Kovid-19'u hafif geçirenler Neandertallere teşekkür edebilir

Bilim insanları Neandertallerden miras kalan genlerin "şiddetli Kovid-19" riskini azalttığını keşfetti

Neandertallerin yaklaşık 40 bin yıl öncesine kadar Avrasya'da yaşadığı düşünülüyor (Wikimedia Commons)

Japonya'daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden ve Almanya'daki Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Neandertallerden modern insanlara miras kalan bazı genlerin Kovid'i şiddetli geçirme ve yoğun bakıma ihtiyaç duyma riskini yaklaşık yüzde 22 azalttığını keşfetti.

Araştırmanın yazarlarından ve Japonya'daki enstitünün İnsan Evrimsel Genomik Birimi'nin başındaki isim Profesör Svante Pääbo, "Tabii ki yaş faktörü veya diyabet gibi altta yatan başka hastalıklar, enfekte bir kişinin Kovid'i ne kadar şiddetli geçireceğinde önemli bir etkiye sahiptir" dedi ve ekledi:

Ancak genetik faktörler de önemli bir rol oynuyor ve bunlardan bazıları günümüz insanlarına Neandertaller sayesinde katkıda bulunuyor.

Hakemli bilim dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırmada 12. kromozomda bulunan ve OAS adı verilen üç genin, hücrelerin istilacı virüslerin genomlarını yok etmesinde hayati rol oynayan enzimleri kodladığı saptandı. 

Profesör Pääbo, "Neandertal varyantının kodladığı enzimlerin daha verimli olduğu ve SARS-CoV-2 enfeksiyonlarının ciddi sonuçlar yaratma olasılığını azalttığı görülüyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gen grubunun, yaklaşık 60 bin yıl önce Homo sapiensler ve Neandertallerin çiftleşmesiyle modern insanlara geçtiği düşünülüyor.

Sonuçta bugün Afrika dışında yaşayan insanların yaklaşık yarısında ve Japonya'daki insanların da yaklaşık yüzde 30'unda bu genlerin görüldüğü ifade ediliyor.

Öte yandan geçen yıl, Profesör Pääbo'nun da aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı, yine Neandertallerden miras kalan bir başka genetik mutasyonun Kovid'le bağlantılı olduğunu tespit etmişti.

Kovid-19'la söz konusu genom parçası arasında beklenenden daha güçlü bir bağlantı gören araştırmacılar, bu segmentin iki kopyasını taşıyan insanlarda şiddetli hastalık geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu söylemişti.

Yeni araştırmayı yorumlayan Profesör Pääbo, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:

Neandertallerin nesli yaklaşık 40 bin yıl önce tükendi. Ama bağışıklık sistemlerinin bizi hem olumlu hem de olumsuz yönlerden hala etkilemesi çok şaşırtıcı.


Independent Türkçe, Eurekalert

DAHA FAZLA HABER OKU