Bu, Trump 2024'ün sonu mu?

Eisenhower ve Reagan'ın partisi, mevcut Başkan tarafından ayaklar altına alınıp mahvedildi. Ama bu, Trump'ın başkan adaylığını tekrar kazanmaya çalışmayacağı anlamına gelmiyor

Trump, Biden'ın başkanlığının tescillenmesinin ardından görevi devretmeyi kabul ettiğini açıklamıştı (Reuters)

Dört ölü. Kongre Binası kırılıp döküldü. Bir darbe girişimi. Trump'ın 2024 kampanyasının utanç içinde, bir daha asla kimsenin gözüne ilişmemek üzere sürünüp bir köşeye sineceğini düşünmek bir miktar teselli olurdu. Fakat ne var ki YouGov tarafından baskın gecesi yapılan hızlı bir anket, Cumhuriyetçilerin yüzde 45'inin ABD Kongresi'ne yapılan baskını desteklediğini gösteriyor, Trump'ın tabanı hâlâ orada ve Nancy Pelosi'nin masasına bırakılan tehditkar sözlerle ifade edildiği üzere "geri adım atmayacaklar".

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın mirası dehşet verici. Golf sahasına çekilmeli, tuhaf ailesiyle daha fazla zaman geçirmeli ve kasımda seçimleri kaybetmesinden bu yana topladığı 250 milyon doları (yaklaşık 1,8 milyar TL) mültecilere yardım eden bir hayır kurumuna bağışlamalı.

Ben o kadar emin olmazdım. Trump bir daha asla iktidarı kazanamayacak durumda olduğundan gerçek faşizan yüzünü gösteriyor. Hiç şüphe yok ki artık böyle bir gücü kullandığını düşünmek çok korkutucu, değil mi? Hatta, realite TV programlarına tekrar çıkmakta bile zorlanabilir. Fakat bu demek değil ki Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını kazanmaya çalışmayacak ve kazanamayacak. Amerika için rahatsız edici gerçek şu ki, azınlık olsalar da çok fazla kişi hâlâ onu destekliyor, hâlâ seçimlerde hile yapıldığına inanıyor ve Trump'ın tahminen yarı diktatör şeklinde yeniden başa geçtiğini görmek istiyor.

Bu olabilir mi? Tabanı onun için her şeyi yapmaya hazır, buna bir kalkışmada bulunmak da dahil. Cumhuriyetçi Parti, Trump'ın ikinci kez gelişini durdurabilir mi? Hem Cumhuriyetçi Parti'nin sahibi kim? Trump mı? Kongre'deki hangi Cumhuriyetçiler partilerini temsil ediyor: Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleri mi, yoksa beyaz üstünlüğünü savunan bayraklar ve dövmelerle binayı ele geçiren güruh mu? Mitch McConnell mı, yoksa kafasında bizon boynuzları olan adam mı?
 


Bir Trump 2024 kampanyası, Trump'ın başkan adayı olmasını sağlamayı başarsın ya da başarmasın, Cumhuriyetçi Parti'yi belki de temelli parçalayacaktır. Hiç şüphe yok ki Trump, Josh Hawley veya Ted Cruze gibi aday listesinde kendisine katılacak bir fırsatçı bulabilir, kendisini desteklemesi için iyi niyetli bir emekli generali ve basın sözcülüğü ve benzeri görevler için başka soytarıları işe alabilir. Resmen aday olmayı başarabilir. Trump'ın sahip olmayacağı şey, parti yönetiminin diğer çoğunluğunun ve makul üye ve bağışçılarından geriye ne kaldıysa onların desteği. Parti kendi içinde bölünecek ve çökecektir. Trump hiç şüphesiz oyların yüzde 20'sini, yani çekirdek oyları alacak ve Demokratlar yüksek oy farkıyla kazanacaktır. Anayasaya uyan ılımlı bir Cumhuriyetçi muhtemelen her durumda onun karşısına çıkacaktır.

Trump 2020'de neden kaybettiyse 2024'te de aynı nedenlerden ötürü halkı asla kazanamayacaktır. Fakat 2020'de ezici bir zafer elde ettiğini düşünüyorsanız o zaman bu Trump için bir sorun değil.

Kongre içindeki görüntülerine baktığımda, bu haydut ve şehir eşkıyalarının Dwight Eisenhower ve Ronald Reagan'ın bronz heykelleriyle selfie çekmek için poz verdiğini gördüm ve Eisenhower'la Reagan'ın bütün bunlara ve Donald Trump'a ne anlam vereceğini merak ettim. Eisenhower ve Reagan'ın partisi; Trump, Trump'ın yalanları ve Kongre'dekiler dahil çılgın takipçilerini kışkırtmasıyla ayaklar altına alınıp mahvedildi.

Kalkışmadan ve hayatlarından korktukları için saklanmak zorunda kalmalarından sonra bile Temsilciler Meclisi'nin 138 Cumhuriyetçi üyesi, ki bu parti içinde çoğunluk demek, Pensilvanya'daki seçimlerin onaylanması aleyhinde oy kullandı ve Trump'ın isyanını destekledi. Yarım düzine Cumhuriyetçi senatör, Trump'ın tahliyeyle ilgili yalanlarını papağan gibi tekrarlamakta ısrar etti. Bu delilik ne zaman bitecek?

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU