden Sönmez (Avukat): Suriyeliler istedikleri yerde çalışabiliyorlar mı?

Bir yabancının Türkiye’de iş yerinde çalışması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından çalışma izni almış olması gerekiyor. Çalışma izni yabancılar ya da bir Suriyeli tarafından değil, iş yeri tarafından bir başvuruyla alınabiliyor. Ayrıca çıkarılan çalışma izni sadece o iş yeri için geçerli oluyor, aynı izinle başka bir yerde çalışamıyor.

Abdullah Resul Demir (Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı): Suriyelilerin suça karışma oranı çok fazla

Türkiye’deki nüfusları, savaş mağduru olmaları, eğitim seviyeleri, kültür farklılıkları ve genel uyum problemleri dikkate alındığında, Suriyelilerin suça karışma oranı, genel orana göre oldukça azdır. 

İçişleri Bakanlığına göre ortalama bir Suriyelinin suça karışma oranı, Türk vatandaşının karışma oranının yarısından daha azdır.

Bahan Gönce (Oyuncu): Suriyeliler elektrik, doğalgaz ve su faturası ödemiyor

Bu doğru değil. Çünkü faturaları ödemediği iddiası, Suriyelilere ait bedelsiz olan bir faturanın düşük tüketimden dolayı bedelsiz açıklaması kesilerek internette paylaşılmasıyla ilgili bir durumdur. Faturada adı geçen kişi evden taşındığı için evine sıfır liralık bir fatura gelmiştir. 

Tuğba Çelik (Oyuncu): Suriyeliler devletten maaş alıyor mu?

Devlet ne şimdi ne de bundan önce kendi kaynaklarından Suriyelilere bir aylık bağlamamıştır. Bir kişinin devlet bankası ATM’sinden para çekmesi onun devletten maaş aldığı anlamına gelmez.

Geçiçi koruma veya uluslararası koruma altında olan ve belli şartları taşıyan kişilere Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir aylık verilmektedir. Bu aylık Kızılay Kart sistemiyle gerçekleşiyor. Paranın devlet ya da Kızılay tarafından finanse edildiği iddiası asılsızdır.

Tuna Ermen (Yazar): Suriyeliler beş yıl sonra Türk vatandaşı mı oluyor?

Hayır. Çünkü vatandaşlık kanununda vatandaşlığın nasıl kazanıldığıyla ilgili şartlar açıktır. Suriyeliler geçici koruma kapsamındadır. Öyle olsaydı 2014’te gelen Suriyelilerin Türk vatandaşı olması gerekirdi.

Doç. Dr. Ferda Keskin (Akademisyen) Devlet tüm Suriyeli öğrencilere burs mu veriyor?

Bu doğru değil. Çünkü Türkiye’deki üniversitelerde 25 bini Suriyeli olmak üzere toplam 148 bin yabancı öğrenci eğitim almakta. Yabancılara verilen eğitim bursları Türkiye Bursları Kurumu tarafından verilmekte. Burslara tüm dünya ülkelerinden öğrenci başvurabilmekte.

Yabancı öğrencilerin yüzde 16,8’i, yani 25 bin kişi burs olanaklarından faydalanmakta. Suriyeli öğrencilerin ise yüzde 5,7’si burs almakta. Burs için başarı ve yaş kriterleri var.

Doç. Dr. Polat Alpman (Akademisyen): Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor mu?

Bu doğru değil. Çünkü ne devlet üniversitelerinde ne de özel üniversitelerinde Suriyeli öğrenciler ile yabancı öğrenciler arasında fark yok. Yabancı öğrenciler devlet üniversitesine yerleşebilmek için Yabancı Öğrenci Sınavı’na (YÖS) girmeli. 

Yıldız Önen (Aktivist): Suriyeli esnaflar vergi ödemiyor mu?

Doğru değil. Çünkü her ticari işletme vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi denetimi illerde ve ilçelerde yetkili olan vergi müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Suriyelilerin de Türkler gibi iş yeri açarken Ticaret Esnaf Odası’na kayıt yaptırması gerekiyor.

Osman Atalay (Gazeteci-yazar): Suriyelilerin telefon faturasını devlet mi ödüyor?

Bu iddia aslında Göç İdaresi’nin telefon kartı ihalesinden sonra ortaya çıkmış olan uydurma haberdir. Aslında Göç İdaresi tarafından geri gönderme merkezlerinde kullanılmak üzere ihale düzenlendi. Bunun da amacı Göç İdaresi’nde bekleyen insanların, evraklarının temini için kendi ülkelerinden kişilerle irtibat kurmasını sağlamak. Bu telefon kartlarının parası da Avrupa Birliği tarafından karşılanmaktadır.

Prof. Dr. Pınar Uyan Semenci (Akademisyen): Çocuk işçiliği Suriyelilerle birlikte mi başladı?

18 yaş altındaki herkes çocuktur ve her çocuğun çocuk olmaktan kaynaklanan hakları var. Suriyeli ya da Türk olmasından bağımsız, çocuğun milleti olmaz. Çocuk işçiliği açısından baktığımızda, 15 yaşın altındaki çocuklar çalıştırılamazlar çok özel koşullar hariç. 18 yaş altındakiler de tehlikeli işlerde çalışamazlar.

2012 TÜİK verilerine göre, 900 bin çocuk işçiden bahsediyoruz. 2011 sonrası Suriye’den gelen 3,7 milyon kişinin yarısından fazlası çocuk. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU