Kapatma davasına karşı HDP önceliğini belirledi: Fikriyat ve örgütlülüğün korunması ve savunulması

HDP'de, partinin kendini feshettiği takdirde davanın düşeceği önerisine sıcak bakılmıyor. Parti yetkilileri, "Yargının siyasallaşması ile yüzde 90 farklı karar alınabilir. O zaman hem partiden oluruz hem de dava devam eder" diye konuştu

Fotoğraf: Reuters

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı HDP’nin kapatılması iddianamesi hakkındaki kararı yarın (31 Mart) verecek. İddianamenin kabul edilmesi durumunda kapatma davası ile ilgili takvim işlemeye başlayacak. HDP cephesinde ise, yetkili organlar toplanarak olası senaryoları masaya yatırdı ve yol haritasını hazırladı.

İki ayaklı bir savunma stratejisi izlenecek

HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianame partinin en üst karar organları Parti Meclisi ve MYK’da ele alındı. Edinilen bilgiye göre, kapatma davasının kabul edilmesi durumunda partinin önceliği öncelik "HDP fikriyatı ve örgütlülüğünün kurumsal düzeyde korunması ve savunulması" olacak. Partide oluşan eğilime göre biri kamuoyu, diğeri AYM süreci olmak üzere iki ayaklı bir savunma stratejisi izlenecek. Bu kapsamda iddianamede, “terör örgütü üyeliği” ya da “terör örgütü propagandası” gibi suçlamalara kaynaklık eden sosyal medya paylaşımları, basın toplantılarındaki açıklamalar ve kimi eylemler kamuoyu ile paylaşılacak, en temel hak olan muhalefetin eleştiri hakkına dikkat çekilerek “HDP bunun için mi kapatılacak?” soruları yöneltilecek.

2 binden fazla iddia tek tek çalışılacak

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; “HDP’yi kapattırmayacağız” bakış açısıyla yürütülecek çalışmalar kapsamında AYM’deki yargı süreciyle ilgili de kapsamlı bir teknik çalışma yapılacak. Partinin Hukuk Komisyonu yeni isimlerle güçlendirilirken Türkiye’de önde gelen anayasa hukukçuları ile de toplantılar yapılarak fikir ve önerileri alınacak. Bu çalışma ile hem iddianamede tek tek suçlanan siyasetçiler hem de parti adına güçlü savunmalar hazırlanacak. HDP’li bir yönetici iddianamede 2 binden fazla iddia olduğuna dikkat çekti, bunların hepsinin tek tek çalışılacağını, hepsine savunma hazırlanacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Fesih şu an gündemimizde yok”

HDP’nin kapatma davası üzerine yol haritasının ele alındığı toplantılarda “Hakkında kapatma davası açılan siyasi parti kongresini toplar, kendini feshederse dava düşer” yönündeki öneri de tartışıldı. DEHAP’ın kendini feshinin ardından Anayasa Mahkemesi’nin bu yönde verdiği karara dayanarak gündeme getirilen öneriye mesafeli yaklaşıldı. Yargının siyasallaştığına dikkat çekilen toplantılarda AYM’nin bu konudaki içtihadının değişebileceğine vurgu yapıldı. Ayrıca fesih için gereken kongrenin toplanmasına izin verilmeme ihtimali üzerinde de duruldu. Parti yetkilileri, “Parti kapatılır, dava düşer deniliyor ama yargının siyasallaşması ile yüzde 90 farklı karar alınabilir. O zaman hem partiden oluruz hem de dava devam eder. Bu da moral ve motivasyonu bozar. Fesih şu an gündemimizde yok” değerlendirmesinde bulundu.

Bileşen partilere geçiş yapılabilir

Toplantılarda “HDP’yi savunma stratejisi karşılık bulmaz, AYM’den kapatma kararı çıkarsa ne olacak?” sorusuna da yanıt arandı. Toplantılarda bu konuda da yeni parti kurulması veya milletvekillerinin HDP’nin bileşeni olan mevcut partilere geçiş yapması seçenekleri masaya yatırıldı. Ancak açılan dava “Kapatma” ile sonuçlanırsa çok sayıda kişi siyaset yasağı ile karşı karşıya kalabilir. İddianameye göre mevcut HDP’li 55 milletvekilinden 44’ü hakkında siyaset yasağı isteniyor. Bu milletvekillerinin hepsine siyaset yasağının getirilmesi durumunda, söz konusu vekiller bağımsız milletvekili durumuna düşerken bir başka partiye de geçiş yapamayacak. Bu durumda siyaset yasağı getirilmeyen 11 milletvekili de bir başka partiye geçiş yapıp, seçime girme yeterliliği için gereken 20 kişiden oluşan grubu oluşturamayacak.  Bu nedenle toplantılarda seçime girme yeterliliğinin sağlanması için 41 ilde örgütlülüğünü sağlamış ve seçimden 6 ay önce büyük kongresini yapmış bir parti için hazırlıkların yapılması gerektiğine de dikkat çekildi.

Yeni parti de seçenekler arasında

HDP’li yöneticiler partinin bileşeni olan siyasi partilerin örgütlülük şartını yerine getirebileceğine dikkat çekerken program ve tüzük açısından ise sıkıntılara dikkat çekti. "HDP fikriyatını oluşturan programın yaşatılması" gerektiğine vurgu yapılırken, kapatma durumunda yeni bir parti kurulmasının da seçenekler arasında olacağı ifade edildi. Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre bu konuda da demokratik kamuoyundan çok ciddi destek mesajları geldi. Parti yetkilileri ile temasa geçen birçok aydın sanatçı ve hukukçunun “demokrasi adına yeni kurulacak partinin kurucular heyetinde yer alabiliriz” mesajını ilettiği öğrenildi.

"Bağımsız aday" seçeneği

Parti yöneticileri gelişmelere göre tüm seçeneklerin yeniden ele alınacağını belirtirken, “Bütün senaryolara hazırlanıyoruz ama ilk etapta hazırlığımız, partimizi korumak olacak. En olumsuz senaryo bağımsız adayla seçime girmekse onun gereğini de yerine getireceğiz” değerlendirmesi yaptı.

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU