Hindistan, BM mülteci kimliğine sahip Arakanlı Müslümanları gözaltına alıp Myanmar'a gönderiyor

Yüzlerce kişi "kimlik teyidi" bahanesiyle polis merkezlerine çağrıldı, birçoğu da kamplara yapılan baskınlarla toplanıp bir stadyuma kapatıldı

Myanmar'daki baskıdan kaçan binlerce Rohingya, Bangladeş ve Hindistan'da yaşam sürmeye çalışıyor (AFP)

Hindistan, Cammu Keşmir bölgesinde yaşayan 170 kadar Arakanlı Müslüman'ın (Rohingya) Myanmar'a iade işlemlerini başlattı.

Çok sayıda Rohingya'nın gözaltı merkezlerine götürüldüğü ve bu kişilerin soykırım kapsamına giren insan hakları ihlalleriyle suçlanan ülkelerine geri gönderileceği belirtildi.

Hafta sonu Cammu Keşmir'de başlayan kitlesel tutuklamaların, Hindistan'da sayıları yaklaşık 40 bini bulan etnik gruba karşı ülke çapında uygulanan daha geniş çaplı baskının parçası olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu mültecilerin birçoğunun, keyfi gözaltılara karşı koruma sunması gereken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) mülteci kimlik kartına sahip olduğu kaydedildi.

Guardian'ın haberine göre cumartesi günü aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Rohingya, bir "kimlik teyit" tatbikatının parçası olarak polis merkezlerine çağrıldı. Başka bir grupsa yaklaşık 5 bin Rohingya'nın yaşadığı Cammu eteklerindeki kamplara yapılan baskınlar sırasında toplandı.

Otobüslere bindirilen mülteciler, polisin "bekleme merkezi"olarak nitelendirdiği Hiranagar yakınlarındaki bir hapishaneye götürülürken, bu Rohingyaların Myanmar'a sınır dışı edilmeleri için işlemlerin başlatıldığı ifade edildi.

Diğer yandan polisin ve milis grupların, mültecilerin bir kısmını yerel bir stadyumda tuttuğu ve bu kişilerin alanı terk etmelerine izin verilmediği bildirildi. Tanıklar ayrıca, kamplara yapılan baskınlar sırasında tutuklamaya direnen bir Rohingya'nın polis tarafından dövüldüğünü iddia etti.

Gözaltına alınanlar arasında yer alan Akram Muhammed'in eşi Amina, "Küçük çocuklarım var. Nereye gideceğim? Eşim ne suç işledi? Buraya 2012'de ülkemizdeki acımasız şiddet olaylarından kaçıp gelmiştik. Eşim işçi olarak çalışıyordu. Üstelik hepimizin BMMYK kimlik kartı var. Bunun adı zulüm"diye konuştu.  

Bu arada CNN'in haberine göre yerel yetkililer, yüzlerce kişinin kimliklerini doğrulamak için biyometrik testlere başvurduklarını söyledi. Bir yetkili, ismini gizli tutmak kaydıyla yaptığı açıklamada, bu mültecilerin sınır dışı edilme işlemlerine başladıklarını belirtti.
 


Modi'nin milliyetçi partisi baskıyı artırdı

Myanmar ordusunun zulmünden kaçarak ülkelerini terk eden Rohingyaların bir kısmı 2008'den bu yana Hindistan'da yaşıyor. 2012 ve 2017'deki şiddet olaylarının ardından Hindistan'a kaçan Rohingya sayısının daha da arttığı belirtiliyor.

Bangladeş'in Cox's Bazar şehrindeki dünyanın en büyük mülteci kampında yüz binlerce Rohingya'nın yaşadığı, on binlercesinin de Hindistan'da yaşam sürmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Başbakan Narendra Modi'nin liderlik ettiği Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) 2014'te iktidara gelmesinden bu yana, Rohingyalara yönelik olumsuz duygular ve şiddet olaylarında artış gözleniyor.

2017'de Cammu'daki yerel BJP liderleri, tüm Rohingyaların bölgeden sürülmesini talep eden bir kampanya başlatmıştı.

Söz konusu etnik gruba karşı uygulamaya konan son baskı politikasıysa, Batı Bengal eyaletindeki yetkililerin Rohingyaların yasadışı şekilde Hindistan vatandaşı olduğunu iddia etmesiyle patlak vermişti.

Eyalet bu ay yapılacak seçimlere hazırlanırken, BJP yetkilileri kazanmaları halinde Rohingyaları sınır dışı etme vaadinde bulunmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, CNN  

DAHA FAZLA HABER OKU