Avrupa Uzay Ajansı, Ay'da inşa edilecek evleri görselleriyle açıkladı

Evlerin, Ay toprağından yapılacak tuğlalarla korunması hedefleniyor

ESA ve NASA'nın ortak girişimi olan Sentinel-6 uydusu, 21 Kasım'da fırlatılmıştı (NASA)

Avrupa Uzay Ajansı’nın (European Space Agency - ESA) paylaştığı görüntüler, Ay’da yaşayacak ilk astronotların evlerinin nasıl görünebileceğini ortaya koyarken ESA'da danışmanlık yapan Aidan Cowley, bu yapıların zor şartlara Ay toprağından yapılma tuğlayla karşı koyabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA, 2024’e kadar Ay’a bir kadın ve bir erkek göndereceğini taahhüt ederken 9 Aralık’ta Artemis adlı uzay görevine uygun gördüğü 18 astronotun adını açıklamıştı.

Söz konusu görevin bir kısmı, dünyanın biricik uydusunda sürdürülebilir bir koloni inşa etmeyi içeriyor. Kolonideki mühendislerin, kraterlerdeki buzdan su üretmek gibi Ay’daki kaynakları nasıl kullanacağını öğrenebilmesi planlanıyor.

 

20201122_152654-scaled.jpg
(ESA)

 

Astronotların, Ay’ın daha önce keşfedilmemiş alanları incelemesi ve başka astronotların da Mars’a gidebilecekleri bir üs sağlaması hedefleniyor. Çünkü NASA, buraya 2030’lara kadar bir kadın ve erkek daha göndermek istiyor.

Cowley, bunun olup olmayacağının artık sorulmaması gerektiğini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

Bu gerçekleşmeli. Çünkü eğer Ay, Mars veya bunların ötesinde herhangi bir yerin keşfi konusunda gerçekten ciddiysek, bu çok yakında ustalaşmamız gereken bir teknoloji.

Daily Mail'in haberine göre, Cowley, astronotların yaşayabileceği silindir şeklindeki yapıların, 10 yıl içinde inşa edilmeye başlayacağına inansa da söz konusu yapıların radyasyona maruz kalmaya karşı korunması gerekiyor.

ESA Danışmanı’nın buna bir çözümü var. Zira Cowley, ESA’nın koruyucu tuğlalar elde etmek için pudra şekeri kadar ince olan ve regolit adıyla da bilinen Ay toprağını kullanma planlarına öncülük ediyor.

 

Moon_Village_habitat_pillars.gif
Skidmore, Owings & Merrill, 4 katlı bu tasarımı kasımda ESA'ya sunmuştu (SOM)

 

Bilim insanları, bu tuğlalarla inşa edilen bir metre kalınlığındaki regolit duvar ve çatı sayesinde, yapıların Ay’daki radyasyon ve donma tehlikesine karşı korunacağına inanıyor.

Çalışmalara göre, regolit, robotlar tarafından toplanırken, daha sonra 3D yazıcılarla tuğlaya dönüştürülüp güneşte pişmeye bırakılıyor.

 

3-esaengineers.jpg
(SOM)

 

Astronotların görevlerinin ilk birkaç yılında basınçlı ve seyyar habitatlarda yaşamaları muhtemel. Ancak daha kalıcı bir üs, Shackleton kraterinin yakınına kurulabilir.

Söz konusu krater Ay’ın sürekli güneş ışığı olan güney kutbunda. Yani buraya kurulacak güneş panelleri, güç sağlayabilir.

 

36757186-9046149-image-m-16_1607778253684.jpg
(ESA)

 

Bununla birlikte Shackleton’da buz bulunuyor. Bunun çıkarılmasıyla hidrojenle oksijen sağlanabilir, bu sayede de solunabilir hava ve yakıt elde edilebilir.

Yeni yerleşime “Ay Köyü” adını veren ESA Genel Müdürü Jan Wörner, şu ifadeleri kullandı:

Niyetim Ay’da kalıcı bir üs istasyonu kurmak. Bu, dünyadaki farklı devletlere açık bir istasyon anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, NASA

DAHA FAZLA HABER OKU