Olimpiyatları iptal etmeyin, onlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var

Olimpiyat Oyunlarının ülkeleri birleştirme gücü var ve koronavirüsün üstesinden gelmek için küresel işbirliği gerekiyor

Bir Japon bakan, Tokyo Olimpiyatlarıyla ilgili kararın "her iki yönde de alınabileceğini" söyledi (AFP)

Küresel pandeminin ortasında hükümetler ve vatandaşlar için spor, öncelikler listesinin çok altında kaldı. Dünya, ekonomileri çökme noktasına getiren bir felaketle sarsıldı. Pandeminin kanıtladığı bir şey varsa o da ülkelerin birbirini tanıması, birlikte çalışması ve nihayetinde bu zorluğa verilecek yanıtı paylaşması gerektiği.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat aslında, günümüz dünyasındaki bölünme düzeyi şoke edici ve iç karartıcı; özellikle de karşılaştığımız zorlukların benzersiz doğası göz önüne alındığında. Ancak ister tek adam siyasetinin, ister sosyal medyanın toksikliğinin, çevresel bozulmanın ya da her tarafa yayılmış eşitsizliğin sonucu olsun; bölünmüş durumdayız.

Seyahatin durduğu ve milyarlarca kişinin evlerine hapsolduğu bir zamanda dünyayı nasıl bir araya getiririz?

Kovid-19 aşılarının üretilmesi ve uygulanmasında bir umut ışığı bulduk. Kısa süre önce onaylanan Oxford/AstraZeneca aşısı, bu yılın ilerleyen günlerinde düşük ve orta gelirli ülkelere büyük miktarlarda sunulan ilk Batı'da geliştirilmiş ilaç olacak. Prensip basit: Biri güvende değilse, kimse güvende değildir. Gelişmekte olan ülkeleri aşılamada ardımızda bırakırsak, bu durum ülkeler çapında iyileşme açısından her yerde felaket anlamına gelir.

Küresel işbirliği mümkün ve giderek bölünen bir dünyada her zamankinden daha önemli.

Bu yıl, tarihsel olarak dünyayı tek bir çatı altında, tek bir ekranda ve haberlerde daha önce hiç olmadığı kadar bir araya getirecek bir olay daha var: Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları. Her 4 yılda bir dünyaya tek bir hedefle bir araya gelme şansı verilir: Sporcularını ve altın madalyaya giden yoldaki başarı öykülerini kutlamak. Bu büyük gösteriyle ilgili birlik ve her ulusun burada yer alması, bireysel sporculardan ve ayrı ayrı uluslardan daha büyüktür.
 


Olimpiyatlar şu anda küresel birlik için siyasetin yaptığından daha fazlasını yapabilir ve bu yüzden devam etmek zorunda.

Olimpiyat Oyunlarına ilk katıldığımda, onun ülkeleri tek bir “bayrak", yani ortak insanlık altında birleştirme gücüne bayılmıştım. Her 4 yılda bir bu iki haftada, aynı amaçla yani tek bir etkinlikte yarışmak ve birbirlerini kutlamak için tüm dünyada farklı renkte bayraklar dalgalanıyor.

Oyunların gerçek katkısı, bireysel sporcuların veya ekonomik kazanımın çok ötesindedir; bu bir ateşkes anıdır. Aşılmaz, iç içe geçmiş tüm sorunlarımızın büyük ölçüde unutulduğu ve insani kazanımın başarılarına odaklandığımız bir dönem.

Bu neden şimdi önemli? İnsanlar ölmüyor mu ve ekonomiler çöküşle karşı karşıya değil mi?

Olimpiyatlar özünde, dünyanın her ülkesinden temsilcilerin katıldığı bir olaydır. Genellikle siyaset, çatışma ve güvensizlikle ayrışan bizler, görünüşte imkansızı başarmaya yönelik bir fikir gibi görünebilecek bir şey için Olimpiyatlarda bir araya geliyoruz.

Olimpiyatlar, insanların birleştiklerinde neler yapabileceğine ve bir kenara bırakabilecekleri farklılıklara bir örnek sunuyor. Yaklaşık 2 bin 800 yıl önce antik Yunanistan'da, savaşan gruplar arasında, rakiplerin yarışmasına ve ardından barışçıl şekilde kendi ülkelerine dönmesine izin veren bir ateşkes ilan edilmişti. Bu konsept 1992'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yeniden uygulamaya kondu ve Olimpik Ateşkes olarak adlandırıldı. O zamandan bu yana, ev sahibi şehirler çatışmalara barışçıl çözümler aramak için girişimler yaratıyor.

Çatışma değilse, başka ne olabilir? Ne 2008'deki küresel finans krizi ne de iklim krizi, ABD'yi yakında yeniden içine katacak olan Paris Anlaşması'nın olası mucizesine kadar kolektif çıkar arayışında etkili, uluslararası bir işbirliği sağladı.

Yeni bir insanlık trajedisiyle ekonomik ve sosyal yıkım dalgası getiren Kovid-19'un yeni varyantlarıyla beraber ortak zorluklarımızın üstesinden gelmenin tek çözümü, küresel işbirliği ve insanlık ailesi olarak kaderimizin evrensel açıdan anlaşılmasıdır. Oyunlar için 2021 Tokyo Olimpiyat Komitesi'nin sloganı "Umut, yolu aydınlatır". Şu anda hepimizin umuda ihtiyacı var. İlerlemek için yollara ihtiyacımız var; sadece zamanda ilerlemek için değil daha iyi bir dünyaya doğru ilerlemek için. Olimpiyatlar küresel birliğin sembolüdür ve bunun bilhassa önemli olduğu bir zamanda insanlığı yeniden bir araya getirme gücüne sahip olabilir. Olimpiyatların devam etmesi gerekiyor.

* Kate Robertson, kâr amacı gütmeyen One Young World'ün ortak kurucusudur



independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

 

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU