Eski Birleşik Krallık Başbakanı John Major: Artık büyük bir güç değiliz ve bir daha asla olmayacağız

Birleşik Krallık'ın küresel nüfuzunun geçmişe dayandığını, ABD'yle yakın ilişkiler ve Avrupa Birliği üyeliğiyle de güçlendiğini söyleyen eski başbakan, ulusal çöküşe giden yolun "halinden memnun olma" ve "nostaljiden" geçtiği uyarısında bulundu.

Şimdi 77 yaşında olan John Major, 1990'dan 1997'ye başbakanlık yapmıştı (AFP)

Birleşik Krallık'ın (BK) artık "büyük güç" olmadığını iddia eden John Major, Brexit'i "keskin bir bölücü politika" diye nitelendirerek ağır şekilde eleştirdi.

BK'nin küresel nüfuzunun geçmişe dayandığını, ABD'yle yakın ilişkiler ve Avrupa Birliği üyeliğiyle de güçlendiğini söyleyen eski başbakan, ulusal çöküşe giden yolun "halinden memnun olma" ve "nostaljiden" geçtiği uyarısında bulundu.

Şunları da ekledi:

Artık büyük bir güç değiliz. Asla bir daha öyle olmayacağız. Neredeyse 8 milyarlık dünyanın yüzde 1'inden de azı Britanyalı. Başta gelen ikinci derece güçlerden biriyiz.

Sör John, Brexit hakkında bir "konsensüs olmadığını" ve Brexit'in "bastırılması zor bir popülizmi" açığa çıkardığını öne sürdü:

Hiç gerçekleşmeyebilecek bir geleceğe yönelik hevesi körükleyen kurgu, gerçeklere karşı galip geldi ve gerçekte hiç yaşanmamış bir geçmişe yönelik inancı büyüttü.

Bu siyaset tarzı, köklenmesi halinde hükümet sistemimize olan tüm saygıyı öldürecek.

Britanyalılar Brexit Referandumu'nda AB'den çıkışı oyladı. Bu konudaki görüşlerimi hiçbir zaman ne sakladım ne de değiştirdim. Bana göre, ki ben ayağı yere basmayan bir Avrupalı değilim, Brexit hayatımda gördüğüm en kötü dış politika kararı. Brexit yanlış önermelerle seçmenlerimize pazarlandı.

Verdiği bir konuşmada bu yorumları yapan Muhafazakar Partili devlet adamı, sertçe eleştirdiği "Avustralya antlaşması"nı bir "fantezi" olarak nitelendirdi ve hükümetin bu ifadeyi kullanarak anlaşmasız Brexit'in üstünü örtmeye çalıştığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sör John, Boris Johnson'ı Birleşik Krallık'ı bir arada tutmak için İskoçya'da iki referandum gerçekleştirmeye de çağırdı.

Bunlardan ilkinin bağımsızlık sorunu üzerine olmasını, evet oyunun İskoçya'nın Birlik'ten ayrılması anlamına geleceği ikincisininse müzakerelerin tamamlanmasından sonra yapılmasını önerdi ve şunları söyledi:

İkinci referandumun amacı İskoç seçmenin neyi oyladığını bilmesi ve onu şimdi sahip olduklarıyla karşılaştırması olur.

Brexit'te bu böyle olmadı: Böyle yapılsaydı Brexit olmayabilirdi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU