Bitcoin 2020'de altından 10 kat daha iyi performans gösterdi

Piyasa analistleri, kripto para biriminin tarihindeki üçüncü büyük fiyat artışının ortasında olabileceğini tahmin ediyor

Bitcoin, 2020'de ardından gelen varlıktan 10 kat daha iyi bir petformans sergiledi (Reuters)

Bitcoin'in fiyatı 2020'de neredeyse yüzde 300 artarak altın ve Dow Jones borsasının toplam kazançlarından 10 kat daha iyi bir performans sergiledi.

Son kazançlar, mart gibi yakın bir zamanda 5 bin doların (yaklaşık 37 bin TL) altında işlem gören kripto para birimini 30 bin dolara (yaklaşık 221 bin TL) yakın yeni bir rekor seviyeye taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yatırımcılar artan biçimde Bitcoin'i spekülatif bir yatırım veya nakit alternatifi yerine "dijital altın" olarak görürken, Bitcoin'in performansı bazı analistleri kripto para biriminin 11 yıllık tarihindeki üçüncü büyük fiyat tırmanışının ortasında olduğumuzu öne sürmeye yöneltti.

Bitcoin altın, petrol ve Dow Jones'a kıyasla nasıl bir performans sergiledi

2017 sonlarında 20 bin dolar (yaklaşık 147 bin TL) civarında zirveye ulaşan Bitcoin, bu yıl marttaki yeniden tırmanışına kadar geçen iki yıl boyunca çoğunlukla düzenli olarak serbest düşüş halindeydi.

Kripto para biriminin toparlanması, Kovid-19 pandemisinin tam boyutu anlaşılmaya başlarken dünya genelinde tecrit uygulamalarının yürürlüğe konmasıyla aynı zamana denk geldi. Ekonomiler dururken, borsalardan çıkan fonlar altına ve kripto paraya aktı.
 


ABD borsalarında kayıtlı 30 büyük şirketin performansını izleyen Dow Jones Borsası Endüstri Endeksi, o zamandan bu yana toparlandı ve 900 milyar dolarlık (yaklaşık 6 trilyon 640 milyar TL) Kovid destek paketinin imzalanmasının teşvikiyle gerçekleşen yıl sonu tırmanışının ardından 29 Aralık'ta rekor seviyelere ulaştı.

Petrol hâlâ nisandaki büyük çöküş sonrası toparlanmamışken ve ocaktan bu yana yüzde 20'den fazla düşük seviyede seyrederken, destek paketi Dow Jones'un yıl başından bu yana yüzde 6,8 yükseldiği anlamına geliyor.

Bu büyük fiyat artışına ne sebep oldu?

Bitcoin, işlemek için artık hükümetlere veya finans kurumlarına bağlı olmayan yenilikçi bir "birebir elektronik nakit" şekli olarak 2008 Finans Krizinden doğdu. Finansal değeri saklama aracı olarak rolünün tam olarak fark edilmesi, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kötü ekonomik krizle mümkün oldu.

Bitcoin'in yaygın olarak benimsenmesi için henüz çok erken, ancak yatırımcılar oynaklığıyla kötü şöhrete sahip kripto para birimini giderek daha fazla güvenli liman olarak atıfta bulunuyor ve bazı analistler Bitcoin'i "dijital altın" olarak adlandıracak kadar ileri gidiyor.

Koronavirüs pandemisinin sebep olduğu ve dünya genelinde borsaların çökmesine yol açan jeopolitik belirsizlik, genelde yatırımcıların nakit veya altın gibi istikrarlı varlıklara yönelmesine neden olurdu.

Altının marttan bu yana yükselen seyri bunu kanıtlasa da, Bitcoin'in boğa koşusu önemli ölçüde, kripto para birimine yönelik büyük kurumsal yatırımlar neticesinde gerçekleşti.

Bunun sebebi kısmen Bitcoin'in sınırlı arzı. Nihai olarak sadece 21 milyon adet mevcut olacağı için, Bitcoin nicel gevşeme gibi yapay enflasyon tekniklerine açık değil.

Katılan kurumsal yatırımcılar, piyasaya girerek dolaşımdaki sınırlı sayıda Bitcoin'i alan diğer büyük oyuncular oldu. Bunlar arasında, ekimde dünya genelindeki yaklaşık 350 milyon kullanıcısına 2021 başında kripto para birimlerini açacağını duyuran PayPal da var.

Çevrimiçi yatırım platformu eToro analistlerinden Simon Peters, The Independent'a yaptığı açıklamada, "Talep arzı geride bırakmayı sürdürüyor ve kurumsal yatırımcılar enflasyona karşı Bitcoin korumasıyla temas arayışına devam ediyor; bunların ikisi de fiyatın 20 bin doların üzerinde kalmasına yardımcı oluyor" dedi.

Son zamanlarda manşetleri ele geçiren hızlı fiyat artışına rağmen, yatırımcılar Bitcoin'in gerçek potansiyelinin yıllarca değilse bile aylarca sürecek uzun vadeli bir yatırım olarak kaldığını kabul ediyor.

Bitcoin 2021'de yükselmeyi sürdürecek mi?

Geçmiş trendlere bakıldığında, bazı piyasa analistleri çöküş olasılığı öncesinde Bitcon'in büyük bir artış göstermeyi sürdüreceği konusunda umutlu.

Üst düzey Wall Street analisti Tom Fitzpatrick'in kasımda sızdırılan bir raporunda, Bitcoin'in 2021'de 318 bin dolara (yaklaşık 2 milyon 331 bin TL) ulaşabileceği ve ardından "acı verici bir düzeltme" yaşayacağı tahmin ediliyor.

"Bitcoin: 21. Yüzyılın Altını" başlıklı Citibank raporunda, "Uzak ihtimal olsa da, Bitcoin lehine argümanların şimdiye kadarki en ikna edici olabileceği noktada ancak 102 kat (yüzde bakımında şimdiye kadarki en zayıf yükseliş) artış gerçekleştirecek gibi görünüyor" deniliyor.
 


Diğerleriyse, Kovid-19 aşısının küresel düzeyde piyasaya sürülmesiyle yaşanacak ekonomik ve jeopolitik istikrarın, kripto para birimi yatırımından uzaklaşılıp geleneksel pazarlara geri dönüşe neden olabileceğine inanıyor.

20 Ocak'ta işbaşı yapacak olan Biden yönetimi, Bitcoin'in yükselişini kısa vadede kısıtlayabilecek bir dizi düzenleyici itiraz getirebilir.

Investing.com'un üst düzey analistlerinden Jesse Cohen, The Independent'a verdiği demeçte "Birçok kişi Bitcoin'in tırmanışının 2021'de de devam etmesini beklerken, ben daha çok Biden yönetiminin kripto için ifade edeceği anlamla ilgileniyorum" dedi.

Gelecekteki Hazine Bakanı Janet Yellen, daha önce FED Başkanı olduğu dönemde, yatırımcıları Bitcoin konusunda uyarmış ve bunu istikrarlı bir değer saklama aracı değil oldukça spekülatif bir varlık olarak nitelendirmişti. Daha fazla inceleme ve daha sıkı bir düzenleme olasılığı göz önüne alındığında, Bitcoin'in yeni yılda aşağı yönde oldukça oynak kalmasını bekliyorum. Bu, fiyatların rekor seviyelerden tekrar düşüşüne neden olacaktır.


 

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU