Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki çatlak, matkapla delik açılarak tamir edilecek

Yıllardır hava sızıntısına neden olan çatlak 2,5 santimetreden küçük

İstasyonun ilk kısmı 1998'de yörüngeye fırlatılmıştı (NASA) 

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) hava sızıntısının kalıcı olarak giderilmesi için çalışmalar başladı.

İstasyondaki sızıntıya ilişkin ilk haberler Ağustos 2018'de çıkmıştı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), sızıntının ekip için önemli bir tehdit oluşturmadığını ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın Eylül 2019'daki açıklamasında standart ölçüdeki hava sızıntılarının normal olduğu, kabin hava sızıntısı miktarında tespit edilen değişikliğin istasyonunun işleyişinde hiçbir aksamaya neden olmayacağı belirtilmişti.

Roscosmos, Ağustos 2020'de sızıntının kaynağına ilişkin araştırmaların devam ettiğini açıklamıştı.

Çalışmalar sonucunda Ekim 2020'de sızıntının UUİ'deki Rus modülü Zvezda'da yaşandığı tespit edilmişti. Roscosmos, geçici olarak sızıntının engellendiğini ve kalıcı çözümler bulabilmek için araştırmaların sürdüğünü bildirmişti.

Hava sızıntısının, modülün transfer bölümünde bulunan iki küçük çatlaktan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu bölüm herhangi bir uzay aracının istasyona yanaşmasını sağlayan iniş platformunun da bulunduğu yer.

Roscosmos'un geçen haftaki açıklamasında çatlağın 2,5 santimetreden daha ufak olduğu belirtilmişti.

Sızıntının kalıcı olarak giderilebilmesi için kozmonotların matkapla modülde delik açması planlanıyor. Kulağa garip bir yöntem gibi gelse bile Roscosmos'un açıklamasında bunun pratik nedenleri olduğu belirtildi ve tamir işlemine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:  

Çatlakları kapatmak için iki tür yapıştırma macunu ve malzeme kullanılacak. Çatlakların kenarlarında 3 milimetrelik matkap ağzı kullanılarak delik açılacak. Böylelikle çatlağın büyümesi önlenecek.

Belirli çatlakların büyümesini engellemek için etraflarında delik açmak havacılık alanındaki bakım ve tamir işlemlerinde sıkça başvurulan bir yöntem.

Onarım sonrasında alanın fotoğrafları çekilecek ve çatlaklara neyin sebep olduğunun anlaşılabilmesi için Dünya'daki araştırmacılara gönderilecek.

NASA'nın açıklamasında istasyonda çalışan ekiplerin herhangi bir tehlike altında olmadığı yinelenirken, gerekli tamirlerin yapılacağı ifade edildi.


 

Independent Türkçe, Cnet, Futurism

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU