Kitlesel gösterilere karşı Hindistan polisinden “Stadyumları hapishaneye çevirelim” çağrısı

250 milyon kişinin katıldığı dünyanın en büyük grevlerinden biriyle aynı gün çiftçilerin kitlesel gösterilerine sahne olan Hindistan’da binlerce çiftçi polisin sert müdahalesine rağmen başkent Yeni Delhi’ye girmeyi başardı

Hem 250 milyonu aşkın kişinin katıldığı ulusal çaptaki dev greve hem de yeni tarım yasasını protesto eden çiftçilerin kitlesel gösterilerine sahne olan Hindistan’da polis, başkent Yeni Delhi’deki stadyumların gözaltı merkezine dönüştürülmesini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan’da hükümetin pandemi nedeniyle maaşlarda kesintiye gitmesini, özelleştirmeleri ve çalışanların aleyhine çıkan yasaları protesto eden işçiler, dün ülke çapında greve gitti. 10 büyük işçi sendikası konfederasyonunun çağrısıyla düzenlenen, kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra 250’yi aşkın tarım örgütünün de destek verdiği grev, 250 milyon kişinin katılımıyla “dünyanın en kitlesel grevlerinden biri” oldu.

Birçok kentte hayatın durmasına yol açan grev nedeniyle, bazı bölgelerde gösteri düzenleyen işçilerle ve sendika temsilcileriyle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Binlerce çiftçi sert önlemlere rağmen Yeni Delhi’ye girdi

Grevle aynı saatlerde, uzun süredir tarımda teşviklerin azaltılmasına karşı gösteriler yapan Hindistanlı çiftçiler de “Delhi Chalo” (Delhi’ye Doğru) adını verdikleri yürüyüş kapsamında başkent Yeni Delhi’ye yürümek istedi. Çiftçilerin başkente girişine izin vermeyen polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Başkent sınırında güvenlik önlemleri artırılırken, birçok yere barikatlar ve drone kameraları yerleştirildi.

Tikri sınırında çiftçilerin barikat olarak yerleştirilen bir kamyonu yoldan çekmek için traktör kullandığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı.
 

 

Polisin engelleme çabalarına rağmen 5 bine yakın çiftçi bugün Yeni Delhi’ye giriş yaptı. On binlerce işçinin de kente girmek için sınırda beklediği ve polisle yer yer çatışmalar yaşandığı beliriliyor.

Gösterilerin Kovid-19 riskini artırdığını savunan polis teşkilatı, gösterilerde gözaltına alınanları yerleştirmek üzere Yeni Delhi yönetiminden kentteki 9 stadyumun geçici olarak hapishaneye dönüştürülmesini istedi. Bu talep yönetim tarafından reddedildi.

Eylülde hayata geçirilen yeni tarım yasasının büyük şirketler lehine karşı küçük üreticilere zarar verdiğini belirten çiftçiler, haftalardır kitlesel gösterilerle hükümeti protesto ediyor.


Independent Türkçe, The Indian Express, RT

DAHA FAZLA HABER OKU