"Kanarya halife": IŞİD lideri cihatçı arkadaşlarını ABD'li sorguculara nasıl sattı?

ABD'li sorgucular Sait Abdurrahman Mevla'nın parmaklıklar ardında "kuş gibi öttüğünü" söylüyor

Sait Abdurrahman Mevla (Twitter)

IŞİD'in mevcut lideri, tutuklu olduğu dönemde cihatçı arkadaşlarına ihanet etmiş ve tutuklu olduğu sırada örgütünün sırlarını Amerikalı sorguculara vererek batılı güçlerin "yüksek değerli" hedeflerin tutuklanmasını ve öldürülmesini sağlayan başarılı operasyonlar yürütmesini sağlamış.

Sait Abdurrahman Mevla'nın ifşalarının IŞİD içinde derin nifak tohumları ekmesinin kesin olduğunu belirten bir analiste göre, Mevla'nın diğer İslamcılara dair bilgi verme arzusu o kadar fazlaydı ki parmaklıklar arkasında "kuş gibi ötmesi" sebebiyle "kanarya halife" olarak anılmaya başlamıştı.

Yeni yayımlanan istihbarat dosyalarına göre 2008'de Britanya yönetimindeki güney Irak'ta yer alan Amerikan cezaevi Buka Kampı'ndaki sorgusunda, Mevla’nın o dönem Ortadoğu'ya gelmeye başlayan çok sayıdaki yabancı savaşçıya karşı düşmanlık beslediği açığa çıkmış.

Dosyalar, Mevla'nın kadınların silahlı mücadelede yer almasına da kökten karşı olduğunu gösteriyor.

Sonradan IŞİD olacak Irak İslam Devleti'nin o dönemki ikinci lideri Ebu Casim Ebu Kasvara da, ayrıntıları Mevla tarafından paylaşılan kimseler arasında yer almış. Irak'ta savaşmak üzere İskandinavya'dan gönüllü toplayan İsveçli-Faslı İslamcı Ebu Kasvara, daha sonra Musul'da Amerikalılara karşı girdiği silahlı bir çatışmada öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporlarda mahkum Mevla'nın, Ebu Kasvara'nın Musul'un batısındaki kampının planını çizdiğini, çeşitli takma adları üzerinden kimlik tespitine yardımcı olduğunu ve Ebu Kasvara'nın kullandığı güvenilir bir kuryeyi adamın fiziki görünüşü, kullandığı araçlar ve sık gittiği yerler gibi bilgilerini vererek tarif ettiğini belirtiliyor.

Ebu Kasvara'nın ölümü, Mevla'nın cihatçı hiyerarşinin zirvesine ulaşmasına yardımcı olarak, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin iki yıl önce ABD özel kuvvetler operasyonunda öldürülmesi sonrası el Haşimi el Kureyşi takma adıyla yerini almasını sağladı.

Evli ve bir erkek çocuk babası olan 44 yaşındaki Mevla, Amerikan ve Britanya işgali sonrası başlayan isyanda yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmadan önce Saddam Hüseyin'in ordusunda 18 ay zorunlu askerlik yaptı. Muhbir olması sebebiyle 2009'da serbest bırakılarak ödüllendirilen Mevla, kısa süre içinde El Kaide'ye katıldı.

George Washington Üniversitesi aşırılık programı kıdemli araştırma görevlisi Haroro Ingram, söz konusu belge kısmının IŞİD savaşçılarının liderliğe olan "inancını gerçekten sarsacağını" düşünüyor.

Ingram, "Belgelerin potansiyel olarak ortaya koyduğu şey, İslam Devleti’nin bir ispiyoncu sorunu olduğudur. Üstelik ispiyoncu en tepede. Esasında orada bir kanarya halife oturuyor" dedi.
 

PRI189000760.jpg
Mevla'nın son dönemde Mozambik de dahil çeşitli ülkelerde gerçekleşen saldırıların arkasındaki itici güç olduğu söyleniyor (AFP)


Washington, Mevla'nın başına 10 milyon dolar (yaklaşık 81 milyon 612 bin TL) ödül koydu. IŞİD komutanı, Irak'taki Ezidi topluluğuna yapılan zulmün kilit isimlerinden biri olmakla suçlanıyor. IŞİD'in Sincar bölgesini ele geçirmesi sonrası 5 binden fazla Ezidi öldürülürken yüzlerce kız çocuğu ve kadın cinsel köle olarak satıldı.

Mevla'nın ayrıca, özellikle Afrika'da hızla tırmanan ve en son örneğinde Mozambik'teki İslamcı saldırıda aralarında çocukların da yer aldığı sivillerin başının kesildiği şiddet olmak üzere, grubun bağlantılarının Arap dünyası dışına yayılmasının arkasındaki itici güç olduğu da söyleniyor.

Güneydoğu Asya, Pakistan ve Afganistan, Libya, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mozambik gibi yerlerdeki müttefik İslamcı örgütler, IŞİD'in yanı sıra "halife" olarak Mevla'ya da kişisel bağlılık yemini ediyor.

ABD yönetiminin, Terörle Mücadele Merkezi tarafından West Point'teki ABD askeri akademisi aracılığıyla yayımladığı 56 taktik sorgu raporu (TIRs), Mevla'nın 2008'deki gözaltına dair şimdiye kadar yayımlanan ikinci tasnifli belge grubunu oluşturuyor.

Geçen yıl yayımlanan daha küçük ilk kısım, Mevla'nın 88 militana dair nasıl bilgi sağladığını ortaya çıkarmıştı.
 


Yeni belgeler, Mevla'nın İslamcı grubun o dönemki merkez üssü Musul'daki askeri, iç güvenlik, idari ve propaganda yapılanmasını gösteren bir döküm sağladığını gösteriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Mevla'nın "IŞİD'in Musul'daki tüm liderliğinin haritasını çıkardığı" belirtildi.

Şu an IŞİD'in lideri olan adam, cihatçı yoldaşlarının sosyalleştiği ve öğle yemeği için bir araya geldiği Hay Samar pazarı gibi konumları kendisini yakalayanlara vererek, söz konusu kişilerin izlenip yakalanmasını sağlamış.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Mevla çeşitli raporlarda ABD kuvvetlerine Musul civarındaki farklı konumlarda, örneğin ajanların günlük olarak buluştuğu belirli bir kafeyi tanımlayarak, IŞİD mensuplarını bulabilecekleri günün en iyi zamanlarına dair tavsiyelerde bulundu" denildi.

Sorgu raporları Mevla'nın bir aşamada, Carallah olarak bilinen Suudi bir cihatçı savaşçının "bilgisayar destekli yüz taslağını" çıkarmaya çalıştığını gösteriyor. Mevla'nın bazı İslamcı arkadaşlarının tanımlanmasına yardımcı olmak için verdiği tariflerde "tombul yanaklı", "aksanlı Arapça", "gümüş çerçeveli numaralı gözlük", "göbekli" ve bir kişi için "paytak yürüyor" gibi ifadeler yer alıyor.

Mevla özellikle grubun propaganda işlerini yürüten medya ekibi Furkan'a dair bilgi sağlama hususunda verimli olmuş. "Ofisin üstünde 'düğün videoları' yazan bir tabela var ama söz konusu ofis hiç düğün videosu çekmiyor" diyerek batılı istihbarat yetkililerinin dikkatini grubun konumuna açık biçimde çekmiş. Mevla, "ofiste birini yakalamak için en iyi zaman, cuma haricinde 10:00 ile 12:00 arasıdır" diye eklemiş.

Buka Kampı mahkumu, Ebu Sara olarak da bilinen propaganda şefi Şeyh Hakim'e yoğunlaşarak Furkan personeline dair, araçlarını nereye park ettiklerine kadar detaylı bilgi sağlamış.

Propaganda kolunun IŞİD liderinin konuşmalarını yayımlaması gerekiyor ancak Mevla Ekim 2019'da liderlik rolünü üstlendiğinden beri hiçbir açıklama yapmadı.



https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU