Ekim sonunda yüzde 18 olan "aşı yaptırmam" diyenlerin oranı aralık ayında yüzde 26 oldu

Aralık ayı sonunda Kovid-19 aşılamasının yapılmaya başlanması beklenirken, toplumda aşıya duyulan güven ise düşüş eğilimine girdi

Kovid-19'a karşı Çin'de geliştirilen ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından onaylanan aşının Faz 3 çalışmaları kapsamında Türkiye'de sağlık çalışanlarına aşılama yapıldı / Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac firmasından 50 milyon doz aşı alımı için anlaşma yapıldığını ve aralık ayı sonunda genel aşılama uygulamasına başlanacağını açıkladı. Ancak bakanlık aşı uygulamasına hazırlanırken, toplumda aşıya duyulan güven ise düşüş eğilimine girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İPSOS Türkiye’nin 2-7 Aralık tarihleri arasında yaptığı “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması”nın sonuçları, “aşı yaptırmam” diyenlerin oranındaki artışı ortaya koydu.

asi1.jpg
Ekim sonunda "aşı yaptırmam" diyenlerin oranı yüzde 18 iken bu oran aralık başında yüzde 26'ya yükseldi / Grafik: IPSOS

 

‘Aşı yaptırmam’ diyenlerin oranı 1.5 kat arttı

Milliyet gazetesinin İPSOS araştırmasından derlediği bilgilere göre, ekim ayı sonunda her 2 kişiden 1’i ya aşıya karşı ya da aşı yaptırma konusunda kararsızdı. Aralık ayına kadar geçen sürede aşı karşıtlarının oranı 1.5 kat arttı ve geldiğimiz son durumda her 4 kişiden 1’i “Aşı yaptırmam” diyor. “Aşı yaptırırım” diyenlerin oranı ise yüzde 43’e kadar düşmüş durumda.

Zaman içinde aşı yaptırmayı düşünenlerin oranında 8 puanlık bir düşüş oldu. Vatandaşların yüzde 43’ü aşı kullanıma hazır olduğunda yaptırmayı düşünüyor, ancak yüzde 26’lık bir kesim aşı yaptırmama eğilimi içinde. Aşıyla ilgili kafalarda soru işaretlerinin zaman içinde azalıp aşı yaptırma eğiliminin güçlenmesi gerekirken, ülkemizde tam tersi bir durum yaşanıyor. Ekim sonunda aşı yaptırmam diyenler yüzde 18 iken, aralık başında bu oran yüzde 26’ya ulaştı.

Kadınlar aşıya daha mesafeli

Araştırmada, erkeklerin kadınlara kıyasla aşı yaptırmaya daha sıcak baktığı ortaya çıktı . Erkeklerde aşı yaptırmaya sıcak bakanların oranı  yüzde 48 olurken kadınlarda ise bu oran yüzde 38’de kaldı. Aşı yaptırmak konusunda karasız olan kadınların oranı yüzde 35 iken erkeklerde bu oran yüzde 27’de kaldı.

asi2.jpg
Türkiye'nin şu ana kadar 1 milyon doz sipariş verdiği Pfizer/BioNtech aşısı en çok güven duyulan aşı / Grafik: IPSOS

 

Çin aşısına güven yüzde 11 oranında

En çok güvenilen Pfizer-BioNTech aşısında da tablo benzer, her 4 kişiden 1’i “Yaptırmam” diyor, ancak yüzde 40’lık bir güven seviyesi var.

 Çin şirketi Sinovac tarafından geliştirilen aşıya güven ise yüzde 11 oranında, bu da alternatifleri arasında en düşük güven seviyesi demek oluyor.

“Aşı yaptırmam” diyenlerin yarısı markadan bağımsız yeni bir aşı olacağı için yan etkilerinden endişe ediyor. Çin menşeili aşıya düşük güven, “Aşı yaptırmam” diyenlerin oranındaki artışı da açıklayan unsurlardan biri.

Satın alınacak olan aşıya güvenmediği için aşı yaptırmayacağını belirtenlerin oranı son 1 haftada artış gösterdi

Aşı yaptırmayı düşünmeyenlere veya kararsız olan bireyler, koronavirüs aşısının yeni olmasından ötürü olası yan etkilerinden endişe ettikerini ifade ediyor. Bu gerekçeyi, ülkemizde satın alınacak olan aşıya güven duyulmaması takip ediyor.

Kasım ayında bu oran yüzde 10 iken, aralık ayının ilk haftasında yüzde 18’e yükseldi.

asi3.jpg
Vatandaşlar en çok aşının yan etkilerinden çekiniyor / Grafik: IPSOS

 

Salgın ülkenin en önemli sorununda tekrar ilk sıraya yükseldi

“ Sizce şu anda Türkiye’deki en önemli sorun nedir?” sorusuna yanıt veren vatandaşların yüzde 49’u salgın, yüzde 38’i ekonomik sorunları işaret ediyor.

Kasım sonunda salgını “en önemli sorun” olarak görenlerin oranı yüzde 45 seviyesindeydi.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU