Kuzey Kore, Avustralya'nın insan hakları sicilini BM'de eleştirdi

Genellikle kendi insan hakları sicili mercek altında olan Kuzey Kore'nin yorumları çeşitli tepkilere neden oldu

Genellikle Kuzey Kore'nin kendi insan hakları sicili mercek altında (Reuters)

Çarşamba günü Kuzey Kore, BM İnsan Hakları Konseyi'nin (UNHRC) evrensel periyodik gözden geçirme (UPR) oturumu sırasında ırkçılık, ırka dayalı ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının da aralarında bulunduğu insan hakkı ihlallerinin Avustralya'da yaşandığını öne sürerek bu konudaki kaygılarını bildirdi.

Kuzey Kore'nin yorumları çarşamba günü, BM mensubu tüm ülkelerin insan hakları sicillerinin periyodik olarak incelendiği UPR süreci sırasında geldi. Avustralya'nın birinci ve ikinci UPR incelemeleri Ocak 2011 ve Kasım 2015'te gerçekleşmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore, insan hakları meselelerine yönelik endişeleri gidermek adına Avustralya'yı "kamusal alanda etnik, ırksal, kültürel veya dini temellere dayanan kökleşmiş ırkçılığı, ırka dayalı ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını bitirmek" için harekete geçmeye çağırdı.

Avustralya'ya ayrıca "cinsel şiddet de dahil olmak üzere, kamusal gözaltı mekanlarındaki zalimce, insanlık dışı ve küçük düşürücü muameleyi kesmesi" ve "engelli bireylerin, seçimlere başkalarıyla eşit temelde katılabilmesi de dahil olmak üzere, haklarının garanti altına alınması" çağrısında bulundu.

Kuzey Kore'nin yorumları çeşitli tepkilere neden oldu, zira genelde bu ülkenin kendi insan hakları sicili mercek altındadır.

BM'ye akredite olarak dünya çapındaki bu örgütü denetleyen sivil toplum kuruluşu UN Watch şöyle tweet attı:

Şaka Değil: Kuzey Kore bugün BM'de Avustralya'nın haklar konusundaki sicilini değerlendirdi.

Çin de Avustralya'nın insan hakları sicilini eleştirdi ve bu ülkenin "ırka dayalı ayrımcılık, nefret söylemi ve şiddetle mücadeleyle etnik azınlıkların haklarının korunması konusunda eyleme" geçmesi gerektiğini ifade etti.

2020'de sıkça anlaşmazlık yaşayan iki ülkeden Çin, Avustralya'nın "göçmenlerin haklarını savunması ve açık denizlerde onlara yönelik gözaltı merkezlerini kapatması" gerektiğini belirtti.

Çin ayrıca Avustralya'nın "Avustralya ordusunun denizaşırı askeri operasyonlarda işlediği savaş suçlarını derinlemesine incelemesi, faillerin dahlini araştırması ve cezadan muafiyetle birlikte benzer suçların tekrarını da önlemesi" gerektiğini bildirdi.

İlaveten Avustralya'yı "Aborjinlere yönelik sistematik ayrımcılığı ortadan kaldırmaya ve onlara karşı şiddetle mücadele etmeye" çağırdı.

İnceleme sırasında 40'ın üzerinde BM üyesi ülke, göçmen gözaltı merkezlerindeki şartlar dahil olmak üzere, Avustralya'nın insan hakları siciliyle ilgili endişelerini belirtti.

Ülkeler, inceleme sırasında diğerleriyle birlikte gözaltı politikaları, göçmenlere karşı nefret söylemi, engelli bireylere yönelik ayrımcı uygulamalar gibi önemli konularda endişelerini belirtti.

UNHRC cuma günü devletlerin önerilerini de içerebilecek bir rapor yayımlayacak.

Göçmenler için çalışan 200'ün üzerinde örgüt ve binlerce insanı temsil eden Avustralya Mülteci Konseyi'nin üst yöneticisi Paul Power, şöyle tweet attı:

47 ülkenin (bunlara pek çok müttefik de dahil) göçmen, iltica ve gözaltı politikaları hakkında endişe belirttiğini gördük. Avustralyalılar dünyanın bizi izlediğinin ve çoğunluğun durumdan hoşnut olmadığının farkına varmak zorunda.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU