Prens Philip'in DNA'sı Rusya'daki Romanov cinayetinin çözülmesinde ne işe yaradı?

Edinburgh Dükü'nden alınan kan örneği, 1918'deki vakaya dair son derece önemli kanıtlar sağlamıştı

Kraliçe II. Elizabeth'in eşi Prens Philip, Richmond Yetişkin Eğitim Merkezi'nde bir tabelanın açılışını yaptıktan sonra gülümsüyor (AP)

Rusya'da üç yüzyıllık Romanov hükümdarlığına son veren, tarihin en meşhur cinayetlerinden biriydi bu.

Rusya'nın orta kesimindeki Yekaterinburg kentinde, Çar II. Nikolay'ın ve imparatorluk ailesi üyelerinin 1918'de öldürülmeleri onlarca yıl sis perdesi arkasında kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ama neredeyse bir asır boyunca ipucu aradıktan sonra araştırmacılar, bir nebze de Prens Philip'ten alınan kan örneği sayesinde vakayı çözmeyi başardı.

Son Çar'a, Çariçe Aleksandra'ya ve 5 çocuklarından üçüne ait kalıntılar 1991'de sığ bir mezarda bulunmuştu.

Ormanlık alandaki mezarı yerel jeolog Alexander Avdonin ortaya çıkarmış, burayı 10 yıldan fazla bir süre önce keşfetmesine rağmen Sovyetler Birliği'nin çöküşüne kadar gizli tutmuştu.

Asıl toplu mezarda kayıp olan iki çocuk (bu durum Romanov'un en küçük kızı Anastasia'nın infazdan sağ kurtulduğuna dair spekülasyonları besliyordu) 2007'de yakınlardaki ikinci bir mezarlıkta bulunmuştu.

16 Temmuz 1918 gecesi aileye evlerinin mahzenine inme emri verildi ve orada vurularak öldürüldüler. Vurulduktan sonra hayatta kalanlarınsa bıçaklanarak öldürüldüğü söyleniyordu.

Adli Tıp Servisi'nde genetik uzmanı Dr. Peter Gill liderliğindeki araştırmacılar, bölgede bulunan 9 grup kemikten alınan örnekleri analiz ederek bu örneklerden DNA elde etmeyi başardı.

Buna dayanarak, Çariçe ve üç çocuğuna ait olduğuna inanılan kalıntılarla doğrudan Çariçe'nin kız kardeşinin soyundan gelen Edinburgh Dükü'nden alınan kan örneği arasında bir eşleşme tespit ettiler.

DNA eşleşmesi, 5 çocuğun tamamının gerçekten de Bolşevik devrimcilerin ellerinde ebeveynleriyle birlikte öldüğünü gösteren su götürmez kanıtlar sağladı.
 


Şimdi Oslo Üniversitesi'nde adli genetik profesörü olarak görev yapan Dr. Gill, 2018'deki blog gönderisinde, "Kalıntıların Romanovlar'a ait olup olmadığını belirlemek için onların akrabası olduğu doğrulanmış birinden alınan örneklerle karşılaştırma yapmamız gerekiyordu" dedi.

"Doğrudan Çariçe Aleksandra'nın soyundan gelen Edinburgh Dükü Majesteleri Prens Philip'ten kan örnekleri alabildiğimiz için şanslıydık. Ayrıca, Çar'ın akrabası olan Fife Dükü ve Prenses Xenia Cheremeteff Sfiri'den de örnekler alındı.

Kalıntılar, kraliyet ailesinin yaşayan akrabalarıyla eşleşiyordu ve biz de böylece Romanovlar'ın kemiklerini bulduğumuzu anladık.

Ama bu hikayenin sonu değildi. Diğer bilim insanları, bu kadar eski kalıntılardan herhangi bir DNA elde edebildiğimize şaşırdı ve Çar'ın DNA dizisinin çok küçük bir bölümü de yaşayan akrabalarıyla eşleşmiyordu.

Sonuçlarımızı teyit edebilmek için bir yıl daha çalışsak da bazıları bulgularımızın hâlâ tarışmalı olduğunu düşünüyordu. ABD ve Rusya'daki bir dizi farklı bilim insanı, sonuçlarımızın doğruluğunu ya da yanlışlığını kanıtlamak için çalıştı. Hatta bir grup, Çar'ın kardeşi George'un cesedini St. Petersburg'daki katedralden çıkardı. Ancak her yeni test asli bulgularımızı doğruluyordu.

Çarın kalıntılarını tespit eden çalışmamız, Birleşik Krallık'ın ulusal DNA veritabanının oluşturulmasına yardımcı oldu ve küçük DNA örneklerine dayalı adli testler için yeni yöntemlerin geliştirilmesine hız kazandırdı. Bugün bu yöntemler dünyanın dört bir yanındaki polisler tarafından adli soruşturmalarda kullanılıyor ve binlerce ceza davasında bunlardan yararlanılıyor.

Tarihi bir vakanın çözümünde adli DNA analizi kullanılmasının ilk örneklerinden biri olarak tanımlanan soruşturmanın ayrıntıları, 2018'de Londra Bilim Müzesi'nde vakanın yüzüncü yılı için düzenlenen bir sergide yer aldı.

The Last Tsar: Blood and Revolution (Son Çar: Kan ve Devrim) isimli sergi, Britanyalı adli tıp uzmanlarının genetik profil oluşturmadaki uzmanlığının 20. yüzyılın en büyük gizemlerinden birini çözmeye nasıl yardımcı olduğunu gösterdi.



https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU