Bilim dünyasında hiç bilinmeyen bakteriler Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulundu

Yeni bakteri suşlarının Mars’ta bitki yetiştirmede önemli rol oynayacağı düşünülüyor

Birden fazla modülün birleştirilmesiyle inşa edilen uzay istasyonunun ilk kısmı 1998'de uzaya fırlatıldı (NASA)

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) çoğunun bilim dünyasına tamamen yabancı olduğu belirtilen bakteriler keşfedildi. Bu organizmaların Mars'ta bitki yetiştirmede önemli bir rol oynayabileceği ortaya kondu.

NASA'yla çalışan ABD'li ve Hintli araştırmacılar, hakemli bilim dergisi Frontiers in Microbiology'de yayımlanan yeni araştırmada, UUİ'nin farklı bölgelerinde bulunan 4 bakterinin keşfini duyurdu ve izole edilme sürecini aktardı.

2015 ve 2016'da izole edilen, yani laboratuvar ortamında yaşatılmaya başlayan 4 bakteri suşundan üçü, bilim camiasında daha önce hiç görülmemişti.

Bakterilerin veya virüslerin aralarında küçük genetik farklılıklar bulunan ve aynı kökenden gelen gruplarına “suş” ismi veriliyor.

Suşlardan birincisi UUİ'nin araştırma istasyonunun üst panelinde, ikincisi gözlemevi modülünde, üçüncüsü yemek masasında, 4'üncüsü ise 2011'de Dünya'ya geri dönen eski bir HEPA filtresinde tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HEPA filtresinde bulunan bakterinin Methylorubrum rhodesianum adı verilen, bilindik bir tür olduğu anlaşıldı. Diğer üçü ise daha önce tanımlanmamıştı ve Hintli Biyolog Ajmal Khan'dan esinlenilen, Methylobacterium ajmalii ismini aldı.

Yeni mikropların üçü de toprakta ve tatlı suda bulunan Methylobacterium isimli bir bakteri cinsine aitti. Bitkilerin büyümesinde rol oynayan ve bitkilerde ortaya çıkan hastalıkların durdurulmasını sağlayan bu mikroplar, “iyi bakteriler” diye niteleniyor.

Yeni araştırmanın ardındaki ekipten Kasthuri Venkateswaran ve Nitin Kumar Singh, yayımlanan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Kaynakların minimum olduğu, ekstrem koşulların yaşandığı yerlerde bitki yetiştirmek için bitki büyümesini teşvik edecek yeni mikropların izolasyonu çok önemli.

Bu mikropların halihazırda UUİ'deki zorlu koşullarda hayatta kalabildiğini aktaran ekip, bitki büyümesinde rol oynayabilecek genleri araştırmak için 4 suşu analiz etti.

Araştırmacılar, suşlardan birinin, köklerde ve filizlerde hücre bölünmesini uyaran sitokinin maddesinin üretimi için gerekli bir genin de aralarında bulunduğu birçok umut veren gen taşıdığını tespit etti.

 Araştırmada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Burada bulunan üç suşun genetik analizi, gelecekte uzun vadeli uzay görevleri için kendi kendine yeten bitkilerin ve mahsullerin ortaya çıkışına katkıda bulunacak.

İleri araştırmaların gerekliliğini vurgulayan ekip, uzay istasyonundaki mikrobiyal çeşitliliğinin henüz çok küçük bir kısmını ortaya çıkarabildiklerini düşünüyor.

UUİ'de halihazırda yaklaşık bin mikrop örneği toplandığı ve bunların hala Dünya'ya dönmek için beklediği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Eurekalert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU