Siyasetçiler yiyecekleriyle neden oyun oynamamalı?

Hükümetteki bakanlardan birinin hamur işi yorumu tecrit konusundaki kafa karışıklığını daha da arttırmışken, Sean O'Grady Britanya siyasi tarihinin en meşhur gastronomi gaflarına göz gezdiriyor

Eski Britanya Başbakanı Theresa May'in 2017'de cips yerkenki görüntüleri basında alay konusu olmuştu (AFP)

Soğuk jöle ve krema, sıcak sosis ve hardal ya da yağsız sosis ve bezelye püresinin aksine, yiyecekler ve siyasetçiler mükemmel bir çift olmuyor. İskan, Topluluklar ve Yerel Yönetimler Bakanı Robert Jenrick, bunun sebebine dair en son örnek. Pub ve restoranlara yönelik yeni ve iyi niyetli tecrit kuralları, üçüncü seviye pub, bar veya bistroların açık kalıp kalamayacağını belirleyen "doyurucu" yemek servisinin ne olduğuna dair yoğun bir tartışmayı tetikledi. Örneğin bir paket yer fıstığı doyurucu sayılmıyor. Bunun aksine, bir pazar öğle yemeğinde kızartılmış Eski İngiltere bifteği ve tüm garnitürlerle süslenmiş tabak, sadece bir yemek değil aynı zamanda ulusal egemenliğin sembolüdür. Ne de olsa sonuçta les rosbifs Napolyon'u mağlup etti. Peki ama Jenrick'e hamur işi ürünlerle alakalı ne soruldu? Majestelerinin bakanlarının geçmişte İrlanda Sorunu, altın standardı veya Versay anlaşması için kullandığı tüm yetkilerle konuya dair açıklama yapan Jenrick, yanında bir porsiyon cipsle servis edildiği takdirde hamur işinin tam olarak sunulmaya hak kazanacağına karar verdi. Jenrick, elma dilim patatesin pozisyonu, lahana salatasının hassas statüsü veya eskiden yediğiniz şu kıvırcık patates kızarmalarının da Kovid açısından güvenli bir pub'da sorun olup olmayacağı hususlarında "sert sorulara maruz kalmadı". Bu kesinlikle sıcak bir gündem.

O zaman hayatımızın ayrıntılarına yönelik devlet müdahalesinin sınırlarını geriye itme güdüsü buraya kadarmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jenrick'in hamur işi tartışmasına müdahalesi, George Osborne'un 2012'deki talihsiz ve "içinden çıkılamaz" Bütçesini hatırlatıyor. O dönem Maliye Bakanı olan Osborne, paketli sıcak atıştırmalıklara KDV koyarak kemer sıkma politikalarını Britanya'daki tüm Greggs şubelerine getirmeye çalışmış ve başarısız olmuştu. Osborne'un Başbakanı David Cameron, kendisini hamur işi sevdalısı ilan ederek olaya sevimli bir hava katmaya çalışmıştı ancak ne yazık ki Boris Johnson'ın da söyleyeceği gibi, Leeds tren istasyonundan hamur işi aldığı iddiasının yalan olduğu kısa sürede ortaya çıkacaktı. "Hamur işi-gate", özgür doğmuş her yurttaşın yağlı ve tuzlu sağlıksız paket yiyeceklerin keyfini çıkarma hakkına bir saldırıydı ve hem politik hem tanımsal açıdan büyük direnişle karşılaşmıştı. Sıcak ve ılık hamur işi ürünleri vergilendirip az ılık veya soğuk olanı vergilendirmememin mantığı nedir? Majestelerinin Gelir ve Gümrük İdaresi'nin (HMRC) eskiden yiyeceğin "ortam sıcaklığının" üzerinde olmasına dair bir kuralı vardı ama mesela dondurucu derecede soğuk bir günde bu ne anlama geliyor? Kurallar şimdi daha da karmaşık. Mevcut HMRC rehberi notlarından biri kendi içinde parodi olmaya çok yakın ve siyasetçilerin neden karmaşık, belirsiz ve yanlış tanımlanmış kuralların (çoğu Kovid düzenlemesi gibi) yorumuna takılmaktan kaçınacak kadar akıllı olduğunu başarıyla gösteriyor. HMRC'nin iç rehberindeki VFOOD4240 bölümü, aşağıdaki uygulanmış örneği veriyor:

Bir satıcı, fırında pişirilip sonra doğal biçimde soğumaya bırakılan fakat müşteriye sunulduğunda hala sıcak olan bir Cornwall böreği satar (böylece ön koşul yerine getirilir). Ancak satıcının maksadı, hamur işinin müşteri tarafından sıcak tüketilmesi yönünde değil (Test 1 karşılanmadı); sipariş üzerine pişirilmedi (Test 2 karşılanmadı); pişirildikten sonra sıcak tutulmadı (Test 3 karşılanmadı); müşteriye standart kağıt poşette sunuldu (Test 4 karşılanmadı) ve 'taze pişirilmiş' olarak reklamı yapıldı (Test 5 karşılanmadı). Testlerin hiçbiri karşılanmadığından, hamur işlerinin satışı vergilendirilmeyecektir.
 


Her şey net mi?

Dönemin muhalefet lideri Ed Miliband, muhtemelen durumdan faydalanmaya çalışarak, sosisli börek almak için bir Greggs büfesine gitmişti. Siyasi karma Miliband'ı 2015 seçimlerinde bir pastırma sandviçiyle boğuşurken çekilen fotoğrafla vurdu. Yüzü olağan at benzer hatlarının ötesinde vahşice çarpılmıştı. Bu, 1990'lardaki BSE (deli dana hastalığı- çn.) krizi sırasında John Gummer'ın kızına hamburger yedirmesinden bu yana kamuoyunda alay konusu olmaya yönelik ekmek temelli en bariz davetiyeydi.

Miliband açıkça, kardeşi David'in İşçi Partisi konferansında gelişigüzel muz salladığı görüntüsünü unutmuştu. Miliband şansız bir parti lideriydi; tıpkı AB'nin patronu Donald Tusk'ın fotoğrafını bir tabak dolusu pasta resmi ve kirazları seçmeye dair bir etiketle Instagram'da paylaştığı Theresa May gibi.

Bakanların çiğneyebileceklerinden daha fazlasını ısırdığına dair başka örnekler de var. Mesela Liz Truss'un peynir konusunda bir takıntısı varmış gibi görünüyor. 2014'te Çevre Bakanıyken, peynirimizin çok fazla ithal ediliyor olması "rezaleti" konulu bir konferans konuşmasında öfkeden çılgına dönmüştü. Bu gibi bir keşifte gösterdiği duygusuz öfke, Filistinlilerin veya Uygur halkının içinde bulunduğu kötü duruma saklansa daha iyi olurdu. Truss'un peynir seferi bitmek bilmiyor. Yakın zamanda, Japonya'yla olan ticaret anlaşmasını onları daha fazla Stilton (Britanya'da üretilen bir peynir çeşidi- çn.) yedirmeye çalışarak neredeyse mahvediyordu. Serseri Alan Partridge'in hayat bulmuş bir versiyonu gibi, Tokyo yetkililerinin yüzüne lezzetli yiyeceği tutup "peynirimi kokla, seni ..." diye savaş çığlığı atar gibiydi. (Müzakereciler Wensleydale (Britanya'da üretilen bir peynir çeşidi- çn.) kullanarak arayı bulmuş gibi görünüyor).

Tüm bunlar kadar utanç verici olan şu ki, şimdiye kadar sadece bir siyasetçi tüm gıda endüstrisini tek bir can alıcı sözle felce uğratmayı başardı; Edwina Currie'nin yumurta yetiştiriciliğine yaptığı şey buydu. 1988'de yumurtalardaki salmonella korkusu doruktayken "bu ülkedeki yumurta üretiminin çoğunun ne yazık ki salmonelladan etkilendiğini" duyurdu. 4 milyon tavuk derhal katledildi ve "Eggwina" istifa etti. Fakat daha sonra, açıklamasının gerçeğe kendisini eleştirenlerin iddia ettiğinden daha yakın olduğu açığa çıkacaktı. Bugünlerde Currie daha çok diğer yanlış hükümleriyle hatırlanıyor. Bu nedenle, hiç şüphesiz Robert Jenrick de öyle olacak.


 

independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU