Finlandiyalı astrofizikçiden Mars yerine yeni adres: İnsanlık 15 yıl içinde asteroit kuşağına taşınabilir

Yeni makale, Dünya dışında yaşam alanları bulma konusunda yeni bir alternatif sunuyor

NASA, Ceres'in soğuk yüzeyinin altında "büyük bir tuzlu su rezervi" olduğunu açıklamıştı (Reuters)

NASA ve SpaceX, insanlığın gelecekte Mars’a yerleşmesi için çalışıyor. Ancak bazı astronomlar, insanların Kızıl Gezegen yerine başka gökcisimlerine yerleşebileceğini düşünüyor.

6 Ocak’ta, hakem onayından geçmeyen makalelerin yer aldığı internet sitesi arXiv’de yayımlanan bir araştırma, cüce gezegen Ceres’in çevresinde yüzen bir habitat inşa edilmesini öneriyor.

Helsinki'deki Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü'nden astrofizikçi Pekka Janhunen bu makalede, Ceres’in yörüngesinde disk şeklinde sıralanacak binlerce uzay aracından oluşan bir “mega uydu” takımında yerleşim kurulabileceğini yazdı.

Janhunen, silindir biçiminde inşa edilecek bu araçlardan her birinin 50 binden fazla kişiyi barındırabileceğini, yapay bir atmosfer bulundurabileceğini ve kendi dönüşünün yaratacağı merkezkaç kuvveti sayesinde Dünya benzeri bir yerçekimi oluşturabileceğini ifade etti. İlk olarak 1970'lerde ortaya atılan bu fikir, O'Neill silindiri olarak biliniyor.

Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunan en büyük nesne konumundaki Ceres yörüngesinin yerleşim için önerilmesinin bazı sebepleri mevcut. Janhunen’e göre nesnenin Dünya'dan uzaklığı Mars'la uzaklığıyla benzer. Bu da seyahati nispeten kolaylaştıracak.

Öte yandan, cüce gezegenin daha büyük bir avantajı var. Janhunen, gök cisminin azot bakımından zengin olduğunu aktardı. Bu da yörüngede kurulacak yerleşimde atmosfer oluşturulabilmesi bakımından çok önemli bir özellik. Dünya'nın atmosferinin kabaca yüzde 79'u azottan oluşuyor.

Astrofizikçiye göre yerleşimciler, cüce gezegenin yüzeyinde ayrı bir koloni kurmak yerine, hammaddeleri gezegenden yörüngedeki habitatlarına aktarmak için uzay asansörleri inşa edebilir.

Bu yörünge yaşamı, Janhunen'in Mars’ta kurulması planlanan kolonide gördüğü en büyük tehlikelerden birini de eleyecek: Düşük yer çekiminin sağlık üzerindeki etkileri.

Livescience’a konuşan Janhunen, “Benim endişem, Mars yerleşimindeki çocukların, gezegenin yerçekiminin çok düşük olması nedeniyle sağlıklı yetişkinlere (kaslar ve kemikler açısından) dönüşemeyecek olması" dedi:

Bu nedenle, Dünya benzeri bir yerçekimi oluşturabileceğimiz ve aynı zamanda birbirine bağlı bir dünya kurabileceğimiz bir alternatif aradım.

Florida Teknoloji Enstitüsü'nden astrobiyoloji profesörü Manasvi Lingam ise Ceres önerisinin Mars veya Ay yüzeyinde kurulacak kolonilere "makul bir alternatif" sunduğunu, ancak yine de bazı önemli hususları atladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lingam’a göre makalede bahsedilmeyen önemli bir unsur fosfor. İnsan vücudu, hücrelerinde DNA, RNA ve ATP üretmek için fosfora ihtiyaç duyuyor. Hatta dünyadaki tüm organizmaların forsfora ihtiyacı var. Ancak Janhunen'in önerisi bu kritik unsurun nereden ve nasıl elde edileceğinden bahsetmiyor.

Lingam ayrıca, Janhunen’le süre açısından da ters düşüyor. Janhunen ilk insanların 15 yıl içinde cüce gezegene gidebileceğini ve uydu takımının ilk parçasının, Ceres'de madencilik başladıktan 22 yıl sonra tamamlanabileceğini öne sürüyor. Lingam ise şöyle konuşuyor:

22 yıllık bu zaman ölçeği, uygun koşullar altında ancak alt sınır olabilir. Gerçek zaman ölçeğinde ise sürenin çok daha uzun olabileceğini düşünüyorum.

 

Independent Türkçe, Livescience

DAHA FAZLA HABER OKU