Hindistan’da ayaklanan çiftçileri destekleyen din adamı, intihar notu bırakarak canına kıydı

Baba Ram Singh, intihar notunda “Hakları için savaşan çiftçilerin acısını hissediyorum" ifadelerini kullandı

Çiftçiler üç haftayı aşkın süredir başta Yeni Delhi sınırı olmak üzere ülke çapında gösterilerini sürdürüyor (AP) 

Hindistan’da hükümetin tarım yasalarına karşı ayaklanan çiftçilerin eylemlerinde üç hafta geride kalırken, bir Sih din adamı hükümetin adaletsizliğine duyduğu öfkeyi dile getirdiği bir not bırakıp intihar etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haryana eyaletinden 65 yaşındaki Baba Ram Singh’in, başkent Yeni Delhi sınırındaki protestolara katıldıktan sonra gördüklerinden çok etkilendiği ve kendini vurarak hayatına son verdiği belirtildi. Sih din adamı, intihar notunda “Hakları için savaşan çiftçilerin acısını hissediyorum ve paylaşıyorum. Hükümet onlara adalet sağlamıyor. Adaletsizlik ve buna göz yummak günahtır. Çiftçileri desteklemek için bazıları ödüllerini hükümete geri verdi. Ben de hayatımı feda etmeye karar verdim” ifadelerini kullandı.

Baba Ram Singh’in intiharından bir gün önce görüştüğü Hindistan Çiftçiler Birliği Başkanı Gurnam Singh Charhuni, “45 dakika kadar konuştuk. Tarım yasalarıyla ilgili gerginlik konusunda endişeliydi. Yaptığı büyük bir fedakarlık” dedi.

Birçok muhalefet lideri ve temsilcisi de, sosyal medyada din adamının intiharından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi lideri Rahul Gandhi, Twitter mesajında Baba Ram Singh’in fotoğrafını paylaşarak Başbakan Narendra  Modi’nin tepkiye yol açan tarım yasalarını iptal etmesi gerektiğini belirtti.
 


En az 20 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da hükümetin tarım reformlarının büyük şirketlerin lehine olduğunu, mahsullerinin fiyatını düşürerek küçük tarım üreticilerini ortadan kaldıracağını savunan on binlerce çiftçi, üç haftayı aşkın süredir ülke çapında kitlesel gösteriler düzenliyor. Çok sayıda çiftçi de başkent Yeni Delhi’nin farklı sınırlarında gösterilerini sürdürüyor.

Öte yandan, yüzlerce kadın çiftçi de gösterilere destek vermek ve kadınların eylemlerdeki görünürlüğünü artırmak amacıyla Yeni Delhi sınırındaki gösterilere katıldı.

Çiftçi örgütleri, günlerdir bekleyişlerini sürdüren çiftçiler arasında sağlık sorunları yaşandığını, gösterilerin başından bu yana en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çiftçi ve tarım örgütleriyle görüşmelerde anlaşma sağlanamazken, Hindistan Yüksek Mahkemesi önceki gün hükümetle göstericiler arasında bir arabuluculuk organı kurulmasını önerdi. Yüksek Mahkeme Başyargıcı S.A. Bobde, çiftçilerle diyaloğun yeniden kurulması için yeni tarım yasalarının uygulanmasının ertelenmesi tavsiyesinde bulundu.


Independent Türkçe, NDTV

DAHA FAZLA HABER OKU