Tarihin en ölümcül 2. Ebola salgınında ölü sayısı bini geçti

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nden Tarık Riebl, “Aslında henüz farkında olmadığımız bir bu kadar daha vaka olabilir” diyor

Butembo'daki bir tedavi merkezinde sağlık görevlileri Ebola'dan ölen Kahambu Tulirwaho'nun tabutunu taşıyor / Fotoğraf: Reuters

Ebola salgınıyla mücadele eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ölü sayısı bini aştı. Bu tarihin en çok ölüme sebep olan 2. Ebola salgını.

Güvenlik gibi sebepler yüzünden müdahalenin zorlaştırdığı koşullarda hastalığı kontrol altında tutmaya çalışan Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Oly İlunga, Ağustos’ta salgının etkili olmaya başlamasından bu yana virüsün bin 8 can aldığını açıkladı.

Yaşanan salgının, 2014-2016 arasında Batı Afrika’daki Gine, Sierra Leone ve Liberya’da etkili olan ve 11 binden fazla insanın olduğu salgın kadar yayılmayacağı düşünülüyor. Ancak uzmanlar Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki gerçek boyutun belirsizliği konusunda uyarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) Ebola kriz müdahale harekatının acil müdahale yöneticisi Tarık Riebl, “Aslında henüz farkında olmadığımız bir bu kadar daha vaka olabilir” dedi. 

Salgının ülke sınırlarından Uganda ve Ruanda veya daha uzağa sıçrama tehlikesi bulunmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Nisan’da tekrar küresel acil durum ilan etmeme kararı aldı.

Öte yandan, Ebola tedavi merkezleri sürekli saldırılara maruz kalıyor. Bu nedenle pek çok uluslararası yardım kuruluşu çalışanlarını savaşın sıcak noktalarından geri çekti. Katwa ve Butembo gibi kentlerde devlete bağlı sağlık görevlileri salgınla tek başlarına başa çıkmaya çalışıyor.

Geçen ay DSÖ’yle çalışan Kamerunlu bir epidemiyoloji uzmanı Butembo’daki bir hastaneye düzenlenen saldırı sırasında öldürüldü.

 

 

DSÖ’nün acil sağlık hizmetleri başkanı Dr. Michael Ryan, cuma günü Cenevre’de yapılan bir basın toplantısında güvensiz ortamın Ebola salgınını kontrol altına almak açısından “başlıca engellerden” biri olduğunu söyledi.

Ryan, Ocak’tan bu yana 42’si sağlık tesislerine yönelik toplam 119 saldırı gerçekleştiğini, bu saldırılar sırasında 85 sağlık çalışanın yaralandığını veya öldürüldüğünü açıkladı.

Hastalığın yoğun bir şekilde yayılmaya devam ettiği bir senaryo öngördüklerini söyleyen Ryan durumu şöyle açıkladı:

“Virüs üzerindeki kontrolü yeniden sağladığımız ve yayılışını durdurduğumuz her seferde, çok ama çok büyük güvenlik sıkıntılarıyla boğuşuyoruz.”

Otoritelerin başkalarının devreye girmesini beklemekle yetindiğini söyleyen Ryan, Ebola'yla mücadele fonundaki 54 milyon dolarlık “acil ve kritik açığın” kapatılabilmesi için Kongo ve diğer ülkelere daha fazla yardım etmeleri için de çağrıda bulundu.

Bölgede silahlı grup halen faaliyette ve siyasi muhalefetin bir kısmı toplumu sağlık görevlilerini reddetmeye yönlendiriyor.

Ayrıca pek çok insan Ebola tedavi merkezlerine gitmekten korktuğu için virüsü refakatçı ve komşulara bulaştırma riskini göze alarak evde kalmayı tercih ediyor.

Vianney Musavuli (24), Butembo halkının Ebola’nın şehre bilerek getirildiğine inandığını söyledi.

Musavuli sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Problem şu ki bu bölgede yaşayan insanlar Ebola’nın politik bir şey olduğuna inanıyor ve bu yüzden öç alma duygusuyla sağlık ekiplerine saldırmaya devam ediyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

 

 

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU