QAnon destekçileri gerçek komployu göremiyor ve bu onları yok ediyor

Borzou Daragahi, Amerikan sağının QAnon'la gizlice dostluk kurduğunu çünkü bunun dikkatleri kendi suç faaliyetlerinden başka yere yöneltmeye yardımcı olduğunu yazıyor

Çoğunlukla beyaz ve sağcı Amerikalılardan oluşan QAnon destekçileri gerçek hayatta birbirlerini bulmaya, kent sokaklarında gösteriler düzenlemeye başladı (Reuters)

Batılılar, onlarca yıldır Ortadoğu'yu komplo teorileriyle dolu olduğu için hor görmeye bayılıyor. Bu teoriler ulusal hükümetlerdeki değişimlerden hava değişikliklerine kadar her şeyin arkasında Amerikalıların, Britanyalıların veya Yahudilerin gizli kapaklı entrikalarının olduğuna dair popüler iddiaları içeriyor. Araştırmacılar tüm çalışmaları, bir makalenin "Arap-İranlı-Müslüman Ortadoğu'da bu tür düşüncenin yaygınlığı" olarak tanımladığı şeye adadı.

Ancak, çılgınca ve devamlı şekilde tehlikeli QAnon komplo teorisinin Birleşik Devletler'de ve diğer yerlerde yaygın olarak ortaya çıkmasıyla birlikte Batı, bu kadar tuhaf bir anlatıyı kucaklarken bir tür "koruyucu başlığımı tutun" anı yaşıyor. Bu durum, Ortadoğu kahvehanelerinde anlatılan siyasi masalları ilginç hale getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 4 yıl önce radikal sağcı çevrimiçi sohbet odalarının derinliklerinden yayılan QAnon, Donald Trump'la gizli bir grup ABD askeri yetkilisinin pedofiliye buluşan ve çocukların kanını içen güçlü politikacılar, sermaye sahipleri ve Hollywood ünlüleri hizbini devirmek için savaştıkları yönünde bir teoridir.

QAnon, bu Manişeist savaşa dair ipuçları "bırakan" ve taraftarlarını, kitlesel tutuklamalar veya yıkıcı jeopolitik "fırtınalar" hakkındaki öngörüler gerçekleşmediğinde inançlarını korumaya çağıran anonim, tahminen üst düzey bir ABD savunma veya istihbarat yetkilisinin kod adıdır.

Çevrimiçi bir fantezi olarak başlayan şey gerçek dünyaya dönüştü. Çoğunlukla beyaz ve sağcı Amerikalılardan oluşan QAnon destekçileri gerçek hayatta birbirlerini bulmaya, kent sokaklarında gösteriler düzenlemeye ve "Çocukları kurtarın" sloganları atmaya başladı. Bu kişiler Birleşik Devletler'in büyük ölçüde sağcı bölgelerinde sandalye kazanarak siyasete de girdi.

Tartışmalı radikal sağcılar Marjorie Taylor Greene ve Lauren Boebert, QAnon'un doğal sonuçları. Hareket, Trump'ın teoriyi yalanlamayı reddettiği ABD'deki başkanlık tartışmaları sırasında yaygınlaştı. Trump, ağustosta "Bunların ülkemizi seven kişiler olduğunu duydum" dedi.

Trump destekçilerinin 6 Ocak'ta ABD Kongresi'ne düzenlediği saldırı, QAnon imgesinin yoğun bir yansımasını içeriyordu: Sloganlar ve şu anda cezai suçlardan yargılanan kötü şöhrete sahip viking boynuzlu "şaman" Jake Angeli gibi QAnon figürlerinin varlığı.

Dahası, QAnon fantezisi küresel olarak yayılmaya başladı. Birleşik Krallık (BK), Almanya, Hollanda ve Avustralya'da aniden teoriye inananlar ortaya çıktı. Avustralya'daki eski bir taraftar, yakın zamanda CNN'den Anderson Cooper'la röportajında eskiden zarif, gümüş saçlı haber spikeri Cooper'ın bebeklerin kanını içtiğine inandığını itiraf etti.
 


Geçen yıl ABD'li yetkililer, hareketi kötülüğe karşı haklı bir savaşın neferleri olduklarına inanan en sadık taraftarlarıyla beraber potansiyel bir iç terör tehdidi olarak tanımladı. Trump başkanlıktan ayrılsa da ve QAnon'un öngördüğü gibi Göreve Başlama Günü'nde “kitlesel tutuklamalar” olmasa da, teorinin birçok destekçisi yollarına devam ediyor.

Radikal sağcı web sitesi Gab'de bir QAnon destekçisi, ordunun kitlesel tutuklamaları duyuracağı 4 Mart'ta Trump'ın yeniden başkan olarak atanacağını iddia etti. "Şu anda başkan yok" diye yazdılar.

Ordu görevde ancak başkanlık makamının çoğu vatandaş tarafından çok büyük bir saygı gördüğünün ve bu makamın boş olduğu fikrinin ciddi boyutta bir sivil kargaşaya neden olacağının farkında. Bu yüzden CIA'in, Biden'la psikolojik operasyonlar için medyayı kullanmasına izin veriyorlar.

Daha da rahatsız edici olan, hayal kırıklığına uğramış QAnon taraftarlarının şimdi de onların öfkesini kendi alçak emellerine yöneltmeye çalışan şiddet yanlısı neo-Nazi gruplara üye olduğu haberleri.

Çok şaşırtıcı şekilde, Cumhuriyetçi Parti'nin çok az üyesi Boebert ve Greene gibi kişileri kınadı ya da "QAnon bir yalandır" gibi net bir açıklama yaptı.

QAnon fantezisi ve Pizzagate (sol eğilimli ABD'li politikacıların Washington'daki bir pizzacı üzerinden pedofili zinciri işlettiğini savunan) gibi öncülleri yıllardır dolaşımda olsa da hareket ancak bir yıl önce koronavirüsün başlamasıyla büyük ses getirdi. Tecrit sırasında yapacak başka çok az şeyle evlerinde mahsur kalan bazı kişiler, tıklamalar için can atan ilkesiz sosyal medya sitelerindeki internet çıkmazlarında kayboldu. İşlerini ve geçim kaynaklarını kaybedenler, dünyadaki sorunlar için karanlık bir hizbi suçlayan bir komplo teorisinin kolay avı haline geldi.

Tıpkı Ortadoğu'da olduğu gibi, Batı'da da böyle bir komplo teorisinin büyümesinin bir nedeni var ve bunun "Amerikan aklı"yla hiçbir ilgisi yok; tıpkı böyle fantastik bir düşüncenin "Arap aklı"yla çok az ilgisi olduğu gibi. Her iki durumda da, bunun nedeni liderlerin liderlik edememeleri ve insanların cehaletinden kazanç sağlamalarıdır.

Her şeyin Britanyalı casuslar veya Yahudiler tarafından yönetildiğine inanan İranlıların ya da Arapların kendilerini baskılayan ve soyan gerçek güçlere karşı hakiki siyasi faaliyetlerde bulunma olasılığı düşüktür. Tıpkı her şeyin derin devlet ve hayali kan emiciler tarafından yönetildiğine inananların, onları gerçekten sömüren ve topluluklarını yok eden şirketlere, siyasi seçkinlere ve oligarklara karşı örgütlenme olasılığının düşük olması gibi.

Tuhaf ve iğrenç komplo teorisini bir çırpıda silip süpüren seçmenler, güçlü ve son derece yozlaşmış bir seçkinler grubunun açlık sınırında maaşlar ödediği, kamu hizmetlerini kestiği, topluluklarını opioidlerle doldurduğu ve kendilerini yaşadıkları sıkıntılar için göçmenlerle siyahileri suçlamaya ikna ettiği gerçek komployu görmüyor.

Trump'ın ve Cumhuriyetçi Parti'deki pek çok kişinin QAnon'u kınamamasının en önemli nedeni bu. Tıpkı Ortadoğu'daki siyasi ve dini liderlerin Yahudi bankacılar veya Britanyalı casuslar hakkındaki yıkıcı komplo teorilerini nadiren kınaması ve hatta bazen papağan gibi tekrar etmesinde olduğu gibi, Amerikan sağı QAnon'la gizlice dostluk kuruyor çünkü bu, dikkatleri kendi suç faaliyetlerinden başka yere yöneltmeye yardımcı oluyor. Amerikan sağı, QAnon'a ihtiyaç duyduğu için QAnon'u kınayamıyor.
 

 

independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU